09.02.2022 00:00
Deň 5
Petra Vlhová - zlato
Koniec

Z Vlhovej po zlate spadla ťarcha, ešte môže získať medailu, vraví bývalá lyžiarka

Petra Vlhová počas slalomu na ZOH 2022 v Pekingu.
Petra Vlhová počas slalomu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
TASR|9. feb 2022 o 11:43

Petra Vlhová si splnila zlatou medailou hlavný cieľ, ktorý si dala pred sezónou.

BRATISLAVA. Po splnení cieľa, ktorým bola zlatá olympijská medaila v slalome, opadne z Petry Vlhovej ťarcha vyplývajúca z vysokých očakávaní.

Myslí si to trojnásobná účastníčka ZOH Jana Gantnerová-Šoltýsová, ktorá vyzdvihla jazdu slovenskej lyžiarky v 2. kole, v ktorom najlepšie zvládla kľúčové pasáže. "Ukázalo sa, akú dôležitú rolu majú stavitelia trate," povedala Gantnerová-Šoltýsová pre TASR.

Vlhová bola po 1. kole stredajšej súťaže až na 8. mieste. Za priebežnou líderkou Lenou Dürrovou z Nemecka zaostávala o 72 stotín sekundy.

"Dôležité bolo, že Petrina strata nebola veľká. Stále bolo v hre akékoľvek umiestnenie vrátane medailových priečok. Pred sebou mala pretekárky, ktoré na ňu zvyčajne strácajú aj pol sekundy, takže to nemala zle rozohrané.

Pretekárky, ktorým lepšie vyšlo prvé kolo, nie sú až také technické. Aj Petra mala v druhom kole maličké zaváhania, no kľúčové bolo, že zvládla náročnú pasáž s dvojbránou. Trať druhého kola už bola taká, aká má byť na olympijských hrách. Prvé kolo som sledovala zo záznamu, ale ešte predtým, než sa išlo druhé.

Myslím si, že v prvom kole bola príliš jednoduchá trať. V druhom to bolo technickejšie, čo viac vyhovovalo Petre," povedala bývalá československá zjazdárka, ktorej piate miesto v zjazde zo Sarajeva 1984 bolo doteraz najlepším umiestnením Slovákov v špeciálnych alpských disciplínach v histórii ZOH.

Jana Gantnerová-Šoltýsová.
Jana Gantnerová-Šoltýsová. (Autor: TASR)

Vlhovej zlatú jazdu sledovala v priamom prenose a vedela sa vžiť do jej pocitov po jazde v 2. kole: "Po svojej jazde nemala až taký náskok, aby bola spokojná. Prvý dojem preto asi nemala najlepší, ale ukázalo sa, že oveľa lepšie sa asi nedalo ísť."

Slovenka nemala ideálny vstup do ZOH v Pekingu, keď v pondelňajšom obrovskom slalome obsadila 14. miesto. Vtedy sa v oboch kolách sťažovala na podložku trate, s ktorou sa ťažšie vyrovnávali aj iné pretekárky.

"Ukázalo sa výhodné, že ako prvý išla obrovský slalom. V ňom mala štartové číslo 1 a rozhodne nie je jednoduché otvárať olympijské hry. Musela si zvyknúť aj na sneh a špecifickú podložku.

V slalome už absolvovala tretiu a v druhom kole, ktoré zajazdila fantasticky, štvrtú súťažnú jazdu na tomto snehu a bolo cítiť, že si naň zvykla. Som veľmi rada, že sa jej slalom takto vydaril," povedala Gantnerová-Šoltýsová pre TASR.

Vlhová bola v Pekingu najväčšia slovenská adeptka na medailový úspech. Jej forma zo slalomov Svetového pohára, v ktorom si v predstihu zabezpečila malý krištáľový glóbus, ju posunula do pozície najväčšej favoritky na zlato. Najvyšší cieľ napokon splnila.

"Bolo jasné, že jej cieľ je zlato v slalome. Dnes ho získala a myslím si, že nielen z Petry, ale aj z jej tímu teraz opadne ťarcha vysokých očakávaní. Teraz sa môžu sústrediť na ďalšie disciplíny, v ktorých môže dosiahnuť úspech. Šancu má veľkú, najmä v alpskej kombinácii a nepochybujem o tom, že ju správne uchopí," dodala Gantnerová-Šoltýsová.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Z Vlhovej po zlate spadla ťarcha, ešte môže získať medailu, vraví bývalá lyžiarka