MS v atletike nebudú v Poľsku, tesné hlasovanie rozhodlo o dejisku v Ázii

Olympijský štadión v Tokiu.
Olympijský štadión v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|15. júl 2022 o 09:15 (aktualizované 15. júl 2022 o 10:48)

Šampionát v roku 2025 bude hostiť Tokio, na storočnicu japonskej federácie.

EUGENE. Majstrovstvá sveta v atletike v roku 2025 sa uskutočnia v Tokiu. Japonská metropola zdolala v hlasovaní Nairobi, poľské Sliezsko a Singapur.

Prezident Svetovej atletiky (SA) Sebastian Coe uviedol, že hlasovanie bolo tesné a nevylúčil, že v blízkej budúcnosti by sa mohol šampionát konať aj v niektorej z afrických krajín, ktoré podujatie ešte nikdy nehostili.

"Zo všetkých veľmi silných kandidátov nás najviac presvedčilo Tokio. Dúfam, že pre Japonskú atletickú federáciu, ktorá v roku 2025 oslávi storočnicu, bude veľkým povzbudením možnosť priviesť svetovú atletiku späť k obyvateľom Tokia," vyhlásil Coe.

"Sme veľmi hrdí na to, že nám Svetová atletika tak dôveruje. Spolu zužitkujeme príležitosť zorganizovať čo najlepšie toto podujatie, aby sa mohla atletika v našej krajine rozvíjať. História ukázala, že stále máme schopnosti aj energiu na to, aby sme privítali najlepších atlétov na svete a inšpirovali ľudí z celého sveta. Sľubujeme, že olympijský štadión v Tokiu bude plný fanúšikov a podujatie bude nezabudnuteľným zážitkom pre športovcov aj všetkých zúčastnených ľudí," vyhlásil prezident Japonskej atletickej federácie Micugi Ogata.

Hlasovanie o dejisku prebehlo v predvečer štartu tohtoročných MS v americkom Eugene, ktoré presunuli o rok kvôli pandémii koronavírusu. Budúcoročný šampionát sa uskutoční v Budapešti, dejiská šampionátov v rokoch 2027 a 2029 zatiaľ nie sú známe.

Svetová atletika zároveň pridelila krosové majstrovstvá sveta v roku 2024 chorvátskemu Medulinu a v roku 2026 floridskému Tallahassee. Informovala agentúra AP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»MS v atletike nebudú v Poľsku, tesné hlasovanie rozhodlo o dejisku v Ázii