Ich súperka pred rokmi dopovala. Veľký glóbus dali kuriózne dvom biatlonistkám

Kaisa Mäkäräinenová.
Kaisa Mäkäräinenová. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|20. mar 2022 o 18:00

Tora Bergerová ani Kaisa Mäkäräinenová už v súčasnosti nepretekajú.

OSLO. Obe už dávnejšie ukončili kariéru, no teraz sa vrátili medzi svoje niekdajšie súperky a prišli si prevziať najvýznamnejšie biatlonové ocenenie.

Nórka Tora Begerová a Fínka Kaisa Mäkäräinenová sa počas záverečného podujatia Svetového pohára v biatlone v nórskom stredisku Holmenkollen spoločne objavili pri odovzdávaní glóbusov pre najlepších biatlonistov sezóny. Spoločne si prišli po veľký krištáľový glóbus za sezónu 2013/2014.

Ten pritom pôvodne pred rokmi získala fínska biatlonistka. Kurióznym spôsobom však nakoniec bude mať glóbus dve majiteľky.

Ich ruskú súperku Olgu Zaicevovú totiž na konci roka 2021 oficiálne uznali vinnou z dopingu spred rokov. Dokopy ju diskvalifikovali z deviatich pretekov v ročníku 2013/2014. Muselo tak prísť k spätnému prepočítaniu bodov za danú sezónu.

Z neho vyplynulo, že celkovou víťazkou sa mala stať Tora Bergerová, ktorá nazbierala o štyri body viac ako Mäkäräinenová. V danom ročníku sa pritom o päť bodov pred Bergerovou tešila z titulu Fínka.

Nastala tak otázka - čo s veľkým glóbusom? Vziať ho po ôsmich rokoch Mäkäräinenovej a dať Bergerovej?

Medzinárodná biatlonová únia sa však rozhodla v duchu pravidla, že športovci, ktorí nedopovali, nesmú doplácať na dopujúcich súperov. Ročník 2013/2014 tak má oficiálne dve víťazky a druhé miesto neudelili nikomu.

Obe dnes už bývalé pretekárky si pre cenu prišli práve počas záverečného podujatia sezóny 2021/2022 v nórskom Osle na Holmenkollene.

Dnes už 41-ročná Bergerová tak má v zbierke dva veľké glóbusy. Kariéru pritom ukončila práve v roku 2014, teda po predmetnej sezóne, ktorú dodatočne vyhrala.

Mäkäräinenová má dnes 39 rokov, celkovo vyhrala Svetový pohár trikrát a kariéru ukončila v roku 2020.

"Pre obe z nás je to veľmi férové rozhodnutie. Bolo by pekné, keby som ten titul mohla získať po posledných pretekoch kariéry, ale aj tak som spokojná. Je ťažké popísať, ako sa cítim, keď som po toľkých rokoch získala veľký krištáľový glóbus, keď od toho prešlo toľko času," hovorila pre oficiálny web Medzinárodnej biatlonovej únie Bergerová.

"Som rada za toto rozhodnutie. A teším sa aj s Torou, aj keď to určite nie je rovnaké, ako keby ten glóbus získala v daný deň. Je to frustrujúce počuť o dopingových kauzách. Verím, že cez toto si už nebudeme musieť prechádzať, náš šport bude čistý a budeme môcť veriť výsledkom, ktoré vidíme v cieli," reagovala zas Mäkäräinenová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ich súperka pred rokmi dopovala. Veľký glóbus dali kuriózne dvom biatlonistkám