Balážová vyhrala anketu Stolný tenista roka, vystriedala Pišteja

Slovenská tenistka Barbora Balážová odvracia úder Srbky Izabely Lupeskuovej v zápase skupinovej fázy na majstrovstvách sveta v stolnom teniste v Budapešti 23. apríla 2019.
Slovenská tenistka Barbora Balážová odvracia úder Srbky Izabely Lupeskuovej v zápase skupinovej fázy na majstrovstvách sveta v stolnom teniste v Budapešti 23. apríla 2019. (Autor: Tibor Illyes TASR/AP)
SITA|15. jan 2020 o 19:15

Balážová dosiahla najväčšie úspechy v mixe s Pištejom.

BRATISLAVA. Stolným tenistom roka 2019 sa na Slovensku stala Barbora Balážová, ktorá prevzala pomyselné žezlo od svojho reprezentačného kolegu a partnera v mixe Ľubomíra Pišteja, víťaza - ankety obnovenej po vyše dvoch desaťročiach - za rok 2018.

Slovenský stolnotenisový zväz (SSTZ) dekoroval najlepších v jednotlivých kategóriách za uplynulý rok na stredajšej slávnosti v Nemeckom kultúrnom dome v Bratislave-Rači.

Slovenský stolný tenis oslavuje výročie

Slávnosť taktiež otvorila rok, v ktorom slovenský stolný tenis oslavuje 95. výročie od svojho založenia. Československá table tenisová asociácia bola založená 22. októbra 1925.

Predseda SSTZ Zdeno Kríž v otvorení slávnosti zhrnul úspešnú 95-ročnú históriu stolného tenisu na Slovensku, ktorá toto odvetvie radí medzi najstaršie športy v rámci krajiny.

Súčasne sa stolný tenis počas svojej histórie stal v celosvetovom meradle s 226 členskými krajinami Medzinárodnej stolnotenisovej federácie (ITTF) najrozšírenejším športom planéty.

V jednotlivých kategóriách ankety vznikli hlasmi zástupcov extraligových klubov, členov VV SSTZ, predsedov krajských zväzov a trénerov reprezentácie SR nominácie, z ktorých potom vzišli víťazi.

Balážová dosiahla najväčšie úspechy s Pištejom

Víťazka ankety Stolný tenista roka 2019 Barbora Balážová dosiahla v uplynulom hodnotenom období najväčšie úspechy spolu s Ľubomírom Pištejom, s ktorým bola štvrťfinalistkou miešanej štvorhry na MS v Budapešti, vybojovala si 4. miesto v mixe na Európskych hrách v bieloruskom Minsku a zúčastnila sa na prestížnom turnaji ITTF World Tour Grand Finals v čínskom Čeng-čou v mixe s Pištejom a vo štvorhre s Češkou Hanou Matelovou.

Vo svetovom rebríčku si v novembrovom vydaní utvorila kariérne maximum (41.). Hráčka francúzskeho Saint-Denis US 93 TT dostala v hlasovaní prednosť práve pred Pištejom a Wang Jangom, ktorý bol v singlovej súťaži osemfinalistom MS a štvrťfinalistom EH.

Mládežníčkou roka sa stala talentovaná Ema Labošová, ktorá bola štvrťfinalistka dvojhry junioriek na ME mládeže, majsterka Slovenska vo dvojhre junioriek, strieborná medailistka na M-SR do 21 rokov a bronzová na M-SR žien.

Objavom roka sa stal trojnásobný majster SR vo svojej mládežníckej kategórii Damián Flóro.

Trénerom roka bol reprezentačný kouč Jaromír Truksa, ktorý stál za úspechmi mixu Pištej-Balážová i osemfinálovej účasti Wang Janga v dvojhre na majstrovstvách sveta v roku 2019, ako aj pri striebornej medaile páru Brat-Špánik na ME do 21 rokov.

Triumf obhájil ako jediný Hamran

Cenu pre najlepšieho rozhodcu roka si opäť odniesol Matej Hamran, ktorého počas roka 2019 delegovala komisia rozhodcov ITTF na 5 medzinárodných turnajov do pozície hlavného rozhodcu alebo zástupcu hlavného rozhodcu. Ako jediný obhájil prvenstvo z predchádzajúceho ročníka ankety.

Ocenenie názvom Stolnotenisové srdce za významný počin udelili Martinovi Šeďovi, redaktorovi RTVS, za nevšedný vzťah k stolnému tenisu, ktorý preukázal, keď cestoval od štvrtej ráno na letisko do Viedne pre nahratie rozhovoru pri návrate stolných tenistov z World Tour Grand Finals, aby rozhlasoví poslucháči mali informácie už v rannom spravodajstve, ako aj za dlhoročné informovanie o stolnom tenise v médiách.

V novej kategórii "Najkrajšia výmena v hre" zvíťazil v internetovom hlasovaní Alexander Valuch za výmenu v zápase proti Štefanovi Pekovi.

V rámci vyhlasovania výsledkov ankety SSTZ uviedli do Siene slávy slovenského stolného tenisu dve osobnosti - bývalých úspešných reprezentantov, bronzových medailistov s československým družstvom mužov na majstrovstvách sveta 1991.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Balážová vyhrala anketu Stolný tenista roka, vystriedala Pišteja