Armstrong stíha bojovať aj proti fajčeniu

SITA|29. jan 2009 o 09:12

Okrem svojich tréningových povinností okolo návratu do sveta profesionálnej cyklistiky stíha Lance Armstrong aj aktivity na politickom poli.

AUSTIN.

Vo štvrtok sa sedemnásobný víťaz Tour de France bude v texaskom Capitole angažovať v prospech prijatia zákona proti fajčeniu. Na plánovanej tlačovej konferencii jeden z najznámejších športovcov amerického štátu vystúpi s prejavom podpory zákazu fajčenia na verejných priestranstvách.

Nie je to Armstrongova premiéra v tomto smere využívania svojej charizmy, v roku 2007 pomohol presadiť niekoľkomiliardovú dotáciu na výskum rakoviny a viackrát sa zúčastnil na televíznych debatách o zhubnej chorobe s prezidentskými kandidátmi. Všetky jeho aktivity majú spoločného menovateľa - boj s rakovinou, ktorú sám dokázal svojho času prekonať. V nedávnom rozhovore pre agentúru AP potvrdil, že aj za jeho návratom do pelotónu sa skrýva tento motív.

"Môj comeback je rovnako o snahe upozorniť na dôležitosť boja s rakovinou ako o túžbe opäť vyhrať Tour de France. Tieto aspekty sú rovnocenné a obe rovnako kľúčové," nechal sa počuť Armstrong a k svojej kampani proti fajčeniu dodal: "Považujem to za otázku ľudských práv. Nechceme nikomu zakazovať fajčiť cigaretu, ale nech to nerobí v blízkosti mňa a mojich detí."

Nachádzate sa tu:
Domov