Dončič nie je LeBron James a Embiid si zaslúži MVP. Čo ukázala sezóna NBA?

Joel Embiid a Luka Dončič.
Joel Embiid a Luka Dončič. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|11. apr 2023 o 12:30

Dvanásť vecí, ktoré nás naučila základná časť NBA 2022/23.

BRATISLAVA. Základná časť NBA v sezóne 2022/23 sa skončila a priniesla niekoľko prekvapení.

Dallas Mavericks pokazili záver sezóny, zatiaľ čo Sacramento Kings sú jednoznačne milým prekvapením sezóny.

To isté platí aj o Cleveland Cavaliers, ktorí sa dostali z tieňa svojej hviezdy. V analýze Sportnetu však začneme tým, čo sme sa naučili o hráčoch v základnej časti.

Durant ide ľahkou cestou

Veni, vidi, vici. Prišiel som, videl som, zvíťazil som. Takto vyzeral pobyt Kevina Duranta v Golden State Warriors. Podobne dopadol aj v novom pôsobisku Brooklyn Nets. 

Až na časť “zvíťazil som”. Už po príchode do Oaklandu bol terčom útokov, že si vybral najjednoduchšiu možnosť, keďže Warriors boli už vtedy jedným z dvoch najlepších tímov v NBA. 

Po tom, ako prišiel do Brooklynu, pridali sa k nemu hviezdy Kyrie Irving a James Harden. Zdalo sa, že tento tím bude neporaziteľný. Čo z toho vzniklo? Jedno prehraté kolo v play-off za tri roky.

Po odchode Kyrieho Irvinga smerovali jeho kroky do Phoenixu. Rozhodol sa tak posilniť tím, ktorý bol od úvodu sezóny favoritom na finálovú sériu. 

Kevin Durant v drese Phoenix Suns.
Kevin Durant v drese Phoenix Suns. (Autor: TASR/AP)

Opäť si zvolil najjednoduchšiu cestu a najväčšiu šancu na prsteň pre šampióna NBA. V tom mu niet čo zazlievať. Iba si treba spomenúť, aké nadšenie a očakávania mali všetci pred štyrmi rokmi, keď prišiel do Brooklynu. 

Nakoniec odtiaľ síce odišiel o 200 miliónov bohatší, ale s ďalšou dierou v reputácii, zatiaľ čo jeho najväčší rivali LeBron James, Giannis Antetokounmpo a bývalý tím Golden State získali tituly.

Zion takto nikdy nenaplní svoj potenciál

Zion Williamson má za sebou tretiu sezónu v NBA, z toho druhú, v ktorej neodohral ani tridsať zápasov. Problém je vždy ten istý - zranenie.

Počas 29 zápasov v tomto ročníku základnej časti dosahoval priemer 26 bodov na zápas, pri 60-percentnej úspešnosti streľby.

Ako je vidieť, keď je zdravý, na palubovke patrí medzi najlepších hráčov. Čo však s tým, keď neodohrá ani polovicu zápasov v základnej časti. 

Jeho štýl hry pri jeho výške a váhe jednoducho nie je udržateľný pre ľudské telo. Vedenie jeho tímu New Orleans Pelicans sa toho obávalo už pred jeho vstupom do ligy a ukázalo sa, že to bolo opodstatnené.

Jediná cesta, ktorá pre neho zostáva, je schudnúť zopár kilogramov. Stratil by tak na sile, ale zlepšila by sa jeho atletickosť a znížilo by sa riziko zranenia.

Zion Williamson.
Zion Williamson. (Autor: Twitter/ Legion Hoops)

Minnesota tiež nevie naplniť potenciál

Minnesota obsadila v Západnej konferencii 8. miesto. Ak sa pozrieme na kvalitu konferencie a mená, ktoré v zostave má, je to iba ďalšie sklamanie pre Timberwolves.

Na papieri vyzerali ako vážna hrozba pre súperov, realita však bola iná. Tím nemal v zostave strelcov a pri prechodových fázach bol s dvoma pivotmi príliš pomalý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dončič nie je LeBron James a Embiid si zaslúži MVP. Čo ukázala sezóna NBA?