Bili sa takmer všetci. Najväčšia hokejová bitka má 30 rokov

Sportnet|4. jan 2017 o 17:10

Šampionát hráčov do 20 rokov v Piešťanoch v roku 1987 ukončila veľká bitka hokejistov Kanady a Sovietskeho zväzu.

Bol to zápas, v ktorom na oboch stranách hrali skvelí hráči, hoci ešte veľmi mladí. Brendan Shanahan, Theo Fleury, Pierre Turgeon, Alexander Mogiľnyj či Sergej Fiodorov.

Posledný zápas na MS do 20 rokov v Piešťanoch pred tridsiatimi rokmi medzi Kanadou a Sovietskym zväzom však nedohrali. Oficiálne štatistiky z neho vymazali, zápis nórskeho rozhodcu sa stratil. Zápas akoby sa ani nehral.

Duel medzi veľkými rivalmi nepriniesol výnimočný hokej, Sovietsky tím už po predchádzajúcich výsledkoch nemohol získať medailu, no chcel sa za slabšie výsledky s turnajom rozlúčiť výhrou. Kanade zase išlo o zlato. Tím však potreboval vyhrať o päť alebo viac gólov. Vtedajší turnaj sa hral iným systémom ako dnešný.

Od začiatku bolo v zápase niekoľko nepotrestaných faulov. V 34. minúte za stavu 4:2 vypuklo na ľade peklo. Po menšej zrážke sa do seba pustili najskôr Šesterikov a Sanipass. Na to hokejkou poriadne dostal Theo Fleury od Kostičkina.

Tí, čo sa nebili, boli zbabelcami

Čoskoro sa na ľade bili úplne všetci hráči. Aj náhradní brankári. Bolo to šialené, pretože mladí hokejisti boli k sebe neľútostní a na ľade sa pri odhodených rukaviciach a prilbách objavila krv.

Nebili sa len dvaja Kanaďania – White a mladý Pierre Turgeon. Obom to neskôr v kabíne spoluhráči vyčítali. Boli pre nich zbabelcami.

Šarvátky už pomaly ustávali, keď na štadióne zhasli svetlo. Ale aj po tme sa hokejisti ďalej bili. Ľudia v hľadisku pískali a neskôr skandovali: „My chceme hokej.“

Po dvadsiatich minútach bol koniec. Prezident Svetovej hokejovej federácie Günther Sabetzki usporiadal okamžite mimoriadnu poradu a oba tímy z turnaja vylúčil.

V Kanade dostali zlato

V Kanade fanúšikovia hráčov podporovali. Majiteľ Toronto Maple Leafs Harold Ballard dokonca nechal pre nich zhotoviť špeciálne zlaté medaily.

Sovieti označili incident za veľkú hanbu, ale s odstupom času sa objavili aj patriotické komentáre.

„Mužstvo sa vrátilo domov bez úspechu, ale nestratilo tvár. Všetci chlapci ako jeden preskočili mantinel a ponáhľali sa do krvavej bitky. Ukázali spolupatričnosť,“ napísal v roku 2008 denník Sport-Express.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Bili sa takmer všetci. Najväčšia hokejová bitka má 30 rokov