Bartoň verí, že Bajčičák a Bátory budú vo SP bodovať

SITA|19. nov 2008 o 14:19

Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach na záver svojho sústredenia v severofínskom stredisku Muonio absolvovali preteky kategórie FIS.

MUONIO. Vo skvelej konkurencii vyše dvesto bežcov porovnateľnou s pretekmi Svetového pohára sa nestratili. Ivan Bátory svojím 21. miestom v pretekoch na 15 km klasickou technikou a 14. priečkou na tej istej trati v skejte dokázal, že je na sezónu vynikajúco pripravený. Martin Bajčičák napriek tomu, že preteky voľnou technikou absolvoval na lyžiach, z ktorých každá bola z iného páru, skončil tridsiaty a takisto naznačil oprávnenosť vysokých ambícií. "Cieľom našej účasti na týchto pretekoch neboli konkrétne umiestnenia. Chcel som, aby si pretekári dobre zasúťažili a maximálnym nasadením sa pripravili na úvodné preteky nového ročníka Svetového pohára," uviedol pre agentúru SITA tréner slovenskej mužskej reprezentácie Peter Bartoň.

Prvé boje o krištáľový glóbus v sezóne 2008/09 sa uskutočnia už koncom tohto týždňa vo švédskom Gällivare. Kormidelník slovenských bežcov na lyžiach je pred nimi optimistom. "Na základe výsledkov, ktoré chlapci dosiahli, som presvedčený, že Martin a Ivan budú v Gällivare útočiť na bodované pozície. Michal Malák určite nepodal výkon, na aký v skutočnosti má. Napriek tomu za víťazom zaostal iba o dve minúty. Mohlo a malo by ho to naštartovať a výkonnostne posunúť dopredu," pokračoval tréner.

Spolu s triom, ktoré už má skúsenosti s pretekmi najvyššieho rangu, absolvoval prípravu aj 20-ročný Peter Mlynár. Ten ešte len zbiera prvé poznatky z konfrontácie so svetovou elitou. "Jeho cieľom bolo vylepšiť si svoju pozíciu v rebríčku FIS-bodov. Peter však musel štartovať z posledných pozícií, pretože niekto zo Slovenského lyžiarskeho zväzu neskoro aktivoval jeho FIS-kód a je momentálne bez bodov, na základe ktorých sa nasadzuje do štartovej listiny. Preto sa dostal na štart medzi poslednými až o dve hodiny neskôr ako Ivan Bátory a bežal už v rozbitej trati s najpomalšími pretekármi. Aj to spôsobilo, že v klasike obsadil až 155. miesto a v skejte skončil na 157. pozícii," zakončil Peter Bartoň.

Slovenskí reprezentanti po pretekoch ešte ostali trénovať v Muoniu, do nie veľmi vzdialeného Gällivare by sa mali presunúť v druhej polovici týždňa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bartoň verí, že Bajčičák a Bátory budú vo SP bodovať