Veria, že Slovák je budúcnosť tímu. Má potenciál draftovaných hráčov, vraví expert

Sebastian Rančík.
Sebastian Rančík. (Autor: Colorado Men’s Basketball)
Martin Kozinka|20. sep 2024 o 09:00

Rozhovor s americkým expertom o talentovanom basketbalistovi zo Slovenska.

BRATISLAVA. Ako každý mladý basketbalista začínajúci univerzitnú kariéru, aj on sníva o NBA. „Ešte predtým sa musím sústrediť na to, aby som bol možno čo najlepší hráč na univerzite,” vravel Sebastian Rančík v rozhovore pred rokom. Čaká ho veľká výzva. Prvý rok na univerzite. 

Po pôsobení na strednej škole JSerra Catholic High School smerujú jeho kroky na University of Colorado. Ide o miesto, ktoré vychovalo niekoľko skvelých basketbalistov, ako napríklad Spencera Dinwiddieho či súčasného šampióna NBA s Bostonom a zlatého medailistu z olympiády v Paríži s USA Derricka Whitea.

O blížiacej sa sezóne 2024/2025 a o Rančíkových šanciach nám viac povedal azda najväčší expert na univerzitný šport v Colorade PAT ROONEY z portálu Buffzone.com.

Kam sa v Spojených štátoch amerických radí basketbalový tím Colorado Buffaloes? Počul som, že americký futbal je tam populárnejší...

V konferencii Big 12, čo je liga so 16 tímami, ktorá je považovaná za jednu z najlepších, ak nie najlepšiu, v univerzitnom basketbale, budú niekde nižšie v tabuľke.

Americký futbal je tu vo všeobecnosti populárnejší, ale na University of Colorado mužský basketbalový tím pod vedením trénera Tada Boyla prekonal futbalový tím.

Pat Rooney.
Pat Rooney. (Autor: X/prooney7)

Ako sa Rančík prispôsobuje na tréningoch univerzitnému basketbalu?

Na to budem vedieť lepšie odpovedať o niekoľko týždňov, keď absolvuje viac tréningov spoločne s tímom. Ale ako väčšina prvákov (freshmen) na škole tu bol počas leta, aby si zvykol na areál a basketbalový program.

Očakávate, že bude v blížiacej sa sezóne súčasťou základnej päťky?

Pravdepodobne nie. Priviedli niekoľko hráčov z piateho ročníka na jeho pozície. Ale viem, že veria, že Rančík je veľkou súčasťou budúcnosti tohto tímu a očakával by som, že bude do zápasov pravidelne naskakovať z lavičky.

Kto je Sebastian Rančík?

Martin Rančík, ktorý v rokoch 2001 a 2002 získal ocenenie pre najlepšieho basketbalistu Slovenska, aktuálne pôsobí ako “player development specialist” v tíme NBA Chicago Bulls. Má za úlohu pracovať individuálne s hráčmi, ako aj pripravovať tím na súpera, proti ktorému bude najbližšie hrať.

Jeho syn, Sebastian Rančík, je v súčasnosti jedným z dvoch najtalentovanejších slovenských basketbalistov, spoločne s Timotejom Malovcom. Má osemnásť rokov a čaká ho prvý rok na University of Colorado. Vo svojom ročníku patrí medzi najlepších hráčov na pozíciu číslo štyri v celej krajine.


Výška: 210 centimetrov, váha: 95 kilogramov

Aké sú jeho prednosti a aké má slabiny?

Jeho všestrannosť je veľkou výhodou. Môže hrať na viacerých postoch. Jeho najväčšia slabina je bežná u prvákov v tom, že musí fyzicky výrazne zosilnieť, teda nabrať svalovú hmotu.

Sebastian Rančík.
Sebastian Rančík. (Autor: Colorado Men’s Basketball)

Čo sa týka jeho váhy...myslíte si, že je veľmi dôležité aby nabral svalovú hmotu?

Áno. Ako som povedal. Musí byť oveľa silnejší, aby obstál v Big 12. 

Pred rokom mi povedal, že je ešte priskoro hovoriť o drafte do NBA. Ale čo by ste povedali, že jeho skutočný potenciál je/môže byť?

Colorado má dlhoročné skúsenosti s rozvojom mladých hráčov a ich posúvaním na draft. Stalo sa tak v prípade dvoch tohtoročných draftových výberov, Tristana da Silvu a KJ Simpsona. Rančík má určite rovnaký potenciál, ale je príliš skoro na to povedať aký veľký.

Prichádza teda vyplniť miesto po draftovanom Oscarovi da Silvovi?

V podstate áno. Nebudú s ním zatiaľ počítať ako s hráčom, ktorý bude dávať 15 bodov na zápas, k tomu päť doskokov a tri asistencie, čo boli priemery Da Silvu.

Ale určite ho vidia ako podobného hráča – veľkého forwarda schopného brániť viacero pozícií a skórovať zo všetkých troch úrovní v útoku.

Aj s draftom Codyho Williamsa, Colorado malo úspešný draft NBA 2024, však?

Veľmi úspešný. Bolo to prvýkrát, čo v modernom, dvojkolovom formáte draftu, mali Buffs vybraných až troch hráčov. Tiež prvýkrát v histórii mali dvoch vybraných hráčov už v prvom kole (da Silva a Williams).

Keď k tomu prirátame priebeh turnaja NCAA a výhru Bostonu v NBA, za ktorý hrá rozohrávač Derrick White, pôvodom z University of Colorado, a neskôr aj zlatú medailu, ktorú získal s tímom USA na olympiáde, bola to veľmi vydarená “off-season”.

Sebastian Rančík je jedným z dvoch obrovských basketbalových talentov zo Slovenska. Ďalším je Timotej Malovec, ktorý sa chce budúci rok zúčastniť draftu do NBA. Momentálne hrá v Srbsku za KK Mega Basket, z ktorého bol draftovaný Nikola Jokič. Aký je rozdiel medzi hraním v Európe a na univerzite pred draftom?

Povedal by som, že NCAA sa považuje za oveľa tvrdšiu konkurenciu. Navyše vysokoškolské programy majú tendenciu mať väčší trénerský štáb, často lepšie vybavenie a ďalšie doplnky, ako sú napríklad výživové plány či programy na posilnenie alebo kondíciu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Veria, že Slovák je budúcnosť tímu. Má potenciál draftovaných hráčov, vraví expert