Dýcha za Prievidzu, ide v stopách otca. Dúfam, že splodím syna a nastúpi aj on, vravel Jašš

Dalibor Hlivák (Prievidza) a Ruben Dominguez (Bilbao) v zápase 3. kola J-skupiny Európskeho pohára FIBA.
Fotogaléria (13)
Dalibor Hlivák (Prievidza) a Ruben Dominguez (Bilbao) v zápase 3. kola J-skupiny Európskeho pohára FIBA. (Autor: TASR)
Matej Hank|22. okt 2024 o 23:55

Prievidžania odohrali zápas storočia proti španielskemu Bilbau.

PRIEVIDZA. Prievidza is b(l)ack. S týmto heslom vyprevádzali fanúšikovia hráčov z Hornej Nitry do piateho európskeho zápasu v tejto sezóne.

V ňom zverenci trénera Sašu Jankoviča privítali doma španielsky veľkoklub Bilbao Basket.

Aj keď Prievidžania prehrali o 23 bodov 61:84, zanechali dobrý dojem.

Domáci v prvom polčase favorita trápili, po prvej štvrtine dokonca vyhrávali 24:22.

Kritické chvíle prišli až v poslednej štvrtine, keď sa už naplno prejavila kvalita tímu z najvyššej španielskej súťaže.

Fotogaléria zo zápasu BC Prievidza - Bilbao Basket (Európsky pohár FIBA)

Múr z Hier o tróny

Bilbao prišlo na Hornú Nitru ako veľký favorit, ktorý len niekoľko pred niekoľkými dňami zdolal jeden z najlepších klubov v Európe - Real Madrid.

VIDEO: Marek Jašš hodnotí zápas s Bilbaom

Ročný rozpočet baskického klubu je podľa odhadov deväť miliónov eur. "To Prievidza nemala dokopy za desať rokov," povedal na adresu súpera Jankovič.

V tíme súpera vynikalo niekoľko jedincov. Tryggviho Hlinasona z Islandu nazvali domáci múrom z Hier o tróny.

Dokázal to aj na ihrisku. Pod vlastným aj súperovým košom bol nedotknuteľný. Islanďan meria 215 centimetrov a váži 118 kilogramov.

Bilbao má aj niekoľko hráčov, ktorí lákajú skautov z NBA na ich zápasy, napríklad Fedor Zugič či Thijs De Ridder.

Práve druhý menovaný patril k ťahúňom tímu, k jedenástim bodom pridal aj sedem doskokov.

Dýcha za Prievidzu

"Nie sme spokojný s výsledkom, keďže sme prehrali, ale zápas si užil každý na ihrisku aj v hľadisku," povedal trojbodový odchovanec prievidzského basketbalu Marek Jašš.

V zápase mal len tri pokusy, všetky za tri body. Premenil jeden.

Keith Jordan (Prievidza) v zápase 3. kola J-skupiny Európskeho pohára (EP) FIBA v basketbale mužov medzi BC Prievidza - Bilbao Basket.
Keith Jordan (Prievidza) v zápase 3. kola J-skupiny Európskeho pohára (EP) FIBA v basketbale mužov medzi BC Prievidza - Bilbao Basket. (Autor: TASR)

Po zápase povedal, za Prievidzu aj dýcha. S klubom je spätý aj preto, že v ňom hral v minulosti aj jeho otec Branislav Jašš, člen Siene slávy klubu.

"Je to pre mňa česť, že som nastúpil na tento zápas a prispel som aj bodmi. Snažili sme sa zo seba dať maximum. Nemôžme sa za seba hanbiť," zhodnotil.

Ešte pred zápasom s Bilbaom ocenili organizátori zápasu aj klubové legendy, ktoré pred 35 rokmi nastúpili na najslávnejší dvojzápas v histórii klubu proti Barcelone. V ňom hral práve aj Jašš starší.

"Pýtal som sa na ten zápas, čo odohral, najmä na to, aká bola atmosféra. Dnes bola tiež skvelá. Dúfam, že splodím nejakého syna a bude hrávať tiež," dodal s úsmevom.

Nikomu nič nevyčíta

Nielen hráči a tréner ocenili kvality súpera, ale pekným gestom sa prezentovali aj fanúšikovia, ktorí na konci zápasu skandovali "Bilbao, Bilbao". Jankovičovi sa takéto gesto páčilo.

VIDEO: Tréner Saša Jankovič hodnotí zápas s Bilbaom

"Bilbao si to zaslúžilo, nič nepodcenili. Polovica hráčov ani nevie, kde je Slovensko a mali profesionálny prístup. Naši fanúšikovia to ocenili," povedal domáci tréner.

"Rešpekt k hráčom za to, aký výkon podali a neodflákli to. Vďaka patrí fanúšikom, že sa takto zachovali," dodal Jašš.

Tréner priznal, že do zápasu šli s cieľom vyhrať. Veril, že aj hráči Bilbaa sú len ľudia a hocikedy môžu mať slabší deň. "Dnes ho však nemali," skonštatoval.

Prievidza hrala ešte 48 hodín pred zápasom proti Bilbau náročný duel proti Komárnu, ktorý napokon nezvládla a pripísala si prvú ligovú prehru.

Jankovič však žiadnemu hráčovi nič nevyčíta. Na palubovku poslal všetkých hráčov. "Každý odovzdal dvesto percent. Kvalita sa skôr či neskôr musela ukázať. Hráči moje očakávania naplnili," povedal k zápasu.

Mali zimomriavky

V prievidzskej športovej hale vládla skvelá atmosféra. Zápas si prišlo pozrieť 2 694 divákov.

Fanúšikovia Prievidze počas zápasu s Bilbaom.
Fanúšikovia Prievidze počas zápasu s Bilbaom. (Autor: FIBA.basketball)

Fanúšikovia jasali a tlieskali pri každom koši, odobratí lopty či doskoku. Bavili sa aj mexickými vlnami. "Diváci boli neskutoční. Verím, že v Prievidzi to bude takto dlho. Všetci sme mali zimomriavky, keď sme vstupovali na ihrisko," povedal Lukáš Bolek.

Atmosféru si pochvaľoval každý. Podľa Jankoviča bola neskutočná. "Chcel by som poďakovať každému, kto si takto neskoro našiel čas a podporil nás," povedal.

Pred zápasom sa rozprával aj so Zoranom Dragičom, ktorý povedal, že hráči Bilbaa boli nabudení, keď počuli o vypredanej hale.

Tabuľka skupiny J

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dýcha za Prievidzu, ide v stopách otca. Dúfam, že splodím syna a nastúpi aj on, vravel Jašš