Pre Piešťanské Čajky je účinkovanie v Európe stratové. Berú ho však ako prestíž

Piešťanské Čajky.
Piešťanské Čajky. (Autor: TASR)
SITA|29. dec 2022 o 17:31

"Od vedenia súťaže nedostávame nič," vraví športový manažér Piešťanských Čajok.

BRATISLAVA. Úradujúce slovenské šampiónky v basketbale žien Piešťanské Čajky okrem domácej ligy štartuje v sezóne 2022/2023 aj v Európskom pohári a zo skupinovej časti sa prebojovali do play-off.

V ňom v januári vyzvú v dvoch dueloch maďarský Pécs.

"Je to niečo, čo sme si vytýčili pred začiatkom sezóny ako jeden z cieľov. Veľmi sa z toho tešíme, je to veľký úspech. Je to naša 5. účasť v Eurocupe, dvakrát sa nám nepodarilo postúpiť z kvalifikácie a dvakrát sme v skupinovej fáze uhrali 2 výhry a 4 prehry.

Postup je historickým výsledkom pre náš klub. Veľmi si to vážime. Dovolím si tvrdiť, že až čas docení to, čo sa nám podarilo," uviedol v rozhovore pre oficiálny klubový web športový manažér Tomáš Horký.

Kým napríklad vo futbale je účinkovanie v pohárovej Európe ziskovou záležitosťou, v basketbale to tak nie je.

"Na rovinu treba povedať, že žiaľ, finančne profitovať sa z toho nedá. Je to skôr naopak, ide o finančne nákladnú záležitosť. Mnoho ľudí si myslí, respektíve má to tendenciu porovnávať s futbalovou Ligou majstrov, kde sa za postup a dosiahnuté výsledky získavajú nemalé finančné prostriedky.

V ženskom basketbale to takto nefunguje, to treba povedať priamo. Jediná vec, na ktorej môžeme finančne určitým spôsobom profitovať, je vstupné na zápasoch a prípadne predaný reklamný priestor.

Žiaľ, od vedenia súťaže nedostávame nič, takisto ani od televízií, ktoré vysielajú priame prenosy. To nehovorím ešte o nákladoch, ktoré súvisia s účinkovaním v Eurocupe,“ pokračoval Horký.

Prezradil tiež, že účinkovanie v súťaži je najmä o prestíži. "Euroliga je o elitných európskych tímoch, Eurocup je druhá najprestížnejšia súťaž v Európe. Stále to má veľký cveng a ohlas predstavovať sa na takomto fóre, ktorého súčasťou sú veľmi kvalitné družstvá a hráčky.

V niektorých krajinách majú možno kluby za účasť v európskych súťažiach podporu od štátu, výnosy zo stávkových kancelárií, financie z predaja televíznych práv atď.

U nás to tak žiaľ nie je, ale aj tak je pre nás dôležité byť členom prestížnej spoločnosti v rámci Európy,“ myslí si manažér piešťanského kolektívu.

Poznamenal tiež, že slovenská extraliga nemá až takú kvalitu a náročnejšie súboje môžu absolvovať iba v iných súťažiach.

"Len v týchto náročných zápasoch, ktoré táto súťaž prináša, môže náš klub po športovej, manažérskej a organizačnej stránke rásť. Sú to neoceniteľné skúsenosti a stále sa aj my učíme," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Pre Piešťanské Čajky je účinkovanie v Európe stratové. Berú ho však ako prestíž