Levice sú krok od Ligy majstrov, v semifinále deklasovali fínsky tím

Slovenský basketbalový majster, tím Patrioti Levice.
Slovenský basketbalový majster, tím Patrioti Levice. (Autor: TASR)
TASR|23. sep 2022 o 19:30 (aktualizované 23. sep 2022 o 20:56)

Hviezdou zápasu bol Deshawn Freeman.

Kvalifikácia Ligy majstrov - semifinále

Karhu Kauhajoki - Patrioti Levice 57:81 (25:37)

Najviac bodov Karhu: Jones 17, Crockett a Skinner po 12

Zostava a body Levíc: Kneževič 14, McCallum 13, Bojanovský 8, Lapornik 7, Chaban 4 (Freeman 18, Kovac 17, Chaban, Krajčovič, Kotásek, Solčánsky)

Rozhodovali: Glišič (Srb.), Mitrovski (S. Mac.), Jevtovič (Srb.), 200 divákov.

TH: 12/8 - 20/14, fauly: 18 - 15, trojky: 7 - 7, štvrtiny: 10:18, 15:19, 17:23, 15:21

MALAGA. Basketbalisti Patrioti Levice si zahrajú o miesto v skupinovej fáze Ligy majstrov. Na kvalifikačnom turnaji v Malage zvíťazili v semifinále nad fínskym Karhu Kauhajoki jednoznačne 81:57.

K postupovému triumfu ich najvýraznejším spôsobom potiahol Deshawn Freeman, autor 18 bodov. Slovenský šampión nastúpi v nedeľu 25. septembra o 12.30 h proti tímu Unicaja Malaga, ktorý zvíťazil nad Heroes Den Bosch 114:58.

Priebeh zápasu Karhu Kauhajoki - Patrioti Levice

I. polčas:

Patrioti mali do semifinálovej konfrontácie dobrý vstup, aktívnejšia hra v útoku a zodpovedná defenzíva im v 4. minúte vyniesla vedenie 10:2.

Ich silnou zbraňou bol kolektívny výkon a výborná energia, ktorou prinútili za stavu 13:4 súpera k oddychovému času. Karhu následne pridalo na agresivite v defenzíve, na strane Levíc prišli chyby, ale k výraznejšej zmene diania neprišlo.

Slovenský zástupca trestal chabú disciplínu fínskeho majstra a prvú štvrtinu vyhral 18:10. „Žlto-zelení“ sa dokázali aj v druhej časti vyrovnať s náporom rivala, hlavne pod košom im dodávali sebavedomie Bojanovský a Freeman.

V útoku sa im hralo s ľahkosťou a opäť z toho bol dvojciferný náskok. Keď bolo potrebné odpovedať na tlak Karhu, tak hociktorý z Patriotov túto úlohu zvládol.

Na polčasovú prestávku sa preto išlo za priaznivého stavu 37:25.

II. polčas:

Nástup do tretej štvrtiny Levičania zvládli, dianie na palubovke v týchto chvíľach patrilo najmä Kneževičovi. K tomu sa pridala zodpovedná defenzíva a slovenský zástupca čoraz výraznejšie bodovo odskakoval.

Svoju silnejšiu sekvenciu malo aj Karhu, k stiahnutiu manka zavelil Jones, ale s návratom Freemana sa scenár zápasu vrátil do starých koľají.

Patrioti dominovali na palubovke, fínskemu majstrovi nedovolili takmer nič a pred poslednou časťou vyhrávali skoro o dvadsať bodov - 60:42.

Herná pohoda pokračovala aj s ubúdajúcim časom, náskok sa dokázal dostať cez 20-bodovú hranicu a aktuálny víťaz Niké SBL si bezpečne mohol ukontrolovať záver stretnutia.

Hlasy po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Sú to neskutočné pocity. Neuveriteľné odmakané, extrémna energia a bojovnosť z našej strany. Donieslo nám to zaslúžene ovocie. Vyšli sme s energiou, hrali sme sústredene a dostatočne fyzicky. Veľmi dôležité bolo, že sme nepoddali extrémne fyzickej hre súpera. Dokázali sme zápas útočne a obranne ukontrolovať proti neskutočnej agresivite, ktorej sme čelili.“

Martin Bachan, hráč Patriotov: „Sme radi, že sa nám podarilo vyhrať ďalší takýto veľký zápas. Čaká nás zatiaľ to najväčšie stretnutie, tešíme sa na to. Fíni na nás vyskočili s dosť agresívnou obranou, ale našťastie sme sa s tým vyrovnali dobre. Dokázali sme pokryť ich strelcov, pretože sme vedeli, že veľa strieľajú za tri body. V útoku sa nám darilo skórovať zvnútra a tiež zvonku.“

Ben Kovac, hráč Patriotov: „Je to neuveriteľné. Verili sme tomu, že môžeme vyhrať. Vedeli sme, že je to iný tím ako Körmend. Hral rýchlejšie, skôr majú štýl 'run-n-gun'. Dobre sme bránili, nedávali trojky a veľmi dobre sme doskakovali pod košom. Deshawn Freeman a Boris Bojanovský hrali výborne pod košom. Robili sme dobrý box out, nemali sme s nimi žiadne problémy v tomto priestore. V útoku sme dávali, hrali sme kolektívne a proste sme odohrali výborný zápas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Levice sú krok od Ligy majstrov, v semifinále deklasovali fínsky tím