Slovákov čaká príprava proti Portugalsku. Chceme dať priestor mladším hráčom, povedal tréner

Aramis Naglič.
Aramis Naglič. (Autor: FIBA)
TASR|1. júl 2024 o 12:57

Na prípravný dvojzápas nominoval tréner 15 hráčov.

BRATISLAVA. Slovenská mužská basketbalová reprezentácia nemá po viacerých rokoch v lete na pláne žiadne oficiálne stretnutia, ale toto obdobie využil realizačný tím k tomu, aby sa stretol a otestoval viaceré tváre, ktoré si v budúcnosti na seba môžu navliecť národný dres.

Vrcholom prípravy bude prípravný dvojzápas s Portugalskom (štvrtok 4. júla o 18.00 h a piatok 5. júla o 18.30 h v Bratislave).

Reprezentačný tréner Aramis Naglič nominoval na približne dvojtýždňový blok prípravy v Národnom basketbalovom centre v Bratislave 15 hráčov, napokon pre zranenie ešte vypadol Šimon Krajčovič.

„Chceli sme trochu tím držať spolu. Jasné, nie sme kompletní, vždy sú nejaké problémy, zranenia a niektorí hráči mali dohodnuté svoje veci cez leto.

Tí, ktorí tu sú, tak prišli bez problémov. Chýbajú nám viacerí hráči, Šimona Krajčoviča a Jakuba Mokráňa trápia nejaké zranenia, ale nebudem na nikoho tlačiť, aby sa im niečo stalo, pretože žijú na základe sezóny. Je to tiež dobrá šanca na určitý tímbuilding.

Cieľom je vyskúšať nové mená, ktoré tu doteraz neboli. Myslím si, že cez tréning sa ukázali v dobrom svetle. V prípravných zápasoch s Portugalskom dáme šancu všetkým, aby sme videli, ako fungujú v tom, čo robíme my,“ vyjadril sa pre TASR kouč Slovenska.

Oproti nedávnym kvalifikáciám je tu výraznejšie odlišná zostava mien. Realizačný tím nemá k dispozícii viacero kľúčových tvári, ako Vladímir Brodziansky, Matej Majerčák, Mário Ihring, Andre Jones, Marek Doležaj a Michael Fusek.

Sú tu však potenciálni nováčikovia, respektíve hráči, ktorí zatiaľ v slovenských farbách moc minút neodohrali – Dávid Novák, Juraj Láštic, Juraj Páleník, Máté Balogh, Matúš Hronský a Maroš Zelizňák.

„Chceme dať priestor mladším hráčom. Bol by som rád, keby sme tu všetci, ale mnohí majú svoje veci. Odrobíme korektnú prácu, aby sme mohli vidieť aj ako fungujeme. Prvýkrát sú tu Hronský, Balogh, Zelizňák, Láštic, týchto štyroch chalanov sme tu predtým nemali.

Majú potenciál a je zaujímavé vidieť, ako sa rozvíjajú. Treba mať širšiu súpisku v reprezentácii, pretože veci sa menia a treba rozmýšľať nad budúcnosťou. Treba mať preto minimálne 20 hráčov,“ prezradil Naglič.

Zoznam nových tvárí mohol byť početnejší, ale v tomto období sa mládežnícke výbery pripravujú na B-kategóriu majstrovstiev Európy vo svojich vekových kategóriách, ktoré sa uskutočnia v najbližších týždňoch.

„Áno, je to škoda. Je to však tak, leto patrí mládežníckym reprezentáciám. S tým sa nedá nič neurobiť. Určite by sme vyskúšali niekoľko mien z tímu do 20 rokov, ale budeme ich sledovať skrz ich reprezentácie,“ zamyslel sa reprezentačný tréner.

Na stretnutie s reprezentačnými kolegami sa tešil aj Samuel Volárik, práve Národné basketbalové centrum bude jeho klubovým pôsobiskom v nasledujúcom ročníku:

„Vždy rád prídem, keď mám možnosť. Som ešte mladý hráč a vždy je to pre mňa pocta prísť do reprezentácie. Zároveň môžem odštartovať predprípravnú časť svojho leta, pretože som si trochu oddýchol a teraz tak môžem začať makať. Viac sa trénuje basketbal, zároveň sa pripravujeme na novembrové okno.“

Vrcholom tohto letného bloku prípravy bude domáci dvojzápas s Portugalskom. S už tradičným súperom je možno otestovať nováčikov v zápasovom režime.

„Nebolo ľahké nájsť súpera, pretože sa hrá olympijská kvalifikácia. Portugalsko má za sebou turnaj, takže bude viac zohrané ako my.

To však nevadí, výsledok nie je podstatný, prioritou je dobrý tímbuilding a vyskúšať nové tváre, ktoré budeme sledovať,“ dodal na záver Naglič.

Širšia nominácia Slovenska na prípravné zápasy s Portugalskom

Hráči: Timotej Malovec (KK Mega MIS Belehrad/Srb.), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Dávid Novák (ERA Basketball Nymburk/ČR), Róbert Rožánek (Iskra Svit), David Abrhám (Patrioti Levice), Samuel Volárik, Juraj Páleník (obaja BC Komárno), Juraj Láštic (MBK Baník Handlová), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Milan Szabó (Inter Bratislava), Matúš Hronský (University of Duquesne/USA), Maroš Zelizňák (Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola/Lot.), Máté Balogh (Alba Fehérvár/Maď.)

Realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Miroslav Páleník – tímový manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovákov čaká príprava proti Portugalsku. Chceme dať priestor mladším hráčom, povedal tréner