Rusi a Bielorusi prišli o ďalšie významné podujatie. Nebudú na MS v basketbale

Basketbal, ilustračná fotografia.
Basketbal, ilustračná fotografia. (Autor: TASR-Ilustračná fotka)
SITA|19. máj 2022 o 12:48

Ide o reakciu zo strany na pokračujúci vojnový konflikt na Ukrajine.

BRATISLAVA. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) definitívne vylúčila reprezentácie Ruska a Bieloruska z kvalifikácie na majstrovstvá sveta v roku 2023.

FIBA zároveň potvrdila meno náhradníka za ruský tím na tohtoročnom svetovom šampionáte žien v Austrálii sa predstaví Portoriko. Mládežníckeho šampionátu hráčok do 17 rokov sa namiesto Rusiek zúčastnia mladé Srbky.

Exekutíva FIBA vzhľadom na pokračujúcu inváziu ruských vojsk na Ukrajinu potvrdila verdikty, ku ktorým dospela už na marcovom zasadnutí. Vylúčenie Ruska a Bieloruska platí aj pre šampionáty všetkých kategórií v basketbale 3x3. Informuje o tom portál theathletic.com.

Portoriko na MS narazí v skupine A na obhajkyne zlatých medailí zo Spojených štátov amerických, Belgicko, Čínu, Bosnu a Hercegovinu a Kóreu. V „béčku“ budú hrať Francúzsko, Srbsko, Japonsko, Nigéria, Kanada a domáca Austrália.

Základné skupiny svetového šampionátu basketbalistiek, ktorý je na programe od 22. septembra do 1. októbra v Austrálii, vylosovali na začiatku marca bez ruského tímu.

Už vtedy bolo kandidátom na uvoľnené miesto Portoriko, ktoré skončilo za „zbornou“ na februárovom kvalifikačnom turnaji na poslednom, štvrtom mieste.

Centrála medzinárodnej federácie tiež vyzvala vedenie európskej zóny FIBA, aby prijala v najbližších dňoch rozhodnutie o osude Rusov na európskom šampionáte mužov.

Rusko patrí do skupiny A popri domácom Gruzínsku, Španielsku, Bulharsku, Belgicku a Turecku. Šampionát je na programe od 1. do 18. septembra 2022.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Rusi a Bielorusi prišli o ďalšie významné podujatie. Nebudú na MS v basketbale