Neveril nikomu. Francúz vybral na kurte telefón a vyvolal kurióznu hádku

Benoit Paire si fotí odtlačok loptičky na turnaji ATP Rím 2021.
Benoit Paire si fotí odtlačok loptičky na turnaji ATP Rím 2021. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|10. máj 2021 o 21:23

Benoit Paire mal v poslednom období viacero incidentov.

RÍM. Federácia ho vylúčila z olympiády, hádal sa a schválne robil chyby. Najnovšie oznámil, že pokojne zaplatí pokutu a začal si priamo na kurte fotiť dopad loptičky.

Francúzsky tenista Benoit Paire zvláda návrat na kurty pred prázdne tribúny či len s veľmi obmedzeným počtom fanúšikov ťažko. 

Frustráciu ukázal aj v prvom kole prestížneho turnaja ATP v Ríme. Prehral s domácim hráčom Stefanom Travagliom 4:6, 3:6, no o správnosti jedného z verdiktov rozhodcu chcel zostať debatovať ešte aj po zápase.

Trval na svojej pravde

V druhom sete za stavu 2:2 a 15:15 zahlásil čiarový rozhodca out na Paireovo prvé podanie. S rozhodnutím nebol Francúz spokojný, a tak išiel dopad loptičky prekontrolovať skúsený empajrový rozhodca Carlos Bernardes.

Ten len potvrdil rozhodnutie čiarového rozhodcu.

Toto rozhodnutie Paireho nahnevalo a pustil sa s rozhodcom do hádky. "V tomto sete som už skontroloval asi tak 45 odtlačkov," reagoval Bernardes s istotou.

Bernardes využil jastrabie oko, ktoré iba potvrdilo jeho pôvodný verdikt. Francúz vytiahol mobilný telefón a začal si odtlačok fotiť. 

Benoit Paire v rozhovore s rozhodcom.
Benoit Paire v rozhovore s rozhodcom. (Zdroj: SITA/AP)

Spýtal sa rozhodcu, či za to bude musieť zaplatiť pokutu. Nevedel mu odpovedať. "Keď bude treba, zaplatím pokutu," povedal. 

Následne dostal napomenutie za nešportové správanie a ako to v jeho prípade už býva skoro zvykom, zlosť si vybil troma dvojchybami.

Hoci o nesprávnosti jeho domnienky okrem rozhodcu svedčilo aj jastrabie oko, Paire bol presvedčený o svojej pravde. Po zápase zavolal svojho súpera Stefana Travagliu, aby šiel s ním skontrolovať dopad danej lopty. Talian to odmietol.

Po odchode rozhodcu a súpera Paire zostával na kurte. Išiel za pomocníkom na kurte, ktorý mal na starosti vyčistenie čiar na antuke pred ďalším zápasom. 

"Predstavte si, že hráte zápas, necháte si skontrolovať loptičku - túto loptičku - a oni vám povedia, že je to out," hovoril prekvapenému pomocníkovi.

Incidenty nerobí naschvál

Francúz zdá sa už dlhodobo ťažko hľadá motiváciu sústrediť sa na tenis.

"Ako často hovorím, pred prázdnym štadiónom sa cítim trocha ako na tréningu. Viem, ako vyzerá atmosféra v Ríme, hrať potom zrazu bez ľudí je ťažké," priznal po incidente pre francúzsky L'Equipe.

Fanúšikom dal neskôr priestor na instagrame pýtať sa ho na čokoľvek. Ľudia sa zaujímali práve o jeho motiváciu hrať pred prázdnymi tribúnami. "Každý toto obdobie znáša inak," odpovedal na otázky.

"Tenis si užívam oveľa menej. Ale keď bude tenis a život všeobecne normálny, uvidíme, ako to bude. Jedno je isté, neznášam, keď hrám tak ako teraz," napísal.

Pre L'Equipe však poprel, že by podobné incidenty vyvolával zámerne. "Robím, čo môžem, keď som na kurte," povedal.

Koniec kariéry neplánuje

Okrem prázdnych tribún je pre nejedného hráča demotivujúci aj systém rebríčka ATP, ktorý zaviedli pre pandémiu.

Organizácia zaviedla upravené pravidlá, podľa ktorých hráči, ktorí sa nejakého turnaja v minulej či dokonca aj v práve prebiehajúcej sezóne nezúčastnili, prípadne vypadli v prvom kole, neprídu o všetky body, ktoré obhajovali. 

Snaha, aby sa hráči pokúšali o dobrý výsledok, je u mnohých menšia. Paire je dnes napríklad v rebríčku ATP na 35. mieste. To aj napriek tomu, že od návratu na kurty po koronapauze v auguste 2020 vyhral iba tri zápasy.

Benoit Paire.
Benoit Paire. (Zdroj: SITA/AP)

"Je ťažké hľadať motiváciu, keď prídete pred pred prázdny štadión. Som 35. na svete. Áno, som jedným z tých, ktorí z tohto systému iba poberajú výhody. Či turnaj vyhráte alebo skončíte vo finále, je to vo výsledku jedno," hodnotil.

Pre Paireovo správanie ho francúzska federácia vylúčila z olympijskej nominácie. 

"Hovoril som o tom s federáciou. Rozhodnutie neprišlo za noc. Nemám s tým problém. No možno im ukážem, že by som na olympiáde bol schopný hrať trocha lepšie, ako si myslia," povedal pre L'Equipe.

Keďže sa momentálne zjavne trápi, fanúšikovia sa ho na instagrame opýtali, či nezvažuje skorší koniec kariéry. Má 32 rokov a otázky, koľko ešte bude hrať, sú tak čoraz viac aktuálne. 

"Nie!!!" odpovedal jasne na otázku o konci kariéry. "Odkedy som začal hrať tenis, snažil som sa bojovať, to sa teraz nezmení," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Neveril nikomu. Francúz vybral na kurte telefón a vyvolal kurióznu hádku