Znova biatlonovou kráľovnou. Dobrá sezóna, hovorí Paulína Bátovská Fialková

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR)
TASR|18. máj 2023 o 20:20

Toto ocenenie dostala aj pred rokom.

BANSKÁ BYSTRICA. Kráľovná biatlonovej stopy za sezónu 2022/2023 je Paulína Bátovská Fialková. Ocenenie pre najlepšieho slovenského biatlonistu získala aj vlani.

Slovenský zväz biatlonu (SZB) slávnostne ukončil uplynulý ročník vo štvrtok večer v aule Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici vyhlásením najúspešnejších vo všetkých vekových kategóriách.

Sezóna bola dobrá z hľadiska čísel

Paulína Bátovská Fialková skončila v uplynulej sezóne v hodnotení Svetového pohára celkovo na 17. mieste a dvakrát skončila štvrtá, konkrétne v pretekoch SP v slovinskej Pokljuke.

Do top desiatky sa dostala šesťkrát. "Sezóna bola dobrá, nemôžem to hodnotiť ako neúspech. Bola tretia najlepšia z hľadiska čísiel v mojom podaní.

Vnímam to však aj tak, že jej niečo chýbalo, a to bolo pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári, čo ma mrzí, ale som spokojná z pohľadu toho, čo som do sezóny dala a ako to dopadlo.

Ktorékoľvek zo šiestich umiestnení v top 10 sa mohlo premeniť na pódium. Treba povedať, že nožnice svetovej špičky sa každým rokom rozširujú.

VIDEO: Paulína Bátovská Fialková počas galavečera v Banskej Bystrici

O pódium tak bojuje stále viac adeptiek. Bohužiaľ, na mňa to nevyšlo v uplynulej sezóne, ale vyšlo to v minulosti, takže nemôžem smútiť, že by sa mi to nikdy nepodarilo,“ uviedla Bátovská Fialková.

Ocenili aj mládežníkov

Za najlepšieho mládežníka sezóny 2022/2023 vyhlásili Jakuba Borguľu.

Ten na majstrovstvách sveta juniorov a kadetov v Kazachstane získal zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch.

Tento úspešný mládežník prechádza z kadetskej kategórie do juniorskej. "Sezónu vďaka výsledku na majstrovstvách sveta hodnotím ako celkom úspešnú.

Prestupujem do juniorskej kategórie a tam to už bude ťažšie. Vynasnažím sa však zopakovať výsledky z kadetskej kategórie.

Dobre nastaveným tréningom sa dokážem dostať na juniorskú úroveň, prechádza tam i veľa mojich rovesníkov, samozrejme ideme aj k silnejším pretekárom, ktorí už juniormi sú.

Myslím si, že sa budem mať s kým porovnávať," vyjadril sa.

Za mimoriadne výsledky v uplynulej sezóne dostali cenu traja mladí biatlonisti - Damián Cesnek za 1. miesto v single mix na Junior cupe v Obertillliachu.

Ema Kapustová za 1. miesto v single mix na Junior cupe v Obertilliachu a 3. miesto v rýchlostných pretekoch na Junior cupe v Estónsku – Haanja.

Michal Adamov za 2. miesto vo vytrvalostných pretekoch na EYOFe vo Friuli-Venezia Giulia v Taliansku.

Paulína Bátovská Fialková.
Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR/AP)

Vozár: S umiestneniami môžeme byť nadmieru spokojní

"V globále bolo v uplynulej sezóne viacero dobrých umiestnení zo strany našich biatlonistov a biatlonistiek, s ktorými môžeme byť nadmieru spokojní.

Na tomto slávnostnom vyhlásení sme si pripomenuli dobré výsledky. Máme tretí rok po sebe medailu z vrcholových mládežníckych podujatí, je tak na čom stavať do budúcna.

Začala sme už pred tromi rokmi vytvárať širšie mládežnícke družstvo. Nestojí to iba na jednom športovcovi.

Medailu z vrcholných mládežníckych podujatí majú viaceré pretekári," zhodnotil sezónu v pozitívnom duchu prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Znova biatlonovou kráľovnou. Dobrá sezóna, hovorí Paulína Bátovská Fialková