Pelé kričal gól, ale Banks predviedol zákrok storočia

Na archívnej snímke z 5. mája 1965 brankár anglickej futbalovej reprezentácie Gordon Banks počas zápasu proti Maďarsku v Londýne. Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov. Majster sveta z roku 1966 zomrel pokojne v spánku. V utorok 12. februára 2019 o tom informoval jeho bývalý klub Stoke City.
Na archívnej snímke z 5. mája 1965 brankár anglickej futbalovej reprezentácie Gordon Banks počas zápasu proti Maďarsku v Londýne. Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov. Majster sveta z roku 1966 zomrel pokojne v spánku. V utorok 12. februára 2019 o tom informoval jeho bývalý klub Stoke City. (Autor: TASR/AP)
Peter Fukatsch|13. feb 2019 o 19:04

Gordon Banks bol jedným z najlepších futbalových brankárov histórie.

BRATISLAVA. Anglickí obhajcovia titulu svetových šampiónov sa netešili na MS 1970 v Mexiku priazni. Juhoamerické tímy sa cítili poškodené na predošlom šampionáte na ostrovoch.

Stretnutie v skupine medzi Anglickom a Brazíliou sa hralo vo vysokohorskej Guadalajare (1600 m) na pravé poludnie. Európsky tím prehral 0:1, hoci bol veľkému favoritovi vyrovnaným súperom.

V jednom okamihu ušiel anglickej obrane pravý krídelník Jairzinho a skvele prihral na Pelého hlavu.

Kráľ futbalu sa zavesil a prudko k zemi umiestnil. Ibaže brankár súpera Gordon Banks loptu vyrazil.

Stačí si predstaviť, koľko letel k zemi. Sledoval center. Stál v strede bránky, ktorá meria do šírky 7,32 metra. Dodnes považuje svet tento zákrok za najlepší brankársky v histórii.

„Keď som vstal, Pelé ma objal. Bol som presvedčený, že máš loptu v bránke, vravel mi. To sme boli obaja,“ priniesol web BBC spomienky brankára, ktorý začiatkom tohto týždňa zomrel vo veku 81 rokov.

Je štvrtým, ktorý odišiel na večnosť zo slávneho anglického tímu 1966.

Pelé kričal gól, Moore špásoval

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Pelé kričal gól, ale Banks predviedol zákrok storočia