Zahrá si hrdina Levíc s Dončičom? Som pripravený, čakám na telefonát, tvrdí

Miha Lapornik s ligovými trofejami.
Miha Lapornik s ligovými trofejami. (Autor: Lukáš Droppan.)
Martin Kozinka|31. máj 2023 o 15:20

Rozhovor s basketbalistom Levíc Mihom Lapornikom.

Ubehlo iba šesť minút v prvom zápase finálovej série medzi Levicami a Komárnom, no Michal Madzin na nič nečakal a na palubovku poslal po viac ako dvoch mesiacoch svoj klenot v zostave MIHU LAPORNIKA.

Zaplnená aréna v Leviciach záčala burácať po tom, ako videli, že ich miláčik je späť. Slovinský basketbalista pauzoval skoro tri mesiace pre zranenie zápästia.

Patrí medzi najlepších strelcov súťaže, no zranenie na streleckej ruke mu znemožnilo byť v stopercentnej forme v kľúčovej fáze ligovej sezóny.

S Patriotmi získal ligový titul, keď sa finálová séria s Komárnom ťahala až do siedmeho zápasu.

Svoju kvalitu však v tejto sezóne ukazoval na európskych palubovkách, keď Patriotov výkonmi ťahal v zápasoch Európskeho pohára FIBA alebo Slovinsko v kvalifikácii na MS v basketbale. Vtedy mu pogratuloval aj samotný Luka Dončič.

Čo sa v rozhovore dozviete?

  • Aké sú jeho pocity po zisku prvého titulu?
  • Ako prekonal ťažké obdobie, keď bol zranený?
  • Riešil už svoje pokračovanie v Leviciach?
  • Páči sa mu na Slovensku?
  • Bude reprezentovať Slovinsko na MS?

Gratulujem. Aké sú vaše a tímové pocity po zisku ligového titulu?

Pocity sú úžasné, najmä pre mňa, keďže som vyhral po prvýkrát v kariére ligový titul. Je to šialené. Veľmi si to užívam.

Ako vyzerala atmosféra v tíme, keď ste v sérii prehrávali 1:3 na zápasy?

Bola to náročná séria, ale stále sme verili, že ju môžeme otočiť. Potrebovali sme jeden zápas na otočenie série, to sme zvládli. Vyhrali sme ho dokonca o 30 bodov a momentum bolo na našej strane. A dnes sme tu…s trofejou.

Miha Lapornik po finále strihal sieť pod obručou.
Miha Lapornik po finále strihal sieť pod obručou. (Autor: TASR/AP)

Čo bolo kľúčom pri otočení série vo váš prospech?

Ako som povedal, bol to zápas číslo päť, ktorý sme vyhrali o 30 bodov. Vydaril sa nám najmä druhý polčas. Najdôležitejšie však bolo, že sme začali intenzívnejšie brániť, hrali sme agresívnejšie a vďaka tomu sme dali jednoduchšie koše. Navyše myslím si, že sme zvýšili obrátky, zatiaľ čo Komárno začalo strácať dych.

Bolo to najnavštevovanejšie finále v histórii súťaže. Boli fanúšikovia veľkým faktorom?

Fanúšikovia boli skvelí a šialení. Aj u nás v Leviciach, ale aj v Komárne. Bola to skvelá atmosféra a boli naším šiestym hráčom.

Každý zápas bol iný, mal rozdielny priebeh. Snažili sa podľa vás tímy prekvapiť súpera?

Áno, každý duel bol iný. Neviem, či sme ich chceli prekvapiť, ale chceli sme hrať jednoznačne agresívne, zastaviť ich streľbu za tri body a hrať ako tím v obrane a útoku. Keď sme si správne posúvali loptu, všetko bolo jednoduchšie.

Každý zápas mal svojho hrdinu. Váš dobrý priateľ Draško Kneževič získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finálovej série. Ste za neho šťastný?

Samozrejme, som za neho rád. Zaslúžil si to. Aj z toho dôvodu, že ho dlho trápilo zranenie. Vždy som ho podporoval a bol skutočne naším hrdinom.

Miha Lapornik tesne pred koncom finálového zápasu číslo sedem.
Miha Lapornik tesne pred koncom finálového zápasu číslo sedem. (Autor: Lukáš Droppan)

Trápilo vás zranenie na vašej streleckej ruke. Ako zle to s vami vyzeralo?

Veľmi zle. Bol som zranený od začiatku ferbuára, keď som bol v top forme, ale taký je basketbal. Bolo to celkom zlé, museli ma operovať a mám som v zápästí skrutku.

Neprestal som však trénovať. Často som pracoval s telom, ako my doktori poradili, ale bolo to ťažké, keďže som nemohol hýbať zápästím dva mesiace.

Bolo ťažké sa vrátiť späť do formy? V základnej časti ste strieľali so 40-percentnou úspešnosťou z diaľky, čo nedokáže ktokoľvek.

Bolo to psychicky náročné. Vedel som, že nebudem hneď v takej forme, akú som mal pred zranením, keďže som skoro dva mesiace nemohol strieľať. Bol som však šťastný, že môžem byť opäť súčasťou tímu v zápase. Nakoniec to dopadlo dobre.

Svoju prvú trojku ste strelili až vo štvrtom zápase finálovej série. Predpokladám, že to bolo zapríčinené zranením.

Áno, verím tomu. Snažil som sa z toho vystrieľať, konečne mi to tak padlo. Pramenilo to z tréningovej absencie, teraz to bude len a len lepšie.

Patrick McGlynn z tímu Spišských Rytierov sa stal MVP (najužitočnejším hráčom základnej časti). Vy ste boli rovnako zapojený v pretekoch o toto ocenenie. Zamýšľali ste sa nad tým?

Je samozrejme príjemné byť zapojený do súboja o ocenenie MVP. Ale nezamýšľal som sa viac nad tým. Chcel som len pomôcť tímu vyhrať čo najviac zápasov a ligovú trofej.

Už ste riešili vašu budúcnosť v klube?

Ešte som budúcnosť neriešil. Teraz si užívam zisk titulu, o mojej budúcnosti sa môžeme rozprávať neskôr.

Ako sa vám na Slovensku páči?

Bol to môj prvý rok na Slovensku. Veľmi sa mi tu páčilo. Levičania sú skvelí. Ľudia v klube vkladajú do práce námahu a srdce. Som veľmi rád, že som podpísal s klubom zmluvu a podarilo sa nám si túto sezónu užiť.

Ak by ste si mali vybrať jeden obľúbený moment z tejto sezóny, ktorý by to bol?

Jednoznačne titul. Ako som povedal, je mojím prvým v kariére. Určite musím pripomenúť aj zápas proti Opave v Európskom pohári FIBA, po ktorom sme postúpili do druhého kola.

V prvom rozhovore som sa vás spýtal aj na blížiace sa MS v basketbale. Rozoberali ste vašu účasť s trénermi?

Ešte stále k tomu neviem viac. Som ale pripravený a čakám na telefonát. Uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Zahrá si hrdina Levíc s Dončičom? Som pripravený, čakám na telefonát, tvrdí