Grinerová bude súčasťou výmeny väzňov, myslí si americký veľvyslanec

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: SITA/AP)
SITA|10. aug 2022 o 14:21

Brittney Grinerová dostala v Rusku nepodmienečný trest odňatia slobody na 9 rokov.

WASHINGTON. Bývalý americký veľvyslanec pri Organizácii spojených národov a účastník rokovaní o prepustení rukojemníkov Bill Richardson si myslí, že odsúdená basketbalistka Brittney Grinerová bude súčasťou výmeny štyroch väzňov medzi USA a Ruskom.

Spolu s bývalou hviezdou zámorskej WNBA by mohli Rusi prepustiť aj Paula Whelana odsúdeného za špionáž výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta a ďalšieho väzňa.

"V takýchto prípadoch sa robia výmeny proporcionálne, v tomto prípade dvaja za dvoch. Myslím si, že takáto dohoda je pravdepodobná a vyzerá nádejne," uviedol Richardson, ktorý sa podieľal na aprílovej výmene amerického námorníka Trevora Reeda za ruského väzňa.

Podľa neho usvedčenie a odsúdenie Grinerovej na deväť rokov za mrežami otvára možnosť diplomatických rokovaní. Poľahčujúcou okolnosťou je aj to, že 31-ročná pivotka na súde oľutovala, že si do krajiny priviezla v Rusku zakázaný konopný olej.

Richardson je optimistický aj preto, lebo USA a Rusko sa pred pár mesiacmi už dokázali dohodnúť na výmene väzňov. Myslí si, že sa to podarí znova, aj keď si uvedomuje, že vzťahy medzi krajinami sú napäté, najmä po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

"Vzťahy medzi krajinami sú celkom toxické. Rozdiely na geopolitickej scéne často prevážia nad humanitárnymi problémami, ktorými sa musíme zaoberať," dodal Richardson.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už rozprával s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o možnej ďalšej výmene väzňov medzi krajinami. Ruská strana vraj predložila protinávrh, ale Američania ho nepovažujú za seriózny.

Rusi vyzývajú, aby sa o dohode nehovorilo s médiami a obe strany mohli v tichosti rokovať. Zatiaľ nedospeli k dohode a nie je známe ani to, ktorý ruský občan by bol popri Grinerovej, Whelanovi a Butovi zahrnutý do výmeny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Grinerová bude súčasťou výmeny väzňov, myslí si americký veľvyslanec