Chceli ju preklasifikovať na muža, Semenyaová vydá svoju knihu

Juhoafrická atlétka Caster Semenyaová.
Juhoafrická atlétka Caster Semenyaová. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. okt 2021 o 17:28

Nemohla sa zúčastniť OH v Tokiu.

NEW YORK. Caster Semenyaová sa rozhodla vydať knihu o svojich športových úspechoch, ale zároveň o útrapách športovkyne, ktorá má v tele vysokú hladinu testosterónu a v atletických súťažiach ju chceli preklasifikovať na muža.

Dvojnásobná olympijská víťazka a trojnásobná majsterka sveta v behu na 800 m dala knihe pracovný názov "Stíšte všetok ten hluk", ale zatiaľ nestanovila dátum jej vydania. Vydavateľ plánuje aj špeciálne vydanie pre mladých čitateľov.

Prišla o olympiádu v Tokiu 

"Môj život tvorili časté boje, ale prevažovala radosť. Seba dávam za príklad, aby sa ľudia vzdelávali a získali viac informácií o tom, ako svet málo akceptuje nás inak narodených," uviedla 30-ročná Juhoafričanka.

"Možno ste ma videli behať alebo stáť na stupňoch víťazov na olympijských hrách. Stále je však veľa nevypovedaného...

O sile, odvahe, láske, odolnosti a viere v to, čím som. Chcem, aby táto kniha ukázala ľuďom na celom svete, ako to v skutočnosti je," dodala.

Semenyaová sa nemohla zúčastniť na OH v Tokiu, keďže odmietla umelo znížiť hladinu testosterónu vo svojom tele.

Odmietala znížiť hladina testosterónu 

Svetová atletika totiž ešte v roku 2018 rozhodla o tom, že ak chce Juhoafričanka pokračovať v športovej kariére, musí tak urobiť, aby sa vyrovnali šance jej súperiek bojovať s ňou na vrcholných podujatiach.

Semenyaová však rázne odmietla všetky formy, ktoré by znížili hladinu tohto mužského hormónu v jej tele - antikoncepčné tabletky, injekcie na zablokovanie tvorby hormónov či chirurgický zákrok.

"Toto všetko by bol vlastne doping a ja nechcem podvádzať. Som čistý športovec a tak to aj zostane," vyhlásila vtedy Semenyaová.

Atlétky s prirodzene vyššou hladinou mužských hormónov, ktoré sa venujú behom od 400 m po jednu míľu, by podľa vopred určených limitov nemali súťažiť dovtedy, kým si hormonálnou liečbou neznížia množstvo testosterónu v tele.

Toto nové pravidlo sa uplatňuje v behoch na 400 m, 400 m prekážok, 800 m, 1000 m, 1500 m a na jednu míľu plus vo viacbojoch, ktorých súčasťou je niektorá zo spomenutých disciplín.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Chceli ju preklasifikovať na muža, Semenyaová vydá svoju knihu