Prišla o domov, pol roka nepočula o kamarátovi. Ukrajinské basketbalistky odišli do Kanady

Basketbal, ilustračná fotografia.
Basketbal, ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
SITA|5. okt 2022 o 14:25

Prvé dni strávili mladé basketbalistky u ženy pôvodom z Ruska.

OTTAWA. Dve mladé ukrajinské basketbalistky našli útočisko pred vojnou zmietanou vlasťou v Kanade, Viktoria Kovalevská a Vlada Hozalová začali nový život v provincii Alberta a sú súčasťou vysokoškolského tímu University of Lethbridge Pronghorns.

"Basketbal pomáha odvrátiť pozornosť od všetkého, čo sa okolo vás deje," prezradila Kovalevská, ktorá si zvyká na nové prostredie. "Snažím sa sústrediť na tréningoch, vypnúť mozog a ponoriť sa do sveta rýchlej a dynamickej hry, kde nie je čas myslieť na nič iné," doplnila.

Dve kamarátky, ktoré spolu hrali v ukrajinskom výbere do 21 rokov, pricestovali do Kanady v máji. Tri mesiace po tom, ako na území Ukrajiny rozpútalo vojnu Rusko s podporou Bieloruska.

Dvadsaťtriročná Kovalevská aj o rok staršia Hozalová začali so štúdiom na vysokej škole, popri ktorom sa venujú aj milovanému basketbalu.

Hozalová pochádza z mesta Berďansk v Záporožskej oblasti, ktorá je stále okupovaná Ruskom. Športovkyňa lokalitu opustila prostredníctvom humanitárneho koridoru, pri úteku ju čakalo viacero tzv. checkpointov a na jednom z nich absolvovala napätý výsluch.

"Boli to najhrozivejšie okamihy môjho života. Na sekundu som si pomyslela, že odtiaľ neodídem živá," opísala svoje skúsenosti.

"Môj každý deň sa začína tým, že si pozriem správy. A teraz, bohužiaľ, Rusko oznámilo, že moje mesto je už územím Ruska. Som tak bezdomovkyňa a nemám kam ísť," dodala basketbalistka, ktorá s matkou a 17-ročným bratom utiekli pôvodne do Nemecka.

Kovalevská pochádza z relatívne bezpečnejšej severozápadnej časti Ukrajiny, stále tam sú jej rodičia aj brat. Cíti však veľkú neistotu. "Bojím sa o svoju rodinu. Cítim úzkosť. Som nervózna, pretože na ukrajinské územie dorazí každý deň veľa bômb.

Zomierajú tam nevinní ľudia. Nedá sa predpovedať, ktoré mesto to bude dnes alebo zajtra," prezradila Kovalevská.

Dvojica basketbalistiek doplnila, že o ich spoločnom priateľovi nepočuli už šesť mesiacov.

Podľa Hozalovej ho zajali pri obrane oceliarne v meste Mariupoľ. "Dúfame, že je nažive," poznamenala Kovalevská.

Pri úteku z vlasti sa hráčky obrátili na sociálne siete, kde našli dobrovoľníkov, ktorí sa ich ujali po tom, ako dostali kanadské víza. Aj s takouto pomocou sa napokon dostali na univerzitu, kde zriadili špeciálny fond na podporu ukrajinských študentov.

Zaujímavosťou je, že prvé dni v Kanade strávili u ženy pôvodom z Ruska, ktorá žije v Calgary už desať rokov. "Rusi žijúci v Kanade dlhší čas sa reálne snažia o pomoc Ukrajincom," uviedla Kovalevská.

"Vďaka športu som tu a basketbal je súčasťou môjho života. Som vďačná každému, kto ma podporuje a umožňuje mi tým robiť to, čo milujem. A byť v bezpečí," dodala Hozalová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prišla o domov, pol roka nepočula o kamarátovi. Ukrajinské basketbalistky odišli do Kanady