Slováci nestačili na Srbov ani doma, postup sa im vzdialil

Slovenskí basketbalisti v zápase proti Srbsku.
Slovenskí basketbalisti v zápase proti Srbsku. (Autor: TASR)
TASR|28. feb 2022 o 19:52 (aktualizované 28. feb 2022 o 21:48)

Stále čakajú na premiérové víťazstvo.

Kvalifikácia na MS v basketbale 2023

Slovensko - Srbsko 63:71 (31:44)

zostava a body Slovenska: Brodziansky 22, Doležaj 17, Ihring a Krajčovič po 5, Fusek 0 (Körner 10, Abrhám a Petráš po 2, Bachan a Bojanovský 0)

najviac bodov Srbsko: Avramovič 24, Jovič 13, Ristič 12.

TH: 7/3 - 6/5, fauly: 13 - 13, trojky: 10 - 12, štvrtiny: 16:26, 15:18, 22:16, 10:11

rozhodovali: Liszka (Poľ.), Gedvilas (Lit.), Zapolski (Poľ.), 1100 divákov

LEVICE. Basketbalisti Slovenska neuspeli ani vo štvrtom vystúpení v A-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023.

V Leviciach prehrali v pondelok so Srbskom 63:71 a stále čakajú na premiérové víťazstvo.

Domáca strata bodov posunula postupové nádeje zverencov Olega Meleščenka do teoretickej roviny, v skupine im patrí nepostupové štvrté miesto s bilanciou štyroch prehier.

Ďalšie zápasy Slovákov sú na programe v lete, 30. júna nastúpia v Belgicku a 3. júla doma proti Lotyšsku. Srbsko už má istý postup do ďalšej fázy.

Priebeh zápasu Slovensko - Srbsko

I. polčas:

Tradičný problém Slovákov - vstupy do štvrtín - sa zopakoval aj v druhej konfrontácii so Srbskom. Nevýrazná obrana pod košom priniesla už vo 4. minúte stav 2:12. Súper razom získal herné sebavedomie, pred slovenskými basketbalistami bola o to ťažšia skúška.

Postupne sa hra zverencov Meleščenka zlepšila, výrazným streleckým lídrom bol Doležaj. Srbi vyhrali úvodnú štvrtinu 26:16. Druhá 10-minútovka bola odlišná, výrazne pomohol 5-bodový nástup.

Slováci razom zatlačili favorizovaného súpera a dianie na palubovke mali pod kontrolou. Postupom času sa vrátili do boja o víťazstvo, ale došlo repete z piatkového vzájomného zápasu.

K výraznejšiemu slovenskému tlaku neprišlo, Srbsko v správnej chvíli odpovedalo a svoje vedenie vrátilo do dvojcifernej hodnoty. Po prvom polčase prehrávali Slováci 31:44.

II. polčas:

Scenár sa nezmenil ani po prestávke, hostia tvrdo trestali diery v slovenskej obrane. Slovákov nakopla dvojica Brodziansky a Körner, ale Srbi okamžite odpovedali. Domácich držala v hre solídna streľba za tri body, Doležajov kôš so sirénou znamenal po tretej štvrtine stav 53:60.

Slovensko zacítilo nádej na prvú výhru v A-skupine, ale súper si dlho kontroloval vedenie. V rozhodujúcich okamihoch ukázal takmer neomylnú ruku, podobne ako v Belehrade a bez výraznejšej drámy udržal Slovákov na dištanc.

Hlasy po zápase

Oleg Meleščenko, tréner Slovenska: "Toto stretnutie so Srbskom bolo o čosi lepšie, pretože diváci, ktorí prišli, nám priniesli energiu, keď sme sa trochu spamätali. Začiatok bol opäť taký, boli sme nervózni a nehrali sme to, čo sme chceli.

Postupne prišlo k tomu, že v niektorých momentoch sme hrali tú hru, ktorú chceme. Gratulujem Srbsku, my máme na čom pracovať. Podľa mňa to bolo maximum, čoho sme teraz schopní. Dúfam, že krok po kroku budeme napredovať."

Svetislav Pešič, tréner Srbska: "Gratulujem môjmu tímu a hráčom. Hrať u súpera bolo oveľa náročnejšie ako u nás doma v Belehrade. Nemali sme jednoduchú robotu, pretože tím Slovenska má skúsenosti a dlho hrá spolu. Vždy vedeli, čo chcú hrať, hlavne v útoku. Kľúčom k tomuto zápasu bola príprava za krátky čas, ktorý sme mali.

Dôležitá bola organizácia v obrane, ale s pridaným entuziazmom a prístupom sme našli riešenie. Máme mladé družstvo, ktoré potrebuje hrať sebavedomo v útoku a v obrane. Pre nás bolo dôležité nielen víťazstvo, ale aj to, že si chceme z každého triumfu niečo zobrať."

Richard Körner, hráč Slovenska: "Dojmy zo zápasu sú celkom dobré, aj keď s takým nevydareným podtónom. Myslím si, že ak sme na nich mali, tak to bolo dnes. Škoda. Nehrali sme zle, vystriedali sme vysokú zostavu za nižšiu.

Boli sme mobilnejší, pretože v prvej štvrtine sme dostali 10 útočných doskokov, aj keď sme tam boli s vysokou zostavou. Dali sme nižšiu zostavu, už neboli takí agresívni na doskoku. V útoku sme si dobre posúvali loptu. Škoda, trochu šťastia, ale určite sme na nich mali."

Vladimír Brodziansky, hráč Slovenska: "Myslím si, že sme ukázali, že vieme hrať aj s lepšími tímami. Začali sme trochu slabšie, ale potom sme sa do toho dostávali. Diváci nám pomohli. Som toho názoru, že sme hrali dobrý zápas. S tímom, ako je Srbsko, si myslím, že sa nemáme za čo hanbiť."

Dušan Ristič, hráč Srbska: "Treba dať veľký kredit Slovensku. Zápas začali veľmi dobre. Bolo očividné, že pri skautingu odviedli kvalitnú robotu. Celých 40 minút hrali tvrdo. Väčšinu času sme hrali solídne. Súper nám dal viacero trojok v tretej štvrtine, ale celkovo si myslím, že sme odohrali dobré stretnutie. Vyhrali sme s komfortným náskokom, z konečného rezultátu sme šťastní."

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slováci nestačili na Srbov ani doma, postup sa im vzdialil