Postavil prvý černošský tím v meste plného rasizmu. Cigary fajčil na lavičke

Bill Russell a Red Auerbach.
Bill Russell a Red Auerbach. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|28. máj 2024 o 07:45

Príbeh legendárneho Reda Auerbacha.

BRATISLAVA. Tridsaťštyri titulov šampiónov NBA získali dohromady dva najúspešnejšie celky v histórii. Sedemnásť z nich Lakers, druhú polovicu Celtics.

Legendárny Red Auerbach sa podpísal pod vytvorenie najúspešnejších dynastií Bostonu.

Na konci 50. a počas celých 60. rokov išlo o éru Billa Russella, v 70. rokoch Johna Havlicka a Davea Cowensa a v 80. rokoch Larryho Birda. 

Je stelesnením diabla, predali by mu dušu

„Ak ste Laker, je pre vás stelesnením diabla,” zneli slová herca Johna C. Reillyho, ktorý stvárnil v seriáli “Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty” legendárneho majiteľa basketbalového tímu Los Angeles Lakers Jerryho Bussa.

„Ak pochádzate z Bostonu, je veľká šanca, že ste katolíkom. No aj tak by ste mu predali svoju dušu,” dodal.

Po úspešných rokoch ale prišli dve desaťročia bez akéhokoľvek úspechu. 

Celtics našli cestu za titulom až v ročníku 2008 s tzv. “veľkou trojkou” Kevinom Garnettom, Rayom Allenom a Paulom Pierceom. 

Boston má ale tento rok šancu odpútať sa od odvekého rivala z Los Angeles. Vo finálovej sérii Východnej konferencie zdolal Indianu Pacers 4-0 na zápasy.

Je rok 2024 a opäť sa môže stať šampiónom NBA. V ceste mu stojí už len jeden tím. Vytvorí sa v Bostone nová víťazná dynastia?

Hráč Bostonu Jayson Tatum.
Hráč Bostonu Jayson Tatum. (Autor: TASR/AP)

Najuznávanejšia postava v Bostone

Slávny Red Auerbach pôsobil vo svete profesionálneho basketbalu šesťdesiat rokov. Jeho trénerská kariéra siaha až k zrodu NBA.

Celtics doviedol k deviatim titulom šampióna NBA ako tréner, pričom osem z nich zaznamenal v rade medzi rokmi 1959 až 1966. 

Len jediný kouč v lige získal viac prsteňov, a to legendárny Phil Jackson.

Ďalších šesť majstrovských tímov poskladal z pozície generálneho manažéra. Posledný získal v roku 1986 ako prezident Bostonu. 

Túto funkciu zastával až do svojej smrti v októbri 2006.

Auerbach bol nesmierne súťaživý, mal čuch na basketbalový talent. Bol prísny, tvrdý, aj keď profesionálne nehral, stal sa najuznávanejšou postavou v histórii Bostonu. Nielen Celtics, celého mesta.

Víťazné cigary

Keď vkročil do miestnosti, jeho aura ju celú zaplnila. Alebo to bol len biely dym z jeho cigary.

Každý vedel, kto je šéf. Legendárny Larry Bird to kedysi vysvetlil nasledovne: „Keď Red Auerbach vojde do miestnosti, každý pozná svoje miesto. Všetci ho rešpektujú. A keď Red niečo povie, počúvajú ho.”

Bol známy zapalovaním si víťazných cigár na lavičke, ešte pred koncom stretnutia. Bol to symbol, že zápas bol už rozhodnutý.

V tom čase fajčili tréneri cigarety priamo na striedačke. Nie cigary. Vtedajší komisár NBA vyzval Auerbacha, aby tak nerobil.

„Povedal, aby som nefajčil cigary na striedačke. Odpovedal som mu, či sme v lietadle, že si nemôžem zapáliť cigaru,” zaspomínal si Auerbach.

FOTO: Socha Reda Auerbacha v Bostone.

Najskôr používal fajku, bolo to podľa neho lacnejšie. No víťazná cigara pre neho znela lepšie.

Tvorca prvej tmavej päťky

Auerbach bol v mnohých aspektoch, špeciálny, jedinečný oproti ostatným trénerom.

V roku 1950, vo svojej premiérovej sezóne na poste trénera, si zvolil Chucka Coopera, prvého draftovaného Afroameričana do NBA.

O štrnásť rokov neskôr poskladal prvý tím v histórii ligy, ktorého päťku na palubovke tvorili len hráči tmavej pleti okolo legendárneho Billa Russella.

Bol to historický moment. Existovalo nepísané pravidlo – mať aspoň jedného hráča bielej pleti na palubovke. 

„Ani som o tom nevedel,” priznal po rokoch Auerbach. „Neskôr ma na to upozornili. Všetko, o čo sme sa tu celý čas snažili, bolo hrať s chalanmi, ktorí nám vyhrajú zápas,” zdôraznil.

„Ak sa spýtate priemerného hráča tmavej pleti v NBA, ktorý tím draftoval prvého Afroameričana, ťažko by povedali, že to bol Boston,“ povedal bývalý hráč klubu Cedric Maxwell.

Nebol bojovníkom za občianske práva

V roku 1966 zasa spravil zo spomínaného Russella prvého afroamerického trénera v histórii športov v Spojených štátoch amerických.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Postavil prvý černošský tím v meste plného rasizmu. Cigary fajčil na lavičke