Horúčava na umretie. V Melbourne sa trápia aj šampióni

Stan Wawrinka sa počas prestávky ochladzuje uterákom, v ktorom je ľad.
Stan Wawrinka sa počas prestávky ochladzuje uterákom, v ktorom je ľad. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. feb 2021 o 13:00

Na vysoké teploty sa nestihli adaptovať.

BRATISLAVA. „Mám pocit, akoby som umieral,“ opisoval ako sa cítil maďarský tenista Márton Fuscovics v stredu na kurte počas zápasu na Australian Open.

„Odohral som za dva dni dva päťsetové zápasy a je skutočne veľmi horúco. Ale som veľmi rád, že som v treťom kole,“ doplnil.

V zápase proti víťazovi turnaja z roku 2014 Stanovi Wawrinkovi trávil na kurte štyri hodiny. Po náročnom súboji boli Fucsovics aj jeho súper úplne zničení.

Švajčiar sa počas prestávok snažil ochladzovať uterákom s ľadom. 

Teplo obralo Kvitovú o veľa síl

Prvý grandslamový turnaj roka je známy vysokými teplotami, ktoré sa zvyknú blížiť k 40 stupňom Celzia. Navyše tradičným termínom je január, lenže vo februári sú v Austrálii teploty ešte vyššie.

Vysoké teploty trápia hráčov. Počas svojho zápasu na chvíľu skolabovala aj dvojnásobná šampiónka turnaja Viktoria Azarenková, kŕče mali ďalší hráči.

„Dnes bola ozaj horúčava, nebolo to len teplo,“ potvrdila pre isport.cz česká tenistka Petra Kvitová, ktorá podľahla Rumunke Sorane Cirsteovej.

„Za dobu, čo som tu, bol snáď len jeden deň, kedy som v týchto podmienkach trénovala. Zrazu to bolo niečo úplne iné, než na čo sme boli zvyknutí. Počasie mi vzalo veľa síl,“ dodala dvojnásobná šampiónka Wimbledonu.

Problém? Z karantény na zápas

Tenisti však bývajú na takéto podmienky zvyknuté. V Melbourne býva horúco každý rok. Tento rok sa však s horúčavou trápia viacerí.

Prečo to tak je, vysvetlil kondičný tréner Biancy Andreescuovej Fabien Cosmao. Podľa neho je problém, že viacerí tenisti sa nemali možnosť na tieto podmienky adaptovať, keďže pred turnajom boli viacerí v tvrdej karanténe.

„Kto bol zatvorený na hoteli dva týždne, nemal možnosť si na teplotu privyknúť. Tenisti, ktorí mohli trénovať vonku, mali obrovskú výhodu,“ vravel Cosmao pre tennismajors.com.

„Bianca tiež potrebuje čas na to, aby si na teplotu zvykla a týždeň je krátke obdobie. Hráči, ktorí sa dostanú na kurt v prvých zápasoch okolo obeda, môžu zakopnúť,“ doplnil Cosmao.

Jeho zverenkyňa, šampiónka z US Open 2019, vypadla v Melbourne v druhom kole. V zápase so Su-Wei Hsieh podľahla nasadená osmička hladko 3:6, 2:6. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Horúčava na umretie. V Melbourne sa trápia aj šampióni