Pridajú sa aj ďalší? Atletika zaviedla odmeny za zisk olympijského zlata

Medaily pre olympijské hry 2024 v Paríži.
Medaily pre olympijské hry 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. apr 2024 o 12:41

Odmeny za zisk zvyšných medailí chce zaviesť od OH 2028.

MONAKO. Svetová atletika (WA) sa stala prvou medzinárodnou športovou federáciou na globálnej úrovni, ktorá zaviedla peňažné odmeny za zisk olympijského zlata.

Víťazom z OH 2024 v Paríži vyplatí po 50.000 amerických dolárov, štafetové tímy si bonus rozdelia medzi jednotlivých členov.

Na 48 atletických disciplín na olympiáde v Paríži vyčlenila WA na tento účel 2,4 milióna dolárov, odmeny za zisk strieborných a bronzových medailí chce zaviesť od OH 2028.

"Aj keď nie je možné prisúdiť peňažnú odmenu získaniu olympijskej medaily či oddanosti a sústredeniu, ktoré sú potrebné na reprezentáciu krajiny na olympiáde, myslím si, že je dôležité, aby sme niekde začali.

Časť zisku, ktorý vygenerujú výkony športovcov na olympijských hrách a urobia z nich tak atraktívne podujatie, sa tak našim atlétom vráti," uviedol prezident WA Sebastian Coe.

Medzinárodný olympijský výbor neudeľuje medailistom z OH žiadne peňažné odmeny, pripomína agentúra AP. Tie športovci doteraz získavali iba od vlád svojich krajín, národných športových orgánov alebo od sponzorov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pridajú sa aj ďalší? Atletika zaviedla odmeny za zisk olympijského zlata