Kto čaká Slovákov? Kľúčový muž pôsobí v Rusku, ale zväz to nezaujíma

Na snímke zľava Quentin Serron (Belgicko) a Mario Ihring (Slovensko).
Fotogaléria (8)
Na snímke zľava Quentin Serron (Belgicko) a Mario Ihring (Slovensko). (Autor: TASR)
Martin Kozinka|22. feb 2024 o 09:15

Slovensko nastúpi doma proti Belgicku v kvalifikácii ME 2025 v basketbale.

BRATISLAVA. Nazývajú sa “Belgické levy”. Lev ako zviera je vždy verný svojej svorke, to platí aj o ich tíme: „Hlavným cieľom Belgicka je hrať so srdcom a mať kolektívne hodnoty,” tvrdí pre Sportnet belgický novinár Benoît Peeters.

Tieto aspekty hry sa od Belgičanov dajú čakať aj v aréne na Pasienkoch, kde nastúpia proti slovenskej basketbalovej reprezentácii v kvalifikácii na ME 2025.

Zaujímavosťou je, že Belgicko bolo jediným tímom, ktorý porazil Španielsko počas víťaznej cesty Španielov za titulom majstrov Európy v roku 2022. V nedeľu to môžu Belgičania zopakovať v druhom skupinovom zápase, zatiaľ čo na Slovákov čaká výber Lotyšska v Rige.

Od roku 2011 sú Belgičania tradičným účastníkom Eurobasketu. V blížiacej sa kvalifikácii sa očakáva, že práve Slovensko by ich mohlo potrápiť v boji o postup. Favoritom skupiny sú Španieli, Lotyši by ním boli tiež, no ako jeden z hostiteľov majú postup na hlavný turnaj istý.

Čas na revanš

Nebolo to tak dávno, čo sa slovenskí basketbalisti stretli práve s Belgickom v kvalifikácii. Bolo to v rokoch 2021 a 2022, keď na seba narazili v bojoch o MS v basketbale 2023, pričom Slováci prehrali jasne 57:83 a 59:102.

V zostave vtedy figurovali hráči prevažne zo slovenskej ligy. Chýbali opory ako Brodziansky, Ihring či Fusek. Tentokrát to však bude inak, Slovensko má v súčasnosti viac hráčov v popredných európskych súťažiach. 

Na snímke zľava Marek Doležaj (Slovensko) a Pierre-Antoine Gillet (Belgicko) v zápase A-skupiny kvalifikácie MS 2023 v basketbale mužov Slovensko – Belgicko.
Na snímke zľava Marek Doležaj (Slovensko) a Pierre-Antoine Gillet (Belgicko) v zápase A-skupiny kvalifikácie MS 2023 v basketbale mužov Slovensko – Belgicko. (Autor: TASR)

V širšej nominácii Belgicka je až desať hráčov zo šestnástich z domácej ligy.

„Trénerský tím vybral širokú skupinu hráčov z domácej ligy, najmä tých mladých. Ale keď sa mužstvo zredukuje na dvanásťčlennú nomináciu, tak si myslím, že štyria hráči z BNXT ligy budú vyškrtnutí,” vysvetlil novinár.

Slovensko - Belgicko

Štvrtok, 18.00, Hala na Pasienkoch (Eurovia Aréna) Bratislava, naživo na RTVS Šport.

Belgická súťaž je od sezóny 2021/2022 spoločná s Holandskou. Pred založením tejto súťaže uspelo v belgickej lige tím Oostende desaťkrát v rade, v ďalších dvoch ročníkoch uspel na domácej strane súťaže.

Je to rukopis práce tréner Daria Gjergju, ktorý okrem Oostende vedie aj belgické národné mužstvo.

„V Belgicku trénuje už 15 rokov a veľmi dobre pozná belgický basketbal. Keď je ale medzinárodné okno, bez problémov vymení úlohy. Je to pravdepodobne najlepší tréner v histórii Belgicka,” tvrdí novinár.

Fotogaléria: Tréning slovenských basketbalistov pred zápasom proti Belgicku

Tréner má jedno želanie

Za kormidlom reprezentačného tímu je Gjergja od roku 2018. V Belgicku, presnejšie v Oostende, sa cíti ako doma. Rovnako ako v Zadare, aj tu býva hneď pri mori.

„Ostende je podobné Zadaru, pretože je pri mori a všetko máte na dosah. Bývam 150 metrov od arény, takže všade chodím pešo. Milujem pokoj a to, že nie som v rušnom meste,” citoval trénera web TotalCroatiaNews.

Ešte ako dieťa hrával Gjergja basketbal ako každý iný chlapec. Keď však dospel, pochopil, že jeho vášňou je stať sa trénerom, nie hráčom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Kto čaká Slovákov? Kľúčový muž pôsobí v Rusku, ale zväz to nezaujíma