Blattera môžu obviniť ešte tento rok, hrozí mu päť rokov väzenia

Seppovi Blatterovi hrozí trest odňatia slobody na päť rokov.
Seppovi Blatterovi hrozí trest odňatia slobody na päť rokov. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. jan 2016 o 18:32

Svedok nám poskytol zaujímavé informácie súvisiace s prípadom, ktoré zásadným spôsobom pohli celým vyšetrovaním, prezradil hovorca úradu žalobcu André Marty.

BERN. V trestnom stíhaní suspendovaného prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera nastal posun aj vďaka informátorovi, ktorý môže poskytnúť švajčiarskej prokuratúre korunné svedectvo.

"Svedok nám poskytol zaujímavé informácie súvisiace s prípadom, ktoré zásadným spôsobom pohli celým vyšetrovaním," prezradil hovorca úradu žalobcu André Marty pre nemeckú televíziu ARD.

Trestné stíhanie voči Blatterovi otvoril v závere septembra minulého roka generálny prokurátor Michael Lauber.

Následne ho vypočuli a prehľadali jeho kanceláriu bezprostredne po skončení zasadnutia výkonného výboru FIFA, ktorému predsedal.

Podozrivý je zo zlého spravovania a zo sprenevery financií riadiaceho orgánu svetového futbalu. Delikty súvisia so zmluvne nepodloženou platbou dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu a s nevýhodným predajom práv na televízne vysielanie z majstrovstiev sveta pre karibskú oblasť vtedajšiemu viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi.

Blatter 12. septembra 2005 podpísal pre FIFA nevýhodnú zmluvu s Karibskou futbalovou úniou, ktorej v tom čase šéfoval Warner. Trinidadčan za práva na šampionát 2010 zaplatil 250-tisíc dolárov a za turnaj o štyri roky neskôr 350-tisíc. Obratom ich však predal za údajných 15 až 20 miliónov USD.

sepp2_res.jpg

Sepp Blatter je podozrivý zo sprenevery financií. FOTO - SITA/AP.

Podľa Martyho by do konca kalendárneho roka - najneskôr v polovici toho nasledujúceho - mohla prokuratúra formálne vzniesť konkrétne obvinenia. Blatterovi bude v tom prípade hroziť trest odňatia slobody na päť rokov.

Etická komisia FIFA v októbri Blattera s Platinim najskôr suspendovala na 90 dní a v decembri obom mocným mužom svetového futbalu zastavila činnosť na osem rokov. Obaja sa proti trestom odvolali.

Na 26. februára sú vypísané mimoriadne voľby, z ktorých vzíde Blatterov nástupca na čele FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Blattera môžu obviniť ešte tento rok, hrozí mu päť rokov väzenia