Švajčiarka je hviezda sociálnych sietí, na šampionáte chce zaujať futbalom

Alisha Lehmannová.
Alisha Lehmannová. (Autor: Instagram/alishalehmann7)
Martin Kozinka|19. júl 2023 o 10:30

Alisha Lehmannová predstihla v popularite aj Rogera Federera.

BRATISLAVA. Patrí medzi najznámejšie tváre na blížiacich sa majstrovstvách sveta vo futbale žien 2023, ale nie je to (len) vďaka jej kvalite.

Alisha Lehmannová je známa svojimi blond vlasmi, sivými očami a vyšportovanou postavou. Považujú ju za jednu z najpríťažlivejších futbalistiek na svete.

Práve vzhľadu vďačí 24-ročná Švajčiarka za popularitu na sociálnych sieťach. Na Instagrame má trinásť miliónov sledovateľov, ďalších osem miliónov na TikToku a 170-tisíc na Twitteri.

„Áno, mám veľa sledovateľov, ale nikdy som po tom netúžila. Len som hrala futbal a zdieľala som svoj život. Prišlo to s tým,” citoval Lehmannovú Daily Mail.

Dátoví analytici z Nielsen Sports zostavili zoznam desiatich najväčších influenceriek na blížiacom sa šampionáte. Na vrchole rebríčka sa umiestnila práve Švajčiarka.

Alisha Lehmannová (vpravo) počas prípravného zápasu proti Zambii.
Alisha Lehmannová (vpravo) počas prípravného zápasu proti Zambii. (Autor: SITA/AP)

Fanúšikov láka zmyselnými fotkami

„Futbalistky, ktoré sa zúčastňujú na majstrovstvách sveta 2023, nie sú len výnimočné športovkyne, ale aj osobnosti na sociálnych sieťach,“ uviedol vo vyhlásení Jon Stainer, výkonný riaditeľ Nielsen Sports.

Začiatkom tohto roka sa Lehmannová stala najsledovanejším švajčiarskym športovcom na Instagrame. Prvenstvo prevzala od víťaza dvadsiatich tenisových grandslamových turnajov Rogera Federera.

Na svojich profiloch pravidelne uverejňuje fotografie a videá z tréningov a zápasov.

Veľkú časť obsahu na jej sociálnych sieťach však tvoria zábery mimo ihriska. Často uverejňuje fotografie z dovolenky, kde ukazuje svoju vypracovanú postavu. Občas však čelí aj kritike fanúšikov, ktorí spochybňujú jej futbalové kvality.

„Ľudia veľakrát hovoria, že ženy by nemali hrať futbal, ale mali by zostať v kuchyni,” skonštatovala pre SkySports.

Tvrdí, že komentáre neprajníkov nevníma, a keď na niečo natrafí, snaží sa v tom nájsť motiváciu.

„Samozrejme, nie je to pekné počúvať alebo čítať, lebo každý deň tvrdo trénujeme, ale zároveň mi to dodáva viac sily,” vysvetlila.

„Je ľahké sedieť za počítačom a niečo napísať. Nemyslím si, že by sa ľudia postavili pred nás a povedali nám, že na to nemáme,” dodala.

Inšpirovala ju rodina

Pochádza z malebnej obce na západe Švajčiarska s názvom Tagertschi. S futbalom začala vďaka rodine.

„Vyrastala som so svojimi dvoma bratrancami a bratom, takže som musela byť ako oni,” vysvetľovala v rozhovore pre The Athletic.

„Hrala som futbal každý deň, pretože som trávila celý čas s chlapcami,” dodala.

Snažila sa ich napodobniť, držať s nimi krok. Keď nemali na futbal chuť, nemala ju ani ona.

„S futbalom som začala, keď som mala päť rokov, ale potom som s ním skončila v šiestich, pretože aj môj bratranec ho prestal hrať,” vysvetlila.

Prešlo ju to až po nejakom čase. „Po chvíli som ho začala hrať bez neho a odvtedy hrám ďalej. Mali na mňa veľký vplyv, pretože bez nich by som futbal nikdy nehrala,” dodala.

Chlapci jej posielali esemesky

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Švajčiarka je hviezda sociálnych sietí, na šampionáte chce zaujať futbalom