Senzácia pod košmi. Lídra z Nitry zdolalo len 5 hráčov Svitu

Basketbalisti Svitu.
Basketbalisti Svitu. (Autor: Iskra Svit)
Ivan Mriška|14. mar 2022 o 17:55

Líder prvej basketbalovej ligy doma prvýkrát prehral.

NITRA, SVIT. Domáci sa rozcvičovali s jedenástimi hráčmi, hostí bolo len päť. Smutno-smiešny pohľad sa naskytol fanúšikom na zápase prvej basketbalovej ligy v Nitre.

Neporazený líder tabuľky hostil Svit, ktorý sa potáca na dne tabuľky. Všetky papierové predpoklady hovorili o veľkom výprasku hostí. Opak bol však pravdou.

Porazili viacnásobných majstrov

Hostia s piatimi hráčmi, teda bez náhradníka, šokovali Nitru a po bojovnom výkone ju zdolali 83:78. „Hrdinská pätica ukončila neporaziteľnosť suverénnej Nitry,“ uvádza web Iskry Svit.

Výhra pätice zo Svitu je o to fascinujúcejšia, že za Nitru nastúpili viacnásobní majstri Slovenska ako Jozef Vojtek, Milan Žiak, Roman Vido či Ladislav Stojanov.

„Pri pohľade na súpisky málokto veril, že by päťčlenné béčko Svitu mohlo pripraviť suverénnemu lídrovi prvú prehru v sezóne. Súboj Dávida s Goliášom však mal nečakaný priebeh a aj konečný výsledok,“ dodáva web.

Tréner: Jedno z najlepších stretnutí

Za Svit vybojovala veľké víťazstvo pätica Boris Ščavnický, Šimon Turza, Adam Monček, Adrián Lysák a Dominik Kester.

„Jedno z najlepších stretnutí, ktoré som kedy koučoval. Boli sme iba piati, Nitra bola top favorit, v tejto sezóne ešte neprehrala. Zdolali sme ju však na jej palubovke,“ uviedol tréner Svitu Róbert Ištvánik.

„Keď sme si uvedomili, že po prvej štvrtine vedieme o jedenásť bodov, nemali sme čo stratiť. Mali sme minimum strát, hrali sme veľmi dobre. V pätici, samozrejme, nemôžeme hrať nejakú agresívnu obranu, preto sme celé stretnutie hrali zónu 2-3, čo možno súpera trochu zaskočilo,“ dodal.

Svit chválil aj tréner Nitry

Hráčov Svitu chválil po zápase aj tréner Nitry. Na svojich zverencov sa nehnevá.

„Nebral by som to ako senzáciu, pretože sa stretli amatéri s profesionálmi. Hostí bolo len päť, ale to je jedno. Sú to extraligoví hráči, ktorí majú veľkú kvalitu. Trénujú každý deň, zatiaľ čo my raz za čas. A to sa prejavilo na palubovke,“ pre Sportnet uviedol tréner Nitry Ľubomír Urban. Priznal, že jeho zverenci zápas podcenili.

„V tíme máme bývalých ligistov, ale tí už nie sú na takej úrovni ako kedysi. Súperi podali vysoko kvalitný výkon, mimoriadny obdiv si vyslúžia najmä Turza a Monček. V zápase boli jasne dominantní, rýchli, dynamickí a silní. Sú to rozumní hráči, ktorí to môžu dotiahnuť ďaleko,“ dodal.

Basketbalisti Svitu podali hrdinský výkon. V prípade Nitry sa dá hovoriť o veľkom zaváhaní. "Dnešný zápas nám vôbec nevyšiel," napísali Nitrania na klubový facebook.

Najskôr tomu neverili

Nadšenie po zápase neskrýval ani basketbalista Svitu Adam Monček:

„Veľmi dobrý a zaujímavý zápas, vypustili sme zo seba maximum. Pricestovali sme len piati, preto sme nemali veľké očakávania. Samozrejme, chceli sme uhrať čo najlepší výsledok. Nitra s veľmi kvalitným kádrom však doteraz neprehrala, takže sme tomu veľmi neverili.

S postupom času sme v zápase videli našu šancu, že to môže byť reálne. Celý zápas bol v našej réžii a aj keď sa Nitra v závere dotiahla, už to nestačilo. Teší ma víťazstvo. Našu pozíciu v súťaži to asi neovplyvní, ale každý z nás si zaslúži pochvalu,“ povedal po stretnutí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Senzácia pod košmi. Lídra z Nitry zdolalo len 5 hráčov Svitu