Bitku storočia vyhral Američan Mayweather, zarobil 120 miliónov

Miernym predzápasovým favoritom bol Američan.
Miernym predzápasovým favoritom bol Američan. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|3. máj 2015 o 07:03

Americký boxer Floyd Mayweather Jr zdolal v Las Vegas na body v dueli o titul profesionálneho majstra sveta vo velterovej váhe organizácií WBA, WBC a WBO Filipínčana Mannyho Pacquiao.

BRATISLAVA, LAS VEGAS. Vyrastal v chudobnej štvrti New Jersey a spolu s ďalšími siedmimi príbuznými sa tlačili v jednej izbe. Zvyčajne bez elektriny.

„Keď ľudia vidia, čo mám teraz, nedokážu si predstaviť, že som kedysi nemal nič,“ tvrdí dnes Floyd Mayweather.

Keď ako dieťa prišiel domov, často našiel na zemi pohodené injekčné striekačky. Jeho matka bola závislá od heroínu, otec bol díler. „Prešiel som peklom,“ dodal.

Dnes patrí k najlepším boxerom v dejinách. Stále ho nik nezdolal. A cez víkend zvládol aj súboj storočia.

Mayweather Jr zdolal v Las Vegas na body v dueli o titul profesionálneho majstra sveta vo velterovej váhe (do 67 kg) organizácií WBA, WBC a WBO Filipínčana Mannyho Pacquiaa.

„Ďakujem fanúšikom, ktorí prišli do Las Vegas. Oceňujem Pacquiaa, je skvelým bojovníkom a šampiónom. V septembri na mňa čaká ešte jeden duel," vyhlásil po stretnutí tridsaťosemročný Mayweather. Publikum v Las Vegas paradoxne viac fandilo jeho súperovi z Filipín.

mayweather_pacquiao_boxing-7257b9f1073c4_r5384.jpeg

Floyd Mayweather s majstromvským opaskom federácie WBC, ktorý získal. FOTO - SITA/AP

„Bol to dobrý zápas, no myslel som si, že som vyhral," neskrýval sklamanie o dva roky mladší Manny Pacquiao.

Američan v profesionálnom ringu nikdy neprehral (47 zápasov, z toho 26 súperov knokautoval) a bol majstrom sveta v ďalších štyroch hmotnostných kategóriách.

Filipínec bol pohyblivejší

Zápas vyzeral naoko vyrovnane, Filipínec s výškou 169 cm bol hlavne v úvode aktívnejší a pohyblivejší. Viac čistých úderov však rozdal podľa amerických rozhodcov o štyri centimetre vyšší Mayweather

Američan boxoval z ústupu a využíval dlhší dosah rúk. Zápas zvládol výborne takticky. Súpera si nepúšťal príliš k telu a na každý útok často reagoval presným protiúderom.

„Je rafinovaný a skvelý taktik,“ opísal Mayweathera najlepší slovenský profi boxer Tomáš Kovács.

mayweather-pacquiao-boxing709743_r9672.jpg

FOTO - TASR/AP

Boxeri si rozdelili viac ako dvesto miliónov dolárov, v pomere 60:40 v prospech Američana. Iba opasok pre víťaza má hodnotu milión dolárov, je pokrytý diamantmi a zdobený zlatom.

Mayweather sa pred súbojom na sociálnych sieťach pochválil s videom, ako zoceľuje svoje telo pri sekaní do dreva. Vyvolalo to úsmev, pretože na rukách mal masívne hodinky zo zlata a diamantov.

„Je to skrátka ako vo filme. Rocky Balboa proti Apollo Creedovi," popisoval Mayweatherov strýko Roger. Však bola tiež aréna plná hviezd: Pozerali sa Robert De Niro, Sting, Justin Bieber, Paris Hilton či Evander Holyfield.

Naposledy ho zdolal Bulhar

Mayweather je dlhodobo najbohatší športovec sveta, ktorý zarába viac ako futbalisti Messi a Ronaldo dohromady. Boxerský potenciál vraj v ňom videla jeho stará mama, ktorá ho vychovávala. „Vravel som jej, že si chcem nájsť serióznu prácu, ale ona reagovala: Nie chlapče, len sa drž boxu.“

Dnes sa nesmierne rád chváli svojím majetkom, za domáce násilie strávil dva mesiace vo väzení a len zriedka prejavuje rešpekt k súperom. Už dávnejšie vyhlásil, že tento rok ukončí kariéru. Definitívne.

„Pred devätnástimi rokmi som dostal za prvý profi zápas 25 - tisíc dolárov, teraz mám túto čiastku v ringu za pár sekúnd. Začínal som z ničoho a teraz vám ukazujem, ako vyzerá životný sen, "dodal Američan.

Od okamihu, kedy naposledy prehral, uplynulo 19 rokov. Na olympiáde v Atlante v semifinále váhy do 57 kg prehral s Bulharom Serafimom Todorovom. Strieborný medailista vtedy Američana zdolal tesne na body. Diváci prijímali verdikt rozhodcov s veľkou nevôľou.

„Mal vtedy ešte len devätnásť, zatiaľ čo ja som bol už oveľa skúsenejší boxer. Bol to pre mňa zápas ako každý iný a úprimne povedané, už som pred tým zdolal silnejších súperov. Aj Rusov, Nemcov, Kubáncov, "zaspomínal si dnes štyridsaťpäťročný Todorov v rozhovore pre denník New York Times.

Kým Mayweather krátko po olympiáde zamieril medzi profesionálov, Bulhar prepadol alkoholu. "Jednoducho som nemohol prestať," priznal. "Chcel som sa upiť na smrť."

Floyd Mayweather (USA) - Manny Pacquiao (Filip.) 118:110, 116:112, 116:112 (12)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Bitku storočia vyhral Američan Mayweather, zarobil 120 miliónov