Alfa leva strieda odborník búrlivák. Svitek: Nie je jednoduché zmeniť sa

Tréner Štefan Svitek.
Tréner Štefan Svitek. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|26. jún 2021 o 16:24

Najkrajšie chvíle zažil ako hráč Košíc.

„Niektorí zabudli na to, že ja som alfa lev,“ vravel po zisku historického titulu pre Spišských Rytierov ich tréner Teo Hojč.

Úspešného a charizmatického Slovinca sa na Spiši udržať nepodarilo. Na jeho miesto však prichádza skúsený basketbalový odborník. Úspechy dosiahol ako hráč i tréner. Búrlivú povahu sa už snaží aj pre vlastné zdravie krotiť.

„Nie je jednoduché zmeniť svoj charakter. Chce to čas a niekedy sa to ani nikdy nepodarí,“ vraví v rozhovore pre Sportnet ŠTEFAN SVITEK.

Ako dlho ste premýšľali nad ponukou zo Spišskej Novej Vsi a čím vás zaujala?

Nešlo o to, žeby som dlho premýšľal. Museli sme si spolu len vyjasniť niektoré veci. Som veľmi rád, že sa rozhodli pre mňa ako svojho nového trénera. Je vždy lákavé trénovať družstvo, ktoré získalo v predošlej sezóne majstrovský titul aj Slovenský pohár. Predovšetkým u mňa ale zavážilo, že Spišská má vynikajúcich a zanietených fanúšikov už dlhé roky.

Samozrejme, istú rolu zohral aj fakt, že družstvo má vysoké ambície. Čaká nás veľa poctivej roboty. V prvom rade musíme vyskladať silný káder. Ten bude vyzerať inak ako v poslednej majstrovskej sezóne. Všetko si musí sadnúť. Noví hráči aj tréner. Verím, že to pôjde hladko.

Ako tréner ste dosiahli úspechy v ženskom basketbale. Získali ste štyri tituly s Košicami, jeden v Poľsku s Krakovom. V sezóne 2015/16 ste viedli basketbalistov KB Košice. Je vám osobne bližší mužský alebo ženský basketbal?

Ako bývalý dlhoročný hráč mám stále bližšie k mužskému basketbalu. Nepovedal by som ale, že ma viac baví mužský ako ženský. Samozrejme, basketbal u mužov má určité výhody. U žien je to viac o taktike a mužský je viac atletický a rýchlejší. Ja som rád, že sa to u mňa takto strieda. Trénerský život je najmä o tom, vedieť si zvyknúť na zmenu.

Budete pokračovať aj ako tréner českej reprezentácie žien?

Pevne verím, že áno. Zmluvu som predĺžil a hádam kompetentní neprídu s nejakou inou myšlienkou. Stať sa však môže všetko. Verím však, že to činovníci v českom basketbale zhodnotia s chladnou hlavou.

Na ME obsadilo Česko 15. miesto. V skupine ste zaznamenali tri prehry s Francúzskom, Ruskom a Chorvátskom. Prečo vám šampionát nevyšiel?

V prvom rade sa z toho treba poučiť. Na ME sme mali v tíme polovicu hráčok, ktoré nezažili pred tým žiaden podobný turnaj. Sú to dievčatá, ktoré mali medzi 18 až 21 rokov. Máme na čom stavať aj do budúcnosti. Štyri dievčatá končili v reprezentácii. Dve z nich dokonca odchádzajú od basketbalu úplne. Trochu nás to poznačilo.

Dievčatá boli najmä v poslednom kľúčovom zápase hlavami niekde inde. Nechcem povedať, že sme mali s Chorvátkami smolný deň, pretože to by bolo veľmi zjednodušené. Súperky si išli za víťazstvom a mali vysokú úspešnosť streľby. Prvé dva zápasy sme odohrali na veľmi dobre úrovni. Dokonca sme mali blízko k tomu, aby sme porazili Rusky. Tie sa na turnaji prezentovali výborným basketbalom. Francúzky sú spolu so Španielkami na úplne inej úrovni.

V sezóne 2015/2016 viedol Svitek aj basketbalistov KB Košice.
V sezóne 2015/2016 viedol Svitek aj basketbalistov KB Košice. (Autor: TASR)

Nebude pre vás náročné venovať sa reprezentácii aj klubu?

Verím, že áno. V Spišskej Novej Vsi bude mojím asistentom Erich Korfanta, ktorý mi bude so všetkým pomáhať. Výborne pozná prostredie aj klub. Priznám sa, že zatiaľ ešte presne nepoznám reprezentačný kalendár. Určite sa však bude hrať kvalifikácia v novembri. Bude to teda asi len sedem dní, ktoré si odskočím z klubu. Potom bude ďalší program až po skončení sezóny, kedy nás čakajú zrazy.

Máte už predstavu o kádri, ktorý by ste chceli mať v Spišskej Novej Vsi?

Zatiaľ o tom uvažujeme a premýšľame, kto by sa nám hodil. Keď sa dohodneme, či už so slovenskými hráčmi alebo legionármi, klub o tom bude informovať.

Neprichádzate do neznámeho prostredia. Roky ste chodili na Spiš ako hráč najskôr v mládežníckych kategóriách a neskôr aj rámci zápasov najvyššej súťaže mužov. Ako sa vám pozdáva zázemie klubu?

Veľmi ma teší, že niektoré veci rekonštruujú alebo sa budujú nové. K dispozícii máme novú posilňovňu. Šatne sa aktuálne prerábajú. Je len dobré, že sa týchto veciach pracuje.

Akú úroveň má podľa vás súťaž v porovnaní s rokmi, keď ste v nej pôsobili ešte ako hráč?

To je teraz ťažko povedať. Musím si k tomu najskôr viac pričuchnúť a potom to budem môcť lepšie zhodnotiť. Veľa záleží aj od toho, akých hráčov jednotlivé kluby angažujú. Akí kvalitní cudzinci k nám prídu.

Ligu ste zažili najmä ako hráč a krátko aj ako tréner. Na ktoré obdobie spomínate radšej?

Jednoznačne najkrajšie chvíle som zažil ako hráč. Mám krásne spomienky a dojmy z čias, keď sme s Košicami vyhrali titul v roku 2007. Boli sme vynikajúca partia. Vtedy bol tím doplnený iba o dvoch či troch cudzincov. Trénerské obdobie je spojené s určitou horkosťou ale k tomu by som sa nechcel teraz vracať.

Štefan Svitek viedol aj ženský reprezentačný tím Maďarska.
Štefan Svitek viedol aj ženský reprezentačný tím Maďarska. (Autor: TASR)

Je o vás známe, že zápasy na lavičke prežívate veľmi emotívne až búrlivo. Zmenilo sa niečo na vašej povahe?

Ja by som bol rád, keby sa to aspoň trochu zmiernilo. Človek už má roky a niekedy to išlo aj na úkor môjho zdravia. Chcel by som v tom ubrať a viac to nechať len na hráčov. Na druhej strane je to náročné ísť proti svojej povahe. Hovorím si často aj pred zápasmi, aby som sa nenechal vyviesť z rovnováhy. Nie je jednoduché zmeniť svoj charakter. Chce to čas a niekedy sa to ani nikdy nepodarí. Uvidíme ako to bude v novej sezóne. Môj plán je ale jednoznačne ubrať z emócií.

Aký basketbal sa bude prostredníctvom hráčov snažiť na Spiši predvádzať?

Najskôr musíme nájsť tie správne tipy hráčov do nášho kádra. Stále vychádzam z kvalitnej, agresívnej a celoplošnej obrany. Na to potrebujeme mať vhodných hráčov. Dopredu by som chcel hrať rýchly a moderný basketbal. Nič komplikované. Dôležité bude, aby sme si na seba rýchlo zvykli. Od hráčov vyžadujem veľa vecí a chvíľu trvá, kým si navzájom spolu sadneme.

Športový manažér Spišských Rytierov: Svitek bola najlepšia možnosť

Na Spiši sa museli po mimoriadne úspešnej sezóne vyrovnať s odchodom trénera Tea Hojča, ktorý doviedol tím k historickému titulu.

„Na Slovensku asi nie je tréner, ktorý by sa úspechmi, skúsenosťami a kontaktmi mohol rovnať Teovi. Vydali sme sa teda cestou, že oslovíme niekoho, kto bude v lige relatívnym nováčikom no zároveň pozná slovenské prostredie,“ povedal športový manažér Spišiakov Michal Búza.

Keď sa naskytla možnosť angažovať Štefana Sviteka, voľba bola jasná.

„Zo všetkých kandidátov na post trénera bol pán Svitek jednoznačne najlepšia možnosť. Je to uznávaný odborník. Roky basketbal hrával a dlhú dobu už pôsobí aj ako tréner. Má viac skúseností so ženskou zložkou ale my veríme, že sa rýchlo nastaví na mužský basketbal,“ uviedol Búza.

V klube nevnímajú búrlivú Svitekovu povahu negatívne. Práve naopak.

„Bez emócií sa šport robiť nedá. Niekedy je to možno trochu na škodu ale v drvivej väčšine prípadov je dobré, že sa emócie dajú najavo. Či už pre hráčov alebo pre ľudí, ktorí zápas sledujú,“ zhodnotil Búza.

Obhájiť titul aj Slovenský pohár nebude pre Spišiakov jednoduchá úloha.

„Káder neostane pokope, keďže väčšine hráčov stúpla po úspešnej sezóne cena. Snažíme sa zachovať aspoň jadro tímu. Cieľom bude pre nás finále pohára a v lige zisk medaily.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Alfa leva strieda odborník búrlivák. Svitek: Nie je jednoduché zmeniť sa