Nový tréner biatlonistiek: Ak zaváham, Fialkovej už nestačím

Biatlonistka Paulína Fialková je veľkým prísľubom.
Biatlonistka Paulína Fialková je veľkým prísľubom. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|23. nov 2016 o 15:44

Kondičným trénerom slovenských biatlonistiek sa stal bývalý bežec na lyžiach Martin Bajčičák.

BRATISLAVA. Dvadsaťdva sezón bol súčasťou bežeckého lyžovania. Ako reprezentant patril aj do širšej svetovej špičky, v roku 2005 vyhral preteky Svetového pohára a vlani už bol reprezentačným trénerom. Túto sezónu však Martin Bajčičák začal ako tréner pri ženskej biatlonovej reprezentácii.

„Prišla ponuka z Dukly Banská Bystrica a oslovila ma aj Paulína Fialková, aby som jej robil kondičného trénera. Po dlhších úvahách som privolil,“ vraví Bajčičák.

„V biatlone skúsenosti nemám, ale bežecká stránka je veľmi dôležitá. Dievčatá majú na čom pracovať, vedel by som im pomôcť. Aby dobre behali, potrebovali by špecializovaný tréning a s tým by som im vedel pomôcť. Streľbu má na starosti Anka Murínová, ktorá je reprezentačnou trénerkou.“

Pridali v rýchlosti

Trénerom bežcov na lyžiach bol vyše roka. Zväz mal záujem, aby ostal, no Bajčičák videl novú príležitosť v biatlone, kde sa ukazuje sľubná nastupujúca generácia.

Od septembra absolvoval s novým tímom už tri sústredenia. „Najväčšia zmena je pre mňa v tom, že teraz vediem štyri dievčatá, kým doteraz to boli skôr chlapci. Ale atmosféra je dobrá, sadli sme si a teším sa na túto prácu,“ vraví.

K tímu kondičný tréner prišiel v septembri a nasadil tréningy, na ktoré bol zvyknutý z minulosti. Čakal, čo to s biatlonistkami urobí. Všetko zvládli.

Martin Bajčičák.
Martin Bajčičák. (Autor: TASR)

„Zamerali sme sa na silu a intenzitu. Väčšina disciplín má dĺžku od 7,5 do 12,5 kilometra a tréning orientujeme najviac práve týmto smerom. Pracujeme na rýchlosti. Dnes sa všetko maximalizuje a skúšame ísť aj do extrému, aby sa dievčatá učili bežať rýchlo a strieľať rýchlo," dodal Martin Bajčičák.

Fialkovej už nestačí

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nový tréner biatlonistiek: Ak zaváham, Fialkovej už nestačím