Good basketball, Slovakia, znelo pred 30 rokmi u Protinožcov

Fotka zo stretnutia tímu Slovenska z MS 1994.
Fotka zo stretnutia tímu Slovenska z MS 1994. (Autor: Samuel Pacala)
Sportnet|14. jún 2024 o 18:25

V Bratislave sa spomínalo na MS basketbalistiek v roku 1994.

BRATISLAVA. V 90. rokoch malo Slovensko výnimočnú generáciu basketbalistiek, ktorú zdobilo viacero úspechov.

Dve medaily na majstrovstvách Európy (bronz v roku 1993 v Perugii, čo bol prvý cenný kov slovenského tímu po vyhlásení samostatnosti a striebro v roku 1997 v Maďarsku), ďalej dve štvrté miesta na ME (1995 a 1999), pričom to druhé znamenalo postup na olympijské hry v Sydney, ale aj vynikajúce piate miesto na majstrovstvách sveta 1994 v Austrálii.

Práve na tento výsledok spomínali aktérky turnaja na stretnutí po 30 rokoch v Bratislave v Športovej hale na Pasienkoch.

Šampionát začali Slovenky zápasmi v skupine v tasmánskom Hobarte a postupne si poradili s Poľskom 94:52, s neskoršími šampiónkami z Brazílie 99:88 a Taiwanom 86:73.

Do štvrťfinálovej fázy postúpili suverénne ako víťazky skupiny a sťahovali sa z ostrova v dobrej nálade do najväčšieho austrálskeho mesta Sydney.

Anna Kotočová a Iveta Hariňová po návrate z MS 1994, kde Slovenky skončili na piatom mieste.
Anna Kotočová a Iveta Hariňová po návrate z MS 1994, kde Slovenky skončili na piatom mieste. (Autor: Archív TASR)

Tá im vydržala aj po zápase proti Kanade (66:63). Potom však prišli dve prehry, ktoré rozhodli, že Slovenky budú chýbať v zápasoch o medailu. S Austráliou prehrali 77:86, keď sa v 33. minúte vyfaulovala Burianová a po nej aj Rázgová, Huťková a Kotočová, čo zmarilo nádej na obrat.

Na postup do semifinále potrebovali zverenkyne trénera Mariána Matyáša malý zázrak v podobe víťazstva nad dovtedy suverénnymi Američankami a nemali k nemu ďaleko. Favoritovi podľahli o sedem bodov 96:103.

"Kde-kto nám tlieskal a americká trénerka priznala, že hráčky mali pred nami rešpekt a ona obavu o výsledok," komentoval v dobovej tlači manažér tímu Roman Adamčík.

V skupine o 5.-8. miesto Slovenky vyhrali nad majsterkami Európy z roku 1993 Španielkami 90:69 a účinkovanie na turnaji zakončili víťazstvom 92:81 nad Kubou.

Slovensko bolo najúspešnejšou krajinou z Európy, o medaily hralo kvarteto Brazília (víťaz), Čína (striebro), USA (bronz) a Austrália.

"Bola som nesmierne šťastná, keď ma niekto poklepal po pleci, palcom dal najavo, že sme číslo jeden a povedal: Slovakia - good basketball.

Áno, basketbalový svet už vie, že Slovensko má jedno z najlepších družstiev v tomto športe na svete," vravela po návrate domov jedna z opôr tímu Erika Dobrovičová-Burianová.

Slovensko na MS 1994

Hráčky: Erika Dobrovičová-Burianová, Martina Godályová, Iveta Hariňová, Renáta Hiráková, Soňa Hudecová, Dagmar Huťková, Adriana Chamajová, Andrea Kuklová-Chupíková, Anna Kotočová, Milena Rázgová-Paulišincová, Kamila Pavláková, Andrea Slosiarová

Realizačný tím: Marián Matyáš – hlavný tréner, Boris Žbirka – asistent trénera, Roman Adamčík – manažér tímu, Jozef Hodál – vedúci výpravy, Branislav Bohuš – lekár, Dušan Štofčík – masér

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Good basketball, Slovakia, znelo pred 30 rokmi u Protinožcov