Slováci spoznali svojich súperov, vyhli sa olympijským finalistom

Slovenský basketbalista Richard Körner (vpravo).
Slovenský basketbalista Richard Körner (vpravo). (Autor: TASR)
Sportnet|31. aug 2021 o 13:31

Vyžrebovali kvalifikáciu MS v basketbale 2023.

MIES. Slovenskí basketbalisti nastúpia v 1. kole európskej kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023 v A-skupine proti Srbsku, Belgicku a Lotyšsku. 

Rozhodol o tom utorňajší žreb vo švajčiarskom Miese. 

Slováci boli nasadení do ôsmeho výkonnostného koša a podľa kľúča, ktorý zverejnila FIBA, sa mohli stretnúť s mužstvami z prvého, štvrtého a piateho koša. 

V tom najkvalitnejšom boli napríklad aj strieborní medailisti z OH v Tokiu Francúzi, či štvrté mužstvo z nedávneho športového sviatku Slovinci. 

Srbi síce v Tokiu chýbali, no pred piatimi rokmi si v Riu de Janeiro vybojovali strieborné medaily a tiež sú úradujúcimi vicemajstrami Európy. 

Zverencov Olega Meleščenka vyžreboval dvojnásobný majster sveta, trojnásobný medailista z OH a kapitán španielskej reprezentácie Rudy Fernández.

"Ako som hovoril aj predtým, je jedno, s kým budeme hrať. My sme realisti, musíme sa zatiaľ učiť ako dobrí školáci, ktorí chcú byť lepší. Dostali sme Srbsko, Lotyšsko a Belgicko, to je super. Tešíme sa, že tieto tímy prídu na Slovensko, keď sa nezmenia pravidlá a podmienky.

Pre nás budú diváci šiestym hráčom, ktorý nás postupne bude posúvať dopredu a pomáhať nám. V prvom rade chceme bojovať a uvidíme, ako to bude. Je to pre nás výzva, spraviť krok dopredu," povedal Meleščenko na webe basketliga.sk.

Slováci si postup zabezpečili v dramatickej predkvalifikácii.

V jej záverečnom dueli potrebovali zdolať domáce Severné Macedónsko minimálne o 15 bodov, čo sa im napokon aj podarilo (88:72).

Zápasy prvej časti kvalifikácie odohrajú v rokoch 2021 a 2022, systémom každým s každým doma-vonku. Mužstvá na posledných miestach v jednotlivých skupinách nepostúpia do ďalšej fázy kvalifikácie. 

Finálový turnaj, na ktorý sa napokon prebojuje 12 krajín z Európy, sa uskutoční v Indonézii, Japonsku a na Filipínach (25. august - 10. september 2023).

Kvalifikácia o postup na MS 2023 - prvé kolo:

Skupina A: Srbsko, Slovensko, Belgicko, Lotyšsko

Skupina B: Bielorusko, Veľká Británia, Grécko, Turecko

Skupina C: Chorvátsko, Švédsko, Fínsko, Slovinsko

Skupina D: Izrael, Nemecko, Estónsko, Poľsko

Skupina E: Francúzsko, Portugalsko, Maďarsko, Čierna Hora

Skupina F: Bosna a Hercegovina, Litva, Bulharsko, Česko

Skupina G: Gruzínsko, Severné Macedónsko, Španielsko, Ukrajina

Skupina H: Rusko, Holandsko, Island, Taliansko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slováci spoznali svojich súperov, vyhli sa olympijským finalistom