Krajina z Tichomoria vyšle do Paríža jediného športovca, trénuje na letisku

Tuvalu
Tuvalu (Autor: SITA/AP)
TASR|19. jún 2024 o 13:41

Malý ostrovný štát zažil olympijský debut v roku 2008 v Pekingu

WELLINGTON. Tuvalu bude mať na olympijských hrách v Paríži len jedného zástupcu. Karalo Maibuca pobeží šprint na 100 metrov a momentálne sa doma pripravuje na pristávacej dráhe letiska, keďže ostrovný štát v Oceánii nemá žiadnu bežeckú dráhu.

Dvadsaťpäťročný atlét bol pred tromi rokmi v Tokiu vlajkonosič a túto úlohu si zopakuje aj v hlavnom meste Francúzska.

Tuvalu má približne 11.000 obyvateľov a tvorí ho reťaz nízko položených ostrovov a úzkych atolov, z ktorých niektoré sú široké len niekoľko stoviek metrov.

Letisko Funafuti ponúka pri absencii bežeckej dráhy jeden z mála otvorených priestorov v hlavnom meste. Verejnosť ho využíva len sporadicky počas niekoľkých medzinárodných letov každý týždeň.

"Je pravda, že tu nemáme žiadnu dráhu pre podujatia v teréne. Ak sem ľudia prídu trénovať, behajú na letisku," povedal agentúre AFP Melei Melei, generálny tajomník olympijského výboru v Tuvalu.

Táto malá krajina zažila svoj olympijský debut v roku 2008 v Pekingu. Doteraz vyslala celkovo šesť pretekárov v atletike a vzpieraní, medailu ešte nezískala.

Melei uviedol, že bez atletickej dráhy musia ich najlepší športovci odísť do zámoria, aby trénovali a živili svoje sny o súťaži na OH. "Bez prístupu k vysokovýkonným zariadeniam je výzvou dostať našich športovcov na túto úroveň," dodal.

Maibuca, ktorý pôsobí aj na Fidži, kde študuje a trénuje, skončil vo svojom rozbehu pred tromi v Tokiu na poslednom mieste. Aj tak dokázal vytvoriť nový národný rekord Tuvalu časom 11,42 sekundy.

Pre porovnanie, olympijský víťaz Marcell Jacobs z Talianska získal zlato časom 9,80. Maibuca verí, že prekoná svoj výkon: "Tréningy boli dobré, celú prípravu som zameral na Paríž, veľa som trénoval. Chcem prekonať svoje maximum."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Krajina z Tichomoria vyšle do Paríža jediného športovca, trénuje na letisku