Do svojho tela dáva štvrť milióna, má zvláštnu diétu. Kráľ je opäť vo forme a ničí súperov

Running back tímu NFL Baltimore Ravens Derrick Henry.
Running back tímu NFL Baltimore Ravens Derrick Henry. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|8. okt 2024 o 12:05

Derrick Henry patrí k najlepším running backom v NFL.

BRATISLAVA. Zámorská NFL prvýkrát v tejto sezóne zamierila do Európy, no fanúšikovia legendárneho quarterbacka veľa dôvodov na radosť nemali.

Naopak, Minnesota potvrdila, že na londýnskych štadiónoch sa jej darí a spolu s Kansasom City sa naďalej môže pýšiť stopercentnou bilanciou. 

Predošlé kolo prinieslo aj viacero skvelých defenzívnych akcií či málo vídaný výkon quarterbacka Kirka Cousinsa, ktorý zavrel ústa kritikom.

Pozrite si výber toho najzaujímavejšieho z 5. hracieho týždňa NFL.

Zápas, ktorý mali Bengals vyhrať

Päť pasových touchdownov Joea Burrowa, zisk 442 yardov proti kvalitnej obrane Baltimoru, či 10-bodový náskok v troch rôznych sekvenciách hry.

Ani toto všetko nestačilo Cincinnati na to, aby sa dočkalo prvého domáceho víťazstva. Po súboji s Washingtonom utrpelo ďalšiu trpkú prehru, ktorá by sa pri takejto ofenzívnej produkcii nemala stávať.

Bengals prehrali na Paycor Stadium s Ravens 38:41 po predĺžení, a tak sú ďaleko nielen od popredných priečok, ale vôbec od postupu do play-off.

"Je to odporné, naozaj. To je moja posledná myšlienka k tomu, čo sa práve stalo," cituje CBS Sports slová running backa Chasea Browna.

VIDEO: Evan McPherson nevyužil šancu rozhodnúť zápas

Táto prehra je pre Bengals o to nepríjemnejšia, že hoci Baltimore dokázal v závere vyrovnať, v predĺžení sa dopustil veľkej chyby, po ktorej jeho akcie na prípadné víťazstvo klesli na minimum. 

Jeden z najspoľahlivejších kickerov v NFL Evan McPherson mal pred sebou 53-yardový field goal, ktorým mohol ukončiť zápas. Lenže minul. 

Faktom je, že Ryan Rehkow mu loptu nepristavil ideálne. "Či už to bolo perfektné alebo nie, mám pocit, že by som mal premeniť každý kop," uviedol.

Prvé jedlo o štvrtej poobede

Zápas napokon rozhodol iný kicker Justin Tucker, ktorý z hranice 24 yardov nemal problém skórovať. Komfortnú pozíciu mu vytvoril Derrick Henry. 

Hviezdny running back, prezývaný aj kráľ Henry, v úvode skóroval jubilejný 100. behový touchdown v NFL, pokoril hranicu 10-tisíc získaných yardov po zemi, ale celkovo ho obrana Bengals držala na uzde.

Až na situáciu v predĺžení, kde 112-kilový chlap našiel medzeru v obrane súpera a loptu po 51-yardovom behu doniesol takmer do end zóny.

Hoci v januári oslávi 31. narodeniny a kariéry running backov nie sú extra dlhé, Henry je príkladom profesionála, ktorý sa o seba dôkladne stará.

Podľa komentátora Fox Sports Kevina Burkhardta míňa Henry štvrť milióna dolárov ročne na starostlivosť o svoje telo. Má osobného kuchára a čarom jeho úspechu je aj špeciálna diéta.

Henry neje vyprážané jedlá, mliečne výrobky a tiež z jedálnička vyradil lepok a umelé sladidlá. Počas sezóny zje prvé jedlo o 16 alebo 17-tej hodine, pokiaľ si pred tréningom nedá banán alebo avokádo.

Na druhej strane priznáva, že jesť po celý rok až v týchto hodinách nie je udržateľné. Obvykle konzumuje kuracie prsia, ryžu, brokolicu, ale napríklad aj bezlepkové palacinky, zemiaky či steak.

Aj to mu dopomáha k tomu, že je legendou na svojej pozícii a pokiaľ si Baltimore udrží výkonnosť, môže byť kandidátom na triumf v Super Bowle.

Po sezóne 2023/2024, ktorá bola na jeho pomery o niečo slabšia, je opäť v top forme a vedie ligu v počte touchdownov a získaných behových yardov.

Plán vyšiel dokonale

New York Giants sú častým terčom vtipov fanúšikov NFL, ale až na úvodný zápas proti Minnesote (6:28) mohli v každom ďalšom dueli pomýšľať na víťazstvo.

Dvakrát im to vyšlo a bilanciou 2-3 sa aktuálne vyrovnávajú aj tímom ako San Francisco, New Orleans, Miami či ich mestský rival Jets.

Druhý triumf dosiahli na Lumen Field v Seattli. Domáci v závere chytali zajaca za chvost a zdalo sa, že Jason Myers pošle zápas do predĺženia.

Lenže jednu z najlepších akcií kola predviedli Newyorčania, keď Isaiah Simmons zblokoval pokus o field goal a následne jeho spoluhráč Bryce Ford-Wheaton skóroval touchdown, čím uzavrel zápas.

VIDEO: Zblokovaný field goal a následný touchdown

Simmons priznal, že pri podobných situáciách nebýva na trávniku. Bolo to prvýkrát a povedal si, že zblokuje field goal alebo punt. Kľúčom k úspechu bolo, že preskočil jedného z hráčov ofenzívnej línie.

"Stalo sa to presne tak, ako sme si to naplánovali. Vieme, že Isaiah je skvelý atlét. Dokáže niečo takéto urobiť a my mu veríme," povedal Ford-Wheaton.

Seattle sa po skvelom úvode, keď trikrát vyhralo, trochu vracia späť na zem. Navyše, opäť ho čaká krátky čas na regeneráciu, už v piatok hostí 49ers.

V partií s Bradym, Breesom či Marinom

Výnimočný zápas odohral v piatkovej predohrávke Kirk Cousins. Keď mal zhodnotiť zápas proti Tampe Bay priznal, že je absolútne vyčerpaný.

Zápas proti Buccaneers dal quarterbackovi Atlanty poriadne zabrať, keďže Falcons takmer rezignovali na behovú hru a všetko hrali vzduchom.

Cousins hádzal loptu až 58-krát, z toho 42 pasov našlo správneho adresáta. Nahádzal 509 yardov, čím sa v histórii NFL zaradil na pätnáste miesto.

Magickú päťstovku pokorili aj Brady, Brees, Marino, Roethlisberger či z aktívnych hráčov trojica Burrow, Goff a Stafford. Rekordérom zostáva Norm Van Brocklin a jeho 554 yardov ešte z roku 1951.

" Bol to fantastický zápas. Som hrdý na to, že sme odvážni. V tejto lige je to potrebné," povedal Cousins po výhre 36:30 po predĺžení. 

Quarterback s ročným platom 45 miliónov dolárov tak postupne búra mýty o tom, že je hráčom, ktorý nezvládla "prime time" zápasy. Navyše, od roku 2021 má najviac víťazných driveov (14) spomedzi všetkých rozohrávačov v NFL. 

Zranenia? Pre Chiefs žiaden problém  

Víťazná zostava hráčov Miami Dolphins z roku 1972 musí minimálne o dva týždne odložiť svoje tradičné stretnutie. Stále sú totiž v lige dva nezdolané tímy, ktoré majú šancu napodobniť ich perfektnú sezónu bez prehry.

Minnesota zdolala newyorských Jets 23:17 a zostáva stopercentná v sezóne aj vo výletoch do Londýna. Vyhrala vo Wembley, na ragbyovom štadióne Twickenham a už dvakrát v domovskom stánku Tottenhamu Hotspur.  

V prvom polčase robil Justin Jefferson obrane súpera obrovské problémy a rozhodcovia hádzali jednu žltú vlajku za druhou. Minnesota si to v druhom polčase skomplikovala, ale tri interceptions Aarona Rodgersa boli príliš.

Kde sledovať NFL naživo?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Kansas City si doma poradil s New Orleans 26:13 po ďalšom profesorskom výkone Patricka Mahomesa, ktorý získal dvakrát toľko yardov než Derek Carr.

Chiefs majú úžasnú schopnosť vyrovnať sa so zraneniami dôležitých hráčov. JuJu Smith-Schuster so 130 yardami zastúpil Rasheeho Ricea a running back Kareem Hunt nechal zabudnúť na zranenie Isiaha Pacheca.

Po zemi získal 102 yardov aj skóroval touchdown. "Bol to skvelý pocit byť znova v end zóne. Veľmi mi to chýbalo," cituje ho portál CBS Sports.

Oba tímy s piatimi víťazstvami čaká voľný týždeň, po ktorom sa budú snažiť predĺžiť víťaznú šnúru. Nebude to však ľahké, pretože Vikings čakajú Lions a Kansas City v repríze Super Bowlu vyzve domáce San Francisco. 

Draftová dvojka spôsobuje ošiaľ

Piaty týždeň NFL priniesol aj jeden extrémne dlhý zápas. V Pittsburghu sa na úvodný výkop pre blesky čakalo 1,5 hodiny a duel sa skončil až po 7.00 SEČ.

Napokon z toho bola dráma so šťastným koncom pre Dallas, ktorý touchdownom Jalena Tolberta 20 sekúnd pred koncom vyhral nad Steelers 20:17.  

Takisto sa vôbec prvýkrát v histórii súťaže stalo, že v jednom dni boli fanúšikovia svedkami dvoch 100-yardových touchdownov, vďaka obranám Seattle (Rayshawn Jenkins) a Denveru (Pat Surtain II). 

VIDEO: Pat Surtain II a jeho pick 6 v zápase proti Las Vegas

Vo výborných výkonoch pokračujú aj najvyššie výbery predošlého draftu - rozohrávači a držitelia Heismanovej trofeje. Caleb Williams doviedol Chicago k tretej výhre a Jayden Daniels dokonca Washington k štvrtej.

Najmä okolo dvojky draftu je veľký ošiaľ. Jeho dresy sa najviac predávajú, Commanders majú najlepšiu ofenzívu v lige a proti Clevelandu (34:13) si Daniels pripísal 238 pasových yardov, plus ďalších 82 pridal po zemi.

Bývalý hráč NFL a dnes analytik ESPN Dan Orlovsky ohľadom neho povedal, že Washington našiel svojho Lamara Jacksona a tento tím môže byť vďaka nemu kandidátom na zisk Super Bowlu. 

Nakoľko sú tieto slová reálne naznačí už ďalšie kolo, v ktorom Daniels narazí práve na quarterbacka, s ktorým ho porovnávajú. Zápas Baltimore - Washington vysiela v nedeľu od 19.00 Nova Sport 1.

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Do svojho tela dáva štvrť milióna, má zvláštnu diétu. Kráľ je opäť vo forme a ničí súperov