Volko si zaistil účasť na halových majstrovstvách sveta, splnit limit podujatia

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR)
SITA|22. apr 2023 o 14:17

Podarilo sa mu to na tohtoročných halových ME v Istanbule.

BRATISLAVA. Elitný slovenský šprintér už má istotu miestenky na budúcoročných halových majstrovstvách sveta, ktoré sa od 1. do 3. marca 2024 uskutočnia v škótskom Glasgowe.

Ako na svojom oficiálnom webe informoval Slovenský atletický zväz (SAZ), dvadsaťšesťročný Bratislavčan splnil limit na šampionát vo finále šesťdesiatky na tohtoročných halových ME v tureckom Istanbule.

Svetová atletika (WA) totiž limit stanovila na 6,58 sekundy, pričom Volko v Turecku bežal za 6,57 sekundy. Na HMS je možné kvalifikovať sa na 60 m aj výkonom na hladkej stovke vonku, potrebný je čas do 10,00 s.

Šanca dostať sa na svetový šampionát je aj prostredníctvom celkového triumfu v danej disciplíne v seriáli World Indoor Tour (WIT) alebo postavením v kvalifikačnom renkingu.

SAZ tiež pripomenul, že stanovené limity sú mimoriadne prísne a iba v troch disciplínach je limit miernejší ako hodnota slovenského rekordu.

Na mužskej šesťdesiatke je limit 6,58 s a hodnota Volkovo národného maxima je 6,55 s.

V diaľke žien je potrebný výkon 689 cm a slovenský rekord Evy Murkovej má hodnotu 699 cm, na 60 m prekážok mužov sa na HMS 2024 vyžaduje limit 7,62 s a zo Slovákov tento čas v minulosti pokoril iba Igor Kováč (7,55 s).

Ján Volko tak už nemusí bojovať o miestenku na šampionáte a môže sa sústrediť na prípravu priamo na vrchol nasledujúcej halovej sezóny.

Zaujímavosťou je, že práve v dejisku najbližších HMS sa v roku 2019 stal Volko halovým majstrovom Európy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volko si zaistil účasť na halových majstrovstvách sveta, splnit limit podujatia