Ruský kvalifikant udivuje ďalej, v semifinále vyzve Djokoviča

Aslan Karacev.
Aslan Karacev. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. feb 2021 o 07:55

Aslan Karacev je prekvapením Australian Open 2021.

AKTUALIZOVANÉ o 15:15 h.

MELBOURNE. Ruský tenista Aslan Karacev sa stal prvým semifinalistom tohtoročného Australian Open. V utorňajšom štvrťfinále si ako kvalifikant poradil s Grigorom Dimitrovom z Bulharska po setoch 2:6, 6:4, 6:1, 6:2.

Stal sa vôbec prvým hráčom v tzv. Open ére, ktorý sa predstaví v semifinále pri debute na turnaji veľkej štvorky. Zaujímavosťou je, že na to, aby sa z kvalifikácie prebojoval do hlavnej časti grandslamu potreboval desať pokusov. 

Iba štyria hráči pred ním dosiahli grandslamové semifinále v pozícii kvalifikanta - John McEnroe (1977, Wimbledon), Bob Giltinan (1977, Australian Open), Filip Dewulf (1997, Roland Garros) a Vladimir Voltčkov (2000, Wimbledon).

"Je to neopísateľný pocit. Od začiatku bolo pre mňa ťažké udržať nervy na uzde. Snažil som sa nájsť správny spôsob hry, potom ho v treťom sete zradil chrbát.

Je to moja prvá účasť na hlavnom grandslamovom turnaji a už som v semifinále, úžasné," citoval slová ruského tenistu web ATP.

V boji o finále sa stretne s obhajcom titulu Novakom Djokovičom zo Srbska, ktorý zdolal Nemca Alexandra Zvereva 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6).

Tento duel bol dlho vyrovnaný, obaja tenisti skvelo podávali. Srb nasúkal 23 es, tým posledným premenil druhý mečbal. Nemec zaznamenal o esá dve menej.

Djokovič však mal väčšiu úspešnosť prvého podania, čo naklonilo misky váh na jeho stranu. V treťom sete Srb zlomil raketu za stavu 1:4, no potom vyhral päť hier za sebou a napokon aj celý set.

V záverečnom tajbrejku Zverev trikrát viedol, ale za stavu 6:6 stratil podanie a jednotka turnaja využila šancu na ukončenie zápasu. 

"Podával som mimoriadne dobre. To, že som mal v dueli so Zverevom o niečo navrch, je pre mňa zázrak. V treťom sete som bol veľmi nervózny, emočne trochu vyčerpaný. Po rozbití rakety som sa však zameral na hru a veci sa začali u mňa posúvať pozitívnym smerom," citovala Djokoviča agentúra DPA.

Australian Open 2021 - dvojhra - štvrťfinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Alexander Zverev (Nem.-6) 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6)

Aslan Karacev (Rus.) - Grigor Dimitrov (Bul.-18) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Ruský kvalifikant udivuje ďalej, v semifinále vyzve Djokoviča