Asi sme dostali výzvu, aby sme to už zabalili, vraví Zuzula

Timotej Zuzula (vľavo) je situáciou v slovenskom lyžovaní rozhorčený, vedľa neho sedí počas tlačovej konferencie predseda úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Rajčan.
Timotej Zuzula (vľavo) je situáciou v slovenskom lyžovaní rozhorčený, vedľa neho sedí počas tlačovej konferencie predseda úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Rajčan. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. mar 2016 o 16:42

Slovenské lyžovanie má vyše sto rokov, ale čo sa stalo nám, nestalo sa nikomu inému. A teraz zasa nevieme, čo nás ešte čaká, hovorí Timotej Zuzula.

BRATISLAVA. Nečakaný návrat starého vedenia Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (ÚAD SLA) na čele s Marinom Mersichom len niekoľko dní pred Svetovým pohárom žien v obrovskom slalome a slalome Jasnej (5. - 6. 3.) šokoval ľudí z predsedníctva SLA zvolených na Mimoriadnej členskej schôdzi (MČS) 18. apríla 2015.

Najviac nahneval otcov úspešných slovenských reprezentantiek Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. V čase, keď sa druhá a piata slalomárka aktuálneho ročníka SP potrebujú pripravovať na jeden z vrcholov sezóny pred domácimi fanúšikmi, ich otcovia musia riešiť nie športovú stránku, ale politiku. Platí to najmä o Zuzulovi, ktorý je šéftrénerom ženskej zložky reprezentácie.

"Úsek alpských disciplín začal po rokoch opäť fungovať tak, ako má. A teraz prišlo rozhodnutie SLA o tom, že súčasné vedenie nebolo právoplatne zvolené," uviedol Timotej Zuzula pre denník Šport.

"Nechápem, prečo si ľudia z predsedníctva, ktorí o tom rozhodli, myslia, že sú v práve. Ak by aj boli, mali s tým počkať do konca sezóny alebo aspoň do konca podujatia v Jasnej. Takto nám iba rozhádzali psychiku. Načasovanie celého problému považujem za účelové."

27022016ruzomberok_lyziari_tlacovka_1328_r3631_res.jpg

Timotej Zuzula si myslí, že načasovanie problému je účelové. FOTO - TASR.

Staronové vedenie SLA na čele s Marinom Mersichom má zostať v platnosti až do konania ďalšej mimoriadnej členskej schôdze ÚAD, ktorá sa má uskutočniť najneskôr do 30. mája 2016. Program tejto schôdze musí obsahovať body: odvolanie členov predsedníctva ÚAD, voľba nových členov predsedníctva ÚAD a odsúhlasenie návrhu stanov SLA.

Prezident SLA František Repka v tejto súvislosti otcovi Petry Vlhovej povedal, že májová schôdza bude iba formalita a Marino Mersich vôbec nebude kandidovať.

"Ak sa tak stane, Repka vraj odstúpi zo svojej funkcie. Jednoducho drísty... Toto nám urobil pán Repka a spol. asi za odmenu, že sa dievčatám darí," povedal nahnevaný Igor Vlha pre Šport.

27022016ruzomberok_lyziari_tlacovka_3328_r2724_res.jpg

Aj Igora Vlhu situácia v lyžovaní pobúrila. FOTO - TASR.

Podľa tvrdých slov otca slovenskej reprezentantky, ktorá v tejto sezóne nečakane vyhrala preteky SP vo švédskom Aare a neskôr v rakúskom Lienzi aj Flachau bola tretia, jeho spolupráca s Úsekom alpských disciplín do budúcnosti je možná, ale donekonečna ísť proti múru ho už nebaví.

"Odoberá to energiu aj sily. Utešujem sa tým, že naša členská základňa je natoľko rozumná, že nepripustí návrat Mersicha k moci," tvrdí.

Zuzula si dobre spomína na to, aké problémy mal on a jeho dcéra so Slovenskou lyžiarskou asociáciou v minulosti, keď dostávali predvolania pred disciplinárnu komisiu a dokonca Veronike hrozil zákaz štartu v pretekoch Svetového pohára.

Teraz majú pocit, že sa to všetko vracia späť. "Slovenské lyžovanie má vyše sto rokov, ale čo sa stalo nám, nestalo sa nikomu inému. A teraz zasa nevieme, čo nás ešte čaká. Asi sme dostali výzvu, aby sme to už zabalili," cituje Zuzulu Šport.

Prezident SLA František Repka tvrdí, že k vzniknutej situácii sa už teraz nebude vyjadrovať a komentáre poskytne až po skončení SP v Jasnej.

"Aby sa tým nezatienila športová stránka tejto významnej lyžiarskej udalosti na Slovensku. A zároveň žiada, aby médiá mali v tejto veci pochopenie," píše sa vo vyhlásení SLA.

Spor v lyžiarskej asociácii sa objavil týždeň pred pretekmi Svetového pohára v Jasnej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Asi sme dostali výzvu, aby sme to už zabalili, vraví Zuzula