Legendárny Boris Becker ide do väzenia. Odsúdili ho na 2,5 roka

Boris Becker.
Boris Becker. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|29. apr 2022 o 16:52 (aktualizované 29. apr 2022 o 17:41)

Hrozilo mu až 7 rokov.

LONDÝN, BRATISLAVA. Fanúšikovia ho milovali, lebo jeho hra bola atraktívna. Keď v sedemnástich po prvý raz vyhral Wimbledon, britskí novinári písali o ‚blietzkriegu‘. Prvý grandslamový titul získal vo veľmi mladom veku a kurty zobral úrokom svojim ofenzívnym štýlom. 

Boris Becker je úspešným tenistom, trénerom a dnes pôsobí ako spolukomentátor BBC. Je uznávaný odborník. Lenže úspechy z tenisového kurtu nedokázal zhodnotiť a zaradil sa medzi športové legendy, ktoré zbankrotovali. 

Teraz ide do väzenia na 2,5 roka. Informáciu priniesol portál news.sky.com.

Nie je to prvý ani posledný prípad, kedy známa osobnosť dokázala svoj majetok rozhádzať rýchlejším tempom, ako keď ho budovala.

Je to formulka, ktorá často platí práve o športovcoch. Po kariére nepoľavia zo svojho štandardu a míňajú často rýchlejšie, hoci ich príjmy výrazne klesli.

Keď pred štyrmi rokmi vyhlásil Becker osobný bankrot, nebolo to až také prekvapenie. Nemal prostriedky na to, aby ďalej splácal hypotéku za luxusnú vilu na Malorke. Ako sa ukázalo, nebola to však celkom pravda.

Londýnsky súd ho uznal vinným, že pred veriteľmi zatajil veľké aktíva a maril insolvenčné konanie. Becker zatajil pred veriteľmi aktíva v hodnote viac ako 1,5 milióna eur.

Zarobil viac ako 50 miliónov

Dojmom skrachovanej legendy rozhodne nepôsobí. Dbá na eleganciu, má ostrý pohľad a sebavedomé vystupovanie. Aj pred súd v londýnskej štvrti Southwark chodil upravený a v sprievode priateľky Lilian. Na súd, ktorý ho nakoniec poslal do väzenia, prišiel v kravate zeleno-fialovej farby, ktorá je typická pre Wimbledon.

Jeho príbeh nezapadá úplne do formulky, kedy úspešný športovec prehajdáka majetok, ktorý získal športovými úspechmi. Len na prémiách získal počas kariéry okolo 25 miliónov dolárov.

Bol svetovou jednotkou, vyhral všetky grandslamy s výnimkou Roland Garros, celkovo má 49 titulov z okruhu ATP. Vyhral Davisov pohár, Hopmanov pohár aj olympijské zlato, hoci len vo štvorhre. V tenise bol absolútnou špičkou.

Približne rovnakú sumu zarobil aj na sponzorských zmluvách, trénovaním Novaka Djokoviča, či vďaka komentovaniu pre Eurosport a neskôr pre BBC. 

Becker si doprial luxus, nakupoval len luxusné oblečenie. Nešetril na sebe ani na svojich blízkych. Lenže nemal závratné maniere ako mnoho iných športových hviezd.

Zrejme by sa nedostal pred súd nebyť toho, že bol sukničkár a má mimomanželské deti. Obe jeho manželstvá skončili krachom a pri vyrovnaní potom prišiel o milióny.

Pri prvom rozvode s Barbarou Feltusovou pri vysporiadaní majetku musel manželke priznať 14 miliónov dolárov. Výška vyrovnania z druhého manželstva s Lilly Kerseenbergovou nie je známa.

Okrem rozvodov platil alimenty na štyri deti. Z romániku s ruskou čašníčkou Angelou Jermakovovou má dcéru Annu, z prvého manželstva má synov Noaha a Elisa.

Syna Amadea Benedicta má z druhého manželstva s modelkou Lilly Kerseenbergovou. 

Boris Becker s partnerkou Lilian de Carvalhovou Monteirovou.
Boris Becker s partnerkou Lilian de Carvalhovou Monteirovou. (Autor: TASR/AP)

Krach manželstiev a deti ho stáli zrejme najviac. Ak by viedol usporiadaný rodinný život, pred súd by sa zrejme nedostal.

Hrozilo mu sedem rokov

Keď v roku 2017 vyhlásil osobný bankrot, nedokázal splácať hypotéku vo výške 3,5 milióna libier na vilu na Malorke. 

Lenže pri speňažovaní jeho majetku veritelia zistili, že Becker si veľkú časť majetku pred nimi ukryl. 

Zatajil dom vo svojom rodnom meste, približne milión eur mal ukrytý na podnikateľskom účte, zatajil vlastníctvo akcií v hodnote 75-tisíc a viac ako 420-tisíc eur ukryl u deviatich osôb, medzi ktorými sú aj jeho bývalé manželky. Na súde dokázali, že hoci bol v bankrote, zo svojich účtov platil drahé nákupy v luxusných butikoch.

Rozhodne netrel biedu. 

Becker sa bránil, že bol dôverčivý a dal na rady finančných poradcov. Z 24 bodov obžaloby ho nakoniec až v 20 bodoch súd oslobodil a uznal, že Becker v nich nekonal proti zákonu.

Oslobodili ho napríklad z obvinenia, že je vlastníkom bytu v Londýne v hodnote 2,5 milióna libier, v ktorom býva jeho dcéra Anna.

Dokonca rozpredal trofeje, ktoré počas kariéry získal. Aukcia mu vyniesla približne 700-tisíc libier.

Lenže v štyroch bodoch ho súd uznal vinným. Za to mu hrozil trest 7 rokov odňatia slobody.

O zhovievavý rozsudok prosila na súde aj Beckerova matka Elvira, ktorá tvrdila, že jej syn je čestný a dobrý. Doplatil vraj na to, že dôveroval nesprávnym ľuďom.

Nakoniec síce nedostal taký prísny trest, ale predsa si bude musieť vo väzení odsedieť 2,5 roka. Becker musí okamžite nastúpiť na výkon trestu, hoci vinu popiera a proti verdiktu sa môže odvolať.

Vo väzení s určitosťou strávi polovicu trestu, potom by za dobré správanie mohol ísť podmienečne na slobodu.

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Legendárny Boris Becker ide do väzenia. Odsúdili ho na 2,5 roka