S úpravou pravidla aj očakávaním hviezdneho finále. Začína sa NBA

LeBron James (vpravo), líder tímu Los Angeles Lakers.
LeBron James (vpravo), líder tímu Los Angeles Lakers. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. okt 2021 o 08:00

Kto sú najväčší favoriti pred začiatkom sezóny?

BRATISLAVA. Reprízou finále Východnej konferencie Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets odštartuje 75. ročník zámorskej basketbalovej NBA.

V stredu ráno stredoeurópskeho času proti sebe nastúpia ešte aj Los Angeles Lakers a Golden State Warriors. Titul obhajuje Milwaukee.

Po predchádzajúcom pandemickom provizóriu sa opäť odohrá kompletná základná časť, v ktorej každý tím odohrá 82 zápasov. Šampióna spozná NBA najneskôr 19. júna, pričom prvé finále je na programe o 17 dní skôr. 

Prísnejšie posudzovanie útočných faulov 

Rovnako ako v predchádzajúcom ročníku sa na úvod vyraďovacích bojov bude hrať play in. Tímy na 7. a 8. mieste po základnej časti v oboch konferenciách nastúpia na duel, ktorého víťaz získa post nasadenej sedmičky pre play off.

Neúspešní z týchto súbojov ešte odohrajú stretnutie proti víťazom zápasov medzi 9. a 10. tímom o ôsmu pozíciu do play off. Vyraďovacia časť odštartuje 12. apríla, play off o štyri dni neskôr. 

Najvýraznejšou zmenou pravidiel pre budúcu sezónu bude upravenie definície útočného faulu. Liga avizovala, že bude oveľa prísnejšie posudzovať takzvané "naskakovanie" hráčov s loptou do obrancov za účelom získať faul.

Týmto manévrom je známy predovšetkým James Harden či jeho niekdajší spoluhráč z pôsobenia v tíme Oklahoma City Russell Westbrook. 

Bucks nie sú len o Antetokunmpovi

Milwaukee získalo v uplynulom ročníku prvý titul po 50 rokoch a za obhajobou vykročí bez tlaku. Americké médiá ho za favorita súťaže nepovažujú, pretože snívajú o finále Brooklyn - Los Angeles Lakers.

Káder Bucks sa však v lete nezmenil a nie je dôvod dlhé roky budovaný kolektív okolo Jannisa Antetokunmpa z výpočtu kandidátov na triumf vynechávať. Navyše ak ukázal, že má v kádri aj iné osobnosti ako úradujúceho MVP finále.

Napríklad dvojica, Khris Middleton a Jrue Holiday dokázala triumfovať v NBA a získať titul olympijských šampiónov v priebehu dvoch týždňov.

Káder udržal aj finalista predchádzajúceho ročníka Phoenix Suns. Za týmto účelom predĺžil zmluvu s 36-ročným veteránom Chrisom Paulom o ďalšie štyri roky za 120 miliónov dolárov.

Lakers je plné tridsiatnikov 

Veľké očakávania majú fanúšikovia súťaže od Brooklynu.

Dvojnásobný MVP finále Kevin Durant si v jeho drese za uplynulé dva roky poriadne nezahral, ale na OH v Tokiu už ukázal, že po zranení achilovky je v dobrej forme a práve on potiahol Američanov za zlatom.

Problémom však je, že ani jeho hviezdnych spoluhráčov Jamesa Hardena či Blakea Griffina nedokážu obísť zranenia. Navyše, Kyrie Irving vehementne odmieta zaočkovať sa a v úvode ročníka nebude Nets k dispozícii, ak vôbec.

O titule hovoria aj Lakers. Do Kalifornie sa v lete k LeBronovi Jamesovi presťahovalo viacero hráčov so statusom hviezdy, menovite Russell Westbrook, Carmelo Anthony, DeAndre Jordan či Dwight Howard.

Všetci však majú už cez 30 rokov a šampióni z roku 2020 museli pre ich príchod obetovať mladých "robotníkov". Odišli Kyle Kuzma, Montrezl Harrell, Kentavius Caldwell-Pope i David Caruso.

MVP v Denveri, problémy vo Philadelphii 

Kandidátmi na majstrovský trón sú aj hráči Utahu Jazz, ktorí pred rokom vyhrali základnú časť v nabitej Západnej konferencii.

Rudy Gobert priviedol Francúzov na olympiáde k striebru a v základnej skupine sa výraznou mierou prispel k jedinej prehre Američanov na turnaji. 

Na najvyššie méty by mohol dosiahnuť aj Denver Nuggets s úradujúcim MVP ligy Nikolom Jokičom. Potrebuje však, aby sa po zranení vrátil v dobrej forme rozohrávač Jamal Murray.

Otázny je naopak osud najlepšieho tímu východu po základnej časti v minulej sezóne Philadelphie, ktorá prežila v medzisezónnom období internú drámu.

Po nezvládnutej vyraďovačke sa strhla kritika na hlavu rozohrávača Bena Simmonsa, ktorý následne požiadal o výmenu.

Tú sa však nepodarilo zrealizovať. Austrálčan odmietol s tímom trénovať a podvolil sa, až keď mu hrozilo krátenie platu vo výške vyše 300-tisíc dolárov.

Kauza okolo očkovania sa

Veľkou témou je aj prístup súťaže k ochranným opatreniam súvisiacich s pandémiou koronavírusu. NBA oficiálne neprikázala hráčom povinne sa zaočkovať, nariadila im však rešpektovať lokálne predpisy.

Povinne tak museli vakcináciu podstúpiť hráči Brooklynu, New Yorku Knicks a Golden State. Ťažko to znášal najmä Kanaďan z tímu Warriors Andrew Wiggins, ktorý sa nechal zaočkovať na poslednú chvíľu.

Irving vakcináciu naďalej odmieta a hoci sa tím Nets pôvodne postavil na jeho stranu a uvažoval, že ho nechá hrať zápasy na súperových palubovkách, napokon ho odlúčil od mužstva až do momentu, kým nebude plne k dispozícii.

V lige je v iných tímoch viacero nezaočkovaných hráčov, čo môže vyvolať komplikácie pri trejdoch a po prípadnom sprísnení protipandemických opatrení aj v iných mestách ako New York a San Francisco.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»S úpravou pravidla aj očakávaním hviezdneho finále. Začína sa NBA