Nór obhajoval záujmy Ruska výmenou za prostitútky a dary. Na Slovensku strelil medveďa

Anders Besseberg.
Anders Besseberg. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. apr 2023 o 00:00

Bývalému prezidentovi IBU hrozí 10 rokov väzenia.

BRATISLAVA. Dostával úplatky v podobe peňazí ale aj vecných darov či služieb. Boli medzi nimi luxusné hodinky, používanie luxusného auta, poľovačky a prostitútky. 

Anders Besseberg bol 25 rokov najmocnejším mužom biatlonu. Bol pri tom, keď sa z biatlonu stal globálny šport s väčším počtom krajín aj pretekárov.

Dnes sa ukazuje, že bývalý prezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) svoje postavenie roky zneužíval a konal v prospech záujmov Ruska.

Rozsah úplatkov, ktoré získal, zrejme nie je možné ani zdokumentovať. Mnohé výhody si užíval vo forme služieb.

Podľa nórskej prokuratúry Okokrim poberal úplatky nepretržite desať rokov. V obvinení sú zdokladované konkrétne dary, ktoré Besseberg poberal.

V roku 2011 dostal do daru luxusné hodinky v hodnote približne 17-tisíc eur, o dva roky k novým hodinkám aj služby prostitútky a poľovačku, na ktorú sa presunul helikoptérou.

Príkladov je viac. Ako náruživý poľovník chodil na poľovačky často.

Počas domovej prehliadky našla uňho polícia 12 hodiniek luxusných značiek.

Podľa obvinenia v rokoch 2011 až 2018 používal auto BMW. Lízingové náklady však znášala marketingová spoločnosť Infront. Okrem Infrontu dostával dary od predstaviteľov Ruského biatlonového zväzu.

Nie je prekvapením, že počas pôsobenia vo funkcii presadzoval ruské záujmy.

Čecha sa chcel zbaviť

V Nórsku mu hrozí 10-ročný trest. Závažnosť obvinení je v tom, že Besseberg dostával úplatky nepretržite a zneužíval svoje postavenie. 

„V rámci biatlonovej únie bolo až notoricky známe, že počas návštev Ruska mu hostitelia poskytovali takzvané mladé tlmočníčky,“ uvádza sa v správe nezávislej vyšetrovacej komisie IBU.

Besseberg má dnes 77 rokov, obvinenia popiera. 

„Kto sa počas rokov jeho vládnutia pohyboval okolo biatlonu, vedel, aké praktiky používa,“ hovoril pre idnes.cz prezident Českého zväzu biatlonu Jiří Hamza. Patril k veľkým kritikom Bessebegra. 

„Nebol šťastný, keď som do jeho podvodov strkal nos. Chcel ma dokonca vylúčiť a hnal ma pred disciplinárnu komisiu.“ 

Presadil MS v Ťumeni napriek trestu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Nór obhajoval záujmy Ruska výmenou za prostitútky a dary. Na Slovensku strelil medveďa