Prevládajú pozitíva. Dosiahli sme viac, ako každý od nás očakával, vraví kapitánka

Slovenská basketbalistka Barbora Wrzesiňská na ME 2023.
Slovenská basketbalistka Barbora Wrzesiňská na ME 2023. (Autor: TASR)
TASR|21. jún 2023 o 13:20

Na ME obsadili Slovenky 12. miesto.

ĽUBĽANA. Prehrou 69:79 sa pre basketbalistky Slovenska skončilo účinkovanie na majstrovstvách Európy v Slovinsku a Izraeli.

V play-off o účasť vo štvrťfinále bolo nad ich sily Nemecko. Konečné 12. miesto je z pohľadu náročnosti súperov na šampionáte vnímané pozitívne.

Vysoká nemecká zostava a ich strelecký potenciál bol pre výber trénera Juraja Suju priveľkým sústom. V prvom polčase to so šancami na postup vyzeralo dosť reálne, ale po prestávke sa potvrdila kvalita súpera.

"Nevidela som takýto tím, prišli sme na ihrisko a nevedeli sme si nájsť naše súboje, kto bol podkošový, kto bol krídlo. Nemecko môže byť budúcnosť v európskom basketbale, ak bude takto pracovať," myslí si Sabína Oroszová.

Suja sa nestretol s takou presilou

Pozitívom bolo, že aj pri 18-bodovom manku sa spolu so spoluhráčkami nevzdali a ešte v koncovke vykresali nádej v ľubľanskej hale Stožice.

"Nemajú až tak skúsenosti, je to relatívne mladý tím, ale budú ešte lepší. Majú neskutočný balans, vnútornú hru, streľbu za tri body. Myslím si, že takmer 70 bodov v našom podaní je proti takémuto družstvu dobrý výsledok.

Škoda, že sa nám ich niekoľkokrát nepodarilo zastaviť v protiútoku, z ktorého sme dostali ľahký kôš. Bola tam šanca. Ako tréner som sa nestretol s takouto presilou," zhodnotil súpera pre TASR reprezentačný tréner Juraj Suja.

VIDEO: Juraj Suja hodnotí účinkovanie na ME v basketbale žien

Slovenky odchádzali z palubovky so vztýčenou hlavou, už skôr sa rozlúčili s účinkovaním na ME Turecko alebo domáce Slovinsko.

"Myslím si, že sme odohrali dobrý šampionát. Dostali sme sa z dvoch prehier v úvode, vyhrali fantastickým výkonom nad Tureckom. Proti Nemecku sme tiež odohrali dobre stretnutie, ale bohužiaľ, bolo nad naše sily.

Uhrali sme však lepší šampionát, ako každý od nás očakával, takže môže vládnuť spokojnosť. Pozitívom bolo, že sme sa nikdy nevzdali a bojovali sme, aj keď to nebolo jednoduché a sily možno nestačili.

Negatívom bolo možno, že sme niekedy nerobili tie veci, na ktorých sme boli dohodnutí. Každý dal ale do toho všetko," vyjadrila sa kapitánka slovenského tímu Barbora Wrzesiňská.

Slovenky majú potenciál

Práve postup zo skupinovej fázy ME 2023 zároveň vytvára dobré predpoklady pri nasadení do ďalšieho kvalifikačného cyklu. Či bude pri tom súčasný realizačný tím, sa uvidí v dohľadnej budúcnosti.

"Bolo tam množstvo pozitívnych a negatívnych vecí, za štyri a pol roka sme sa spolu vyvíjali ako ľudia a družstvo sa postupne obmieňalo, jadro však zostávalo. Mnoho pozitívnych emócií, oba postupy na ME boli super.

Prvý prišiel v poslednom zápase, v ktorom sme museli zdolať Holandsko o 10 bodov a vyhrali sme o 11. Teraz bolo fajn zdolať Turecko, vydýchli sme si po druhom postupe na ME. Ľudia na Slovensku to berú ako samozrejmosť, čo na nás vytvára tlak.

Slovensko bude naďalej nasadzované z prvých dvoch košov, čo je veľmi dôležité pri šanciach zahrať si na ME. Ja som vďačný, že som tu toto obdobie mohol byť, pretože pre trénera je najviac, keď môže koučovať reprezentáciu.

Basketbalistky Slovenska s trénerom Jurajom Sujom.
Basketbalistky Slovenska s trénerom Jurajom Sujom. (Autor: TASR)

Ďakujem ľuďom za možnosť, že som tu mohol byť a dúfam, že som ich nesklamal," neskrýval Suja pozitíva z pôsobenia na lavičke Slovenska.

Podstatnou informáciou je, že aj v nasledujúcom období sa hráčske jadro reprezentačného kolektívu výrazne nezmení.

"Máme potenciál. Najstaršia má 30 rokov, takže to je ešte mladica. Verím, že takto budeme pokračovať aj naďalej. Dúfam, že v kvalifikácii dostaneme dobré tímy a opäť bude šanca postúpiť na ME,“ dodala na záver Wrzesiňská.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prevládajú pozitíva. Dosiahli sme viac, ako každý od nás očakával, vraví kapitánka