Najlepší útok v histórii NBA? Irving nie je Dončičov najväčší problém (preview NBA)

Luka Dončič.
Luka Dončič. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|24. okt 2023 o 08:52

Preview pred sezónou NBA 2023/24.

BRATISLAVA. Je to tu NBA je späť. Už v noci z utorka na stredu sa začína sezóna 2023/24.

Do ligy prišli vďaka draftu noví hráči, iní otestovali voľný trh a zmenili pôsobisko, ďalší zostali a s klubmi predĺžili zmluvy, čím si zarobia desiatky či stovky miliónov dolárov.

Aj vďaka tomu máme nových adeptov na triumf. NBA je v súčasnosti fascinujúca na sledovanie. Počas posledných piatich sezón zdvihol nad hlavu titul vždy iný tím. 

Ak by v tomto ročníku vyhral šampionát ďalší klub, bolo by to prvýkrát od obdobia medzi rokmi 1975 a 1980.

Ukazuje to, ako je liga nesmierne vyrovnaná. Zápasy a samotných hráčov ovplyvňuje množstvo faktorov. Už to nie je len o talente a tvrdej práci.

Zranenia sú na dennej báze, žijeme v ére, kedy je dôležité, byť mentálne odolný, nie voči “trash-talkingu” súpera, ale voči sociálnym sieťam. 

Tieto veci ovplyvnia aj tento ročník, ak by sme ich ale odstránili, kto má najväčšiu šancu stať sa šampiónom?

Denver staví na overenú skúsenosť

Obhajca titulu NBA Denver Nuggets sa chce stať prvým tímom, ktorý vyhral prvé dva tituly v dvoch po sebe idúcich sezónach od čias Houstonu Rockets v sezónach 1993/94 a 1994/95.

Nikola Jokič je pre väčšinu basketbalového sveta najlepším hráčom súčasnosti. Veľa z nich zostalo pobúrených, keď v predošlej sezóne nezískal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča (MVP).

Nikola Jokič počas osláv premiérového titulu Denveru Nuggets v NBA.
Nikola Jokič počas osláv premiérového titulu Denveru Nuggets v NBA. (Autor: TASR/AP)

Má 28 rokov, je v najlepšom veku. Otázne ale je, ako sa mu bude dariť po preflámovanom lete, počas ktorého nechytil basketbalovú loptu do rúk. Pre hráča s jeho talentom to ale problém nie je, ukázal to už počas prípravy. 

Ešte väčšie očakávania prichádzajú od druhej najväčšej hviezdy v tíme Jamala Murrayho, pre ktorého to bude druhá sezóna po zranení, kvôli ktorému vynechal kompletnú sezónu 2021/22. Prakticky to znamená to, že by mal byť ešte lepší.

Nuggets v lete prišli o solídnych hráčov z lavičky Brucea Browna a Jeffa Greena, ktorí mali spolu priemerne 20 bodov na zápas a tím za nich nezískal plnohodnotnú náhradu. No stále majú solídnu rotáciu a pokiaľ ich nebudú trápiť zranenia, obhajoba titulu je reálna.

Bojte sa, prichádzajú Giannis a Dame

Ziskom hviezdneho Damiana Lillarda sa prudko zvýšili šance Milwaukee Bucks na zisk titulu. Stále hlavná hviezda tímu Giannis Antetokounmpo je pripravený spolupracovať najviac ako to pôjde.

„Bude mať loptu častejšie. Ja ale verím, že ma na ihrisku vždy nájde. A nielen mňa, ale aj našich spoluhráčov a dostane nás do správnych pozícií,” poznamenal pred sezónou Giannis.

Damian Lillard a Giannis Antetokounmpo.
Damian Lillard a Giannis Antetokounmpo. (Autor: TASR/AP)

Hviezda Bucks je pripravená pomáhať Lillardovi na palubovke, sám povedal, že nemá problém sa obetovať.

„Ak to znamená, že musíme viac zabrať v obrane, viac doskakovať, ak budem musieť postaviť 50 clôn, aby mal Dame otvorenú strelu, tak on to vie, ja to viem a myslím si, že aj celý tím to vie, že to spravíme,” dodal ochotne.

V tíme už nie sú Jrue Holiday, Joe Ingles, Grayson Allen či Wesley Matthews. Podpísali však Malika Beasleyho, Robina Lopeza či Camerona Paynea.

Okrem nových mien na súpiske majú aj nového trénera, ktorým sa stal Adrian Griffin. Nahradil Mikea Budenholzera, ktorý dostal padáka po minuloročnom vypadnutí v play-off.

Najlepšia päťka v lige

Boston Celtics dokáže poskladať najsilnejšiu základnú päťku v lige. O tom sa ani nemusíme baviť. Základom sú hviezdy Jayson Tatum, Jaylen Brown, ku ktorým sa najnovšie pridali aj Jrue Holiday a Kristaps Porzingis, za ktorých obetovali dôležité mená z posledných sezón.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal» Najlepší útok v histórii NBA? Irving nie je Dončičov najväčší problém (preview NBA)