Bajčičák do Liberca cez Valdidentro

SITA|12. feb 2009 o 14:50

Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Martin Bajčičák odcestoval vo štvrtok ráno spolu s technikom Ondrejom Benkom-Rybárom do talianskeho lyžiarskeho strediska Valdidentro.

TATRANSKÁ ŠTRBA. Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Martin Bajčičák odcestoval vo štvrtok ráno spolu s technikom Ondrejom Benkom-Rybárom do talianskeho lyžiarskeho strediska Valdidentro, kde v sobotu absolvuje preteky Svetového pohára.

Beh na 15 km klasickou technikou bude pre neho generálkou na majstrovstvá sveta, ktoré sa už v stredu 18. februára začnú v českom Liberci.

"V stredu som definitívne ukončil prípravu. Posledné dni som trénoval v okolí Štrbského Plesa. Boli to tréningy v maximálnom tempe. Postupne som dávky znižoval, na záver to bolo už len jednofázové. Priznám sa, už mám toho dosť. Tréningy sú na to, aby som mohol pretekať. Ja som však v tomto roku zatiaľ absolvoval iba jediný štart,“ narážal skúsený 32-ročný rodák z Oravy na to, že práve na Nový rok musel odstúpiť z prestížneho seriálu Tour de Ski pre chorobu. Keď sa potom dostal z najhoršieho a odcestoval do ruského Rybinska na Svetový pohár, preteky zrušili pre silný mráz. Vo Valdidentre je na programe disciplína, ktorá nepatrí medzi jeho silné stránky a ani medzi mimoriadne obľúbené.

"Možno sa budem na trati trápiť, ale viem, že sa vyhecujem ´do obrátok´, do akých by som sa na tréningu nikdy nedostal. Pre mňa je teraz naozaj najdôležitejšie nastúpiť na štart a pokúsiť sa čo najdlhšie ostať v maximálnom tempe," pokračoval bežec, ktorý v tejto sezóne ešte v bojoch o krištáľový glóbus nebodoval.

Vo Valdidentre je už od minulej soboty aj jeho reprezentačný kolega Ivan Bátory s trénerom Petrom Bartoňom. V pondelok si to na sever Talianska namierili aj Alena Procházková s trénerom ženskej reprezentácie Jánom Valuškom.

"V piatok chcem nastúpiť v šprinte, v sobotu aj v pretekoch na desať kilometrov klasickou technikou. Bude to aj pre mňa posledná skúška pred majstrovstvami sveta. Už sa teším, veď posledné tri týždne iba trénujem. Chýba mi už pretekové napätie,“ informovala už z dejiska posledných pretekov SP pred MS 24-ročná Banskobystričanka.

"Našli sme tu vynikajúce podmienky. Na tratiach je vyše metra snehu, teplota okolo mínus štyri stupne. Priestoru na tréning máme toľko, koľko potrebujeme, všetko ide podľa plánu. Chcel by som, aby sa Alena ešte pred Libercom porovnala so svojim súperkami,“ dodal Ján Valuška.

Všetci traja slovenskí reprezentanti aj so svojimi trénermi sa potom v nedeľu 15. februára presunú priamo do dejiska svetového šampionátu. Ďalší traja bežci - Michal Malák, Katarína Garajová a Katarína Johansen si cestu na sever Česka naplánovali na utorok 17. februára.

Program pretekov Svetového pohára vo Valdidentre:

13. februára (piatok) - šprint voľnou technikou: 9.45 h kvalifikácia žien, 10.15 kvalifikácia mužov, od 11.30 finále v oboch kategóriách

14. februára (sobota) - beh žien na 10 km klasickou technikou (12.15), beh mužov na 15 km klasickou technikou (14.15)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bajčičák do Liberca cez Valdidentro