Kazár nevylúčil návrat k biatlonu. Láka ma to, vraví

Matej Kazár
Matej Kazár (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|20. dec 2022 o 07:00

Trojnásobný olympionik si chce otestovať formu tento mesiac.

Vo Svetovom pohári dnes štartujú medzi mužmi len dvaja slovenskí biatlonisti. Za posledných dvadsať rokov je to minimum. Slovenský zväz biatlonu vraví, že mužská štafeta je v tejto sezóne nereálna.

Ak by však splnil junior Damián Cesnek kvótu na preteky Svetového pohára, možno by so štvrtým nebol až taký problém. 

„Láka ma to,“ vraví MATEJ KAZÁR. Kariéru už zavŕšil, ale v minulej sezóne štartoval na majstrovstvách Európy. Koncom decembra si chce otestovať formu v Osrblí. Na otázky Sportnetu poslal odpovede mailom.

Kariéru ste ukončili pred dva a pol rokom, ale kontakt s biatlonom ste úplne nestratili. Chýba vám?

Áno, chýba. Snažím sa športovať naďalej. Biatlon robím od detstva. Rád pretekám na domácich súťažiach v rámci Viessmann pohára a majstrovstiev Slovenska v biatlone.

V minulých sezónach ste si vyskúšali formu v Osrblí na IBU Cupe. V minulej zime ste dokonca zdolali bývalých reprezentačných kolegov a štartovali ste aj na ME. Vo vytrvalostných pretekoch ste zo Slovákov boli najlepší. Aký to bol pocit?

Bol to výborný pocit, na trati a strelnici som sa cítil silný a sebavedomý. Na IBU Cup do Osrblia som nastúpil po “sústredení” v Tatranských Zruboch, kde sme s terajšími kolegami natrénovali slušné kilometre popri rehabilitácii.

Po dlhšej dobe som sa cítil ako na reprezentačnom kempe, doobeda a poobede tréningová jednotka, plus tretia fáza posilňovňa. Medzitým a cez voľný deň regenerácia a rehabilitácia.

Aktuálna forma mi prudko vzrástla, a tak som si to na IBU Cupe v Osrblí užil, čo sa nedá povedať o ME v nemeckom Arberi, kde som sa bežecky vytrápil, ale obsadil som pekné umiestnenie vďaka presnej streľbe (37. miesto v individuálnych pretekoch – pozn. red.).

Tie objemy z dvadsaťročného pôsobenia v juniorskej a seniorskej reprezentácii mi dovoľujú byť konkurencieschopný, pokiaľ sa udržiavam pravidelným tréningom. Sú to desaťtisíce kilometrov a podobne množstvo vystrelených nábojov. 

Nikdy ste nezapochybovali, aké by to bolo znovu sa vrátiť? 

Nie. Verím si, len keby bolo viac času na tréning (úsmev). Pár pretekov sa dá zvládnuť aj z menšieho objemu. Uvidíme, čo bude o rok, čas beží.

Snažíte sa udržiavať v kondícii popri zamestnaní?

Áno, mám pri sebe zdatných kolegov, ktorí ma v mnohom ovplyvňujú.

Do práce som v jarnom a letnom období dochádzal na bicykli, čo mi umožnilo natrénovať objem a ušetriť čas pre rodinu, keď že som už potom nešiel na tréning. Cesta do práce autom mi trvá do 30 minút a na bicykli okolo hodiny, tak som to s radosťou využíval.

Seniorská reprezentácia prechádza náročným obdobím. V tíme zostali len dvaja biatlonisti. Ak by sa našiel tretí do partie, nelákalo by vás aspoň štafetu si vyskúšať?  

Láka ma to, ale na taký štart sa treba patrične pripraviť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kazár nevylúčil návrat k biatlonu. Láka ma to, vraví