Škandál v slovenskom basketbale. Bývalý hráč Svitu a Košíc predával zápasy

Saša Avramovič s medailou a tanierom za 3. miesto v roku 2021.
Saša Avramovič s medailou a tanierom za 3. miesto v roku 2021. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|21. apr 2023 o 12:30

Saša Avramovič dostal doživotný dištanc.

KOŠICE, SVIT. Patril medzi najlepších hráčov najvyššej basketbalovej súťaže. Saša Avramovič získal cenu MVP určenú pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

Od sezóny 2015/16 hrával za ambiciózny KB Košice, ktorý už v súčasnosti neexistuje. Neskôr sa presunul do Iskry Svit, za ktorú nastupoval sedem sezón.

Avramovič bol v minulej sezóne najlepším strelcom Svitu a druhým najlepším v súťaži.

Pod Tatranmi sa stal miláčikom tribún a jednou z najväčších opôr tradičného účastníka SBL.

Od decembra minulého roka však Avramovič nehral, pretože mu bola pozastavenú činnosť na neurčito.

Na slovenských palubovkách sa ani v ďalších rokoch neobjaví. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) ho uznala vinným z manipulovania zápasov a ilegálnej stávkarskej činnosti.

„FIBA vyniesla tvrdý ortieľ. Avramovičovi zakázali doživotne činnosť v súťažiach organizovaných pod hlavičkou medzinárodnej basketbalovej federácie. Dokázali mu vinu podľa priestupku v etickom kódexe a bezúhonnosti, stávkovaní a manipulácii súťaží,“ informuje špecializovaný basketbalový portál Basket.sk

Srbský rozohrávač a krídelník dostal doživotný zákaz v súťažiach FIBA.

„Je nám ľúto, že sa podozrenia potvrdili, ale je vidno, že FIBA pristupuje k integrite v basketbale s najvyššou vážnosťou. Verím, že táto sankcia odradí všetkých možných manipulátorov zápasov od ich aktivít.

V konečnom dôsledku to bude pre ligu lepšie, keďže v minulosti sa hovorilo o viacerých hráčoch, ktorí participovali na podobných aktivitách, či už to bola ich iniciatíva, alebo iniciatíva organizovaných skupín, ktoré existujú a vo veľkej miere ovplyvňujú zápasy cez hráčov, rozhodcov a podobne,“ pre Basket.sk povedal generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Asociácia chce ísť v tomto smere príkladom. „Z pohľadu SBA prebehli školenia ohľadom integrity a stávkovania pre slovenských reprezentantov a reprezentantky do 16 rokov. Počas leta budeme robiť semináre pre ostatné vekové kategórie,“ dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Škandál v slovenskom basketbale. Bývalý hráč Svitu a Košíc predával zápasy