Chopil sa šance, o akej už nesníval. Zápas o post lídra rozhodol bývalý predavač tehál

Kicker tímu Detroit Lions Jake Bates kedysi pracoval ako predavač tehál.
Kicker tímu Detroit Lions Jake Bates kedysi pracoval ako predavač tehál. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|23. okt 2024 o 15:55

V NFL si držia stopercentnú bilanciu už len Kansas City Chiefs.

BRATISLAVA. Kvalitný quarterback, vyvážený útok, dobre fungujúca obrana a hlavne čo najmenej zranení. Asi takto vyzerajú základné ingrediencie kokteilu, ktorý má príchuť víťazstva v slávnom Super Bowle.

Lenže práve zranenia sú faktorov, ktorý bráni viacerým tímom ukázať v prebiehajúcej sezóne NFL svoj potenciál. Najlepším príkladom je San Francisco, ktoré bude mať čo robiť, aby sa vôbec prebojovalo do play-off.

Oveľa lepšiu náladu majú v Kansase, keďže Chiefs zostali jediným tímom bez prehry a naďalej môžu snívať o perfektnej sezóne.

Pozrite si výber toho najzaujímavejšieho zo 7. hracieho týždňa NFL.

V duchu si vravel verš z Biblie

Keď v predošlej sezóne vyhrali Detroit Lions na ihrisku Minnesoty 30:24, spečatili tým svoj prvý divízny titul za posledné tri desaťročia.

O desať mesiacov neskôr zverenci Dana Campbella opäť zarmútili U.S. Bank Stadium a po záverečnej dráme uštedrili Vikings prvú prehru v sezóne.

O víťazný field goal na 31:29 sa pätnásť sekúnd pred koncom postaral Jake Bates, ktorý svojím príbehom pripomína kickera Dallasu Brandona Aubreyho.

Aj Bates začínal najskôr s európskym futbalom a na univerzitách si vyskúšal aj ten americký. Ako nedraftovaný hráč sa dostal do tréningového kempu Houstonu, no vytúženej ponuky sa zo strany Texans nedočkal.

"Myslel som si, že môj futbalový sen je mŕtvy. Tak som sa posunul ďalej a pracoval som ako predajca tehál v Houstone. Našťastie, Pán mal pre mňa niečo iné," hovorí Bates, ktorý je silno veriaci. 

Dokonca sa pred rozhodujúcim momentom zápasu snažil udržať v pokoji tak, že si v duchu hovoril svoj obľúbený verš z Biblie. Z hranice 44 yardov sa nemýlil, a tak sa Lions vyšvihli na prvé miesto konferencie NFC.

Bates dostal od Detroitu ponuku po sezóne strávenej v United Football League. Mal byť pôvodne náhradníkom, no Michael Badgley sa zranil. Bates sa chopil šance a doposiaľ premenil všetkých desať field goalov.

VIDEO: Jake Bates a jeho víťazný field goal od 13:19 min

Prekvapivá, no vydarená voľba

Lions boli niekoľko rokov fackovacím panákom NFL, no dnes patria k favoritom na Super Bowl. Úžasnú prácu odviedli najmä v predošlých draftoch, v ktorých si vybrali stavebné kamene súčasného mužstva. 

Jedným z nich je Jahmyr Gibbs, ktorého voľba v roku 2023 mnohých prekvapila. Aj samotný hráč priznal, že bol šokovaný, keď zaznelo jeho meno.

Po Bijanovi Robinsonovi (8.) bol na 12. mieste druhým najvyššie vybraným running backom. Detroit si za predošlých 35 rokov vybral vyššie hráča na tomto poste iba v roku 1989, člena Siene slávy Barryho Sandersa.

Príchod Gibbsa sa spočiatku nestretol s nadšením, no vedenie Lions ho veľmi chcelo. Po tom, čo si Tennessee Titans z 11. miesta vybrali Petra Skoronského a teda Gibbs zostal voľný, zavládlo v draftovej miestnosti nadšenie.  

Hráč z univerzity Alabama zaujal najmä svojou komplexnosťou.

Je rýchly, dravý a nemá problém loptu chytiť. Pri výhre nad Vikings zaznamenal dva touchdowny a získal 160 yardov, z toho 44 pri hre vzduchom. 

S Davidom Montgomerym tvoria aktuálne najsilnejšie duo running backov v NFL, pričom ešte o niečo lepšie čísla má oveľa slabšie platený Gibbs.

VIDEO: Moment, keď Detroit draftoval Jahmyra Gibbsa

Hviezdy 49ers sú mimo hry

Po prehre Minnesoty zostáva jediným nezdolaným tímom Kansas City. V repríze Super Bowlu LVIII zdolal domáce San Francisco po výsledku 28:18.

Paradoxom je, že Patrick Mahomes nehodil ani jeden pasový touchdown. Dvakrát prešiel do end zóny running back Kareem Hunt, raz samotný Mahomes a tesne pred koncom skóroval aj Mecole Hardman.

Mužstvo pod vedením Andyho Reida brilantne prechádza sezónou, hoci na listine zranených hráčov figurujú Rashee Rice či Isiah Pacheco.

Ešte horšie sú na tom 49ers, ktorým reálne hrozí, že po účasti v Super Bowle budú musieť veľmi bojovať vôbec o postup do vyraďovacej časti. 

V tejto sezóne stále neodohral ani minútu hviezdny Christian McCaffrey a po zápase proti Chiefs sa pre roztrhnutý krížny väz v pravom kolene predčasne skončila sezóna pre Brandona Aiyuka.

VIDEO: Zranenie vyradí Brandona Aiyuka do konca sezóny

Ďalší dôležitý wide receiver Deebo Samuel strávil niekoľko hodín v nemocnici pre zápal pľúc a tekutinu v pľúcach a deň po dni bude lekársky tím posudzovať aj stav zraneného chodila Georga Kittla.

Aby toho nebolo málo, San Francisco čaká v ôsmom kole rámci Sunday Night Football nevyspytateľný Dallas, ktorý mal v predošlom týždni voľno. 

Prečo bol stále na ihrisku?

NFL je čo sa týka zranení veľmi krutým biznisom. Tímy môžu mať fantastickú formu, no za pár sekúnd sa všetko môže zrútiť ako domček z kariet. 

Niečo podobné ako San Franciscu sa stalo aj Tampe Bay, ktorá síce skvele začala zápas s Baltimorom, no napokon mali fanúšikovia tváre v dlaniach.

Okrem prehry 31:41, po ďalšom skvelom výkone Ravens na čele s dvojicou Lamar Jackson - Derrick Henry, stratili Bucks najlepších receiverov.

Mike Evans v prvej štvrtine dosiahol 100. zachytený touchdown v kariére, ale poranil si zadný stehenný sval. Chrisa Godwina v závere odnášali z hracej plochy pre problémy s členkom a čaká ho operácia. 

Pre wide receivera Tampy Bay Buccaneers Chrisa Godwina sa sezóna predčasne skončila.
Pre wide receivera Tampy Bay Buccaneers Chrisa Godwina sa sezóna predčasne skončila. (Autor: TASR/AP)

Otázkou je, prečo bol Godwin na ihrisku minútu pred koncom za rozhodnutého stavu? Toto rozhodnutie môže trénera Todda Bowlesa vyjsť draho.

Pred zápasom s divíznym rivalom Atlantou Falcons, ktorá má po výbuchu proti Seattle (14:34) rovnakú bilanciu ako Tampa Bay, má o čom premýšľať.

Obavy zažívali aj fanúšikovia Washingtonu, pretože adept na cenu pre ofenzívneho nováčika sezóny Jayden Daniels odstúpil zo zápasu s Carolinou už prvej štvrtine. Je otázne, na koľko ho zranenie rebra vyradí z hry.

Program 8. kola NFL na Nova Sport?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Stroud nemal svoj deň

Jedným z trhákov siedmeho kola NFL bol súboj mladých quarterbackov, v ktorých prípade sa už špekuluje o tom, kto skôr získa Super Bowl.

Vo vzájomnom zápase na Lambeau Field pred vyše 78-tisíc divákmi bol úspešný Jordan Love, ktorého Green Bay Packers zdolali Houston Texans 24:22.

Quarterback hostí C. J. Stroud nemal svoj deň, keď skompletizoval iba 10 z 21 prihrávok pre 86 yardov. Napriek tomu sa Texans štyrikrát dostali do vedenia, ale na posledný úder Packers už nemohli odpovedať. 

Love v poslednom útoku dokázal loptu dostať do dostatočnej vzdialenosti pre kickera Brandona McManusa, ktorý s vypršaním času rozhodol. 

"Rozhodne to nebol dokonalý výkon. Bolo tam veľa chýb, ale našli sme spôsob ako vyhrať a o tom to celé je," povedal Love, ktorý prihral na tri touchdowny, no okrem 220 yardov zaznamenal aj dve interceptions.

Obaja mladí hráči sú kamaráti a už pred zápasom si vymieňali komplimenty. Hoci Love istý čas chýbal pre zranenie, rovnako ako Stroud ťahajú svoje tímy do play-off, v ktorom nebudú želaným súperom.

Fanúšikovia pálili jeho dres

Na záver treba vyzdvihnúť návrat Saquona Barkleyho do New Yorku. Na MetLife Stadium rozhodne nešetril svoj bývalý klub a Giants prevalcoval.

Na sociálnych sieťach videl niektorých fanúšikov páliť jeho starý dres, čo ho správne namotivovalo a na ihrisku predviedol famózny výkon.

Running back Saquon Barkley v zápase NFL New York Giants - Philadelphia Eagles.
Running back Saquon Barkley v zápase NFL New York Giants - Philadelphia Eagles. (Autor: TASR/AP)

Mal priemer viac ako desať získaných yardov na jeden beh a pri výhre 28:3 sa zastavil na 176 nazbieraných yardoch a jednom touchdowne.

Najmä v prvom polčase na neho diváci pískali, no keď predviedol svoj najdlhší beh pre 55 yardov, vyzval ich, aby boli ešte hlučnejší. 

"Ak mám byť úprimný, som veľmi rád, že sa tento zápas skončil a nemyslím si, že teraz budem dostávať ďalšie otázky týkajúce sa Giants. 

Vždy som hovoril, že som vďačný za túto organizáciu. Je to tím, ktorý ma draftoval. Mám rád tých chalanov a mám voči ním rešpekt. Hrám však za Philadelphiu a teraz je najdôležitejšie, že sme vyhrali," povedal. 

Quarterback Daniel Jones a tréner Brian Daboll toho veľa k výkonu Barkleyho nepovedali. Skôr sa vyjadrili len z povinnosti. "Hral dobre, po zápase som mu pogratuloval," povedal Daboll.

Giants v posledných dvoch zápasoch dosiahli dokopy iba desať bodov a v ďalšom kole ich čaká Pittsburgh, ktorého obrana je jedna z najlepších v NFL. V konferencii NFC má aktuálne horšiu bilanciu iba Carolina.

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Chopil sa šance, o akej už nesníval. Zápas o post lídra rozhodol bývalý predavač tehál