VIDEO: Pôsobí bezmocne. Dallas nedotiahol do konca tretí zápas, Boston smeruje za titulom

Jayson Tatum a Jrue Holiday.
Jayson Tatum a Jrue Holiday. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. jún 2024 o 07:21

Boston vedie v sérii už 3:0.

Finále play-off NBA - 3. zápas

Dallas Mavericks - Boston Celtics 99:106 (51:50)

Zostava a body Dallasu: Irving 35, Dončič 27, Washington 13, Gafford 6, Jones 2 (Lively 11, Green 3, Exum 2, Hardaway, Kleber a Hardy po 0)

Zostava a body Bostonu: Tatum 31, Brown 30, White 16, Holiday 9, Horford 8 (Hauser 9, Tillman 3, Pritchard 0)

trojky: 9:17, fauly: 17:19, TH: 16/14 - 14/13, 20.311 divákov, štvrtiny: 31:30, 20:20, 19:35, 29:21

/stav série: 0:3/

DALLAS. Basketbalisti Bostonu sú krok od zisku rekordného osemnásteho titulu v zámorskej NBA.

Celtics zvíťazili v noci na štvrtok v treťom finálovom stretnutí play off na palubovke Dallasu Mavericks 106:99 a v sérii vedú už 3:0 na zápasy.

Štvrtý duel je na programe v noci na sobotu (2.30 SELČ) opäť v Dallase.

Hostí potiahli za tretím triumfom Jayson Tatum, ktorý zaznamenal 31 bodov a Jaylen Brown s 30 bodmi.

Boston rozhodol o víťazstve v tretej štvrtine, vyhral ju 35:19 a viedol po nej 85:70.

Celtis náskok udržali a pripísali si desiate víťazstvo v rade vo vyraďovacej časti aj bez lotyšského pivota Kristapsa Porziňgisa, absentoval pre zranenie.

Kyrie Irving sa v drese domácich blysol 35 bodmi, Luka Dončič dosiahol 27 bodov a tretíkrát v kariére nedohral duel, keď sa vyfauloval.

Dallas znížil bodovú stratu vo štvrtej štvrtine na jeden bod, no vyrovnať sa mu nepodarilo.

Mavericks majú pred sebou náročnú úlohu, pretože ešte žiadny tím nedokázal vyhrať sériu play-off NBA, keď prehrával 0:3 na zápasy.

Dallas vstúpil do zápasu lepšie a v prvej štvrtine si rýchlo vypracoval náskok 13 bodov. Lenže Boston sa nenechal zaskočiť a za stavu 25:12 predviedol šnúru 11:0 a vyrovnal duel už do konca prvej dvanásťminútovky.

V kľúčovej pasáži v tretej štvrtine ukázal Boston hru, ktorá ho zdobila celú sezónu, intenzívne bránil a v útoku si hráči neustále posúvali loptu, pričom neprodukovali straty. Na asistencie zvíťazili Celtics 26:15.

V záverečnom dejstve začali hrať trochu na údržbu a pomalá hra im nevyhovovala, no napokon sa nestali prvým tímom vo finále od roku 1997, ktorý prišiel o náskok aspoň 21 bodov.

"Už to nebudeme riešiť. Basketbal je o šnúrach, nikdy sa nevyvíja tak, ako očakávate. Ak chcete byť šampión, musíte ukázať odolnosť v takých situáciách a to sme dnes ukázali," povedal podľa AP Tatum, najlepší strelec Celtics v sezóne zaznamenal bodovo najplodnejší zápas vo finále a prvýkrát sa dostal medzi dvoch najlepších strelcov tímu.

Brown mal slabší prvý polčas, no v tretej štvrtine zavelil k náporu a dal v nej 15 zo svojich 30 bodov, keď celkovo pridal aj 8 doskokov i asistencií.

"Toto je pre nás veľké víťazstvo, som hrdý na to, ako sme to zvládli. Súper mal dnes svoje chvíle, ale my sme si udržali rovnováhu. Dokázali sme skórovať v tú správnu chvíľu," vyjadril spokojnosť krídelník Celtics.

Irving nenadviazal na rozporuplné vystúpenie z palubovky bývalého zamestnávateľa, na ktorej si zapísal v dvoch dueloch dohromady 28 bodov a prvýkrát sa trafil aj spoza trojkového oblúka.

"Je to ťažké, ale musíme prísť na to, ako zvíťaziť. Prehrávali sme o 21 a dokázali sme zo seba dostať to najlepšie. Súper však premenil dôležité strely, treba mu vzdať úctu."

Dallas sa postaral o dramatickú koncovku zásluhou zvýšenia aktivity v obrane, no Dončič sa vyfauloval 4:12 min pred koncom. V tom čase mali Mavericks na konte šnúru 20:2.

"Skrátka nám neumožnili hrať fyzický basketbal. Nechce sa mi o tom veľmi hovoriť," ťažko skrýval frustráciu Dončič a nepriamo poukázal na rozhodcov.

"Stále nie je koniec. Musíme ukázať súdržnosť," hľadal nádej slovinský rozohrávač uvedomujúc si, že už nastalo 156 prípadov, keď tím NBA prehrával 0:3 na zápasy a žiaden sériu nezvrátil.

Pavúk play-off NBA

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»VIDEO: Pôsobí bezmocne. Dallas nedotiahol do konca tretí zápas, Boston smeruje za titulom