Nie loď, ale ženské intímne partie. Štadión Al Janoub bol terčom vtipov

Štadión Al Janoub v Al Wakrah.
Štadión Al Janoub v Al Wakrah. (Autor: Osobný archív Pavel Zuzula)
Nikola Baďová|17. nov 2022 o 18:00

Štadión slávnostne otvorili v roku 2019.

AL WAKRAH, BRATISLAVA. Spomedzi novopostavených štadiónov na majstrovstvách sveta vo futbale 2022 v Katare bol štadión Al Janoub prvý, ktorý vybudovali.

Na jeho výstavbe sa podieľal aj slovenský inžinier Pavel Zuzula, ktorý je členom predstavenstva spoločnosti PORR s.r.o.

Medzinárodná stavebná spoločnosť zo strednej Európy vyhrala verejnú súťaž. „Súťaž v Katare nefunguje tak, ako v Európe. Verejný obstarávateľ sa rozhodne sám, komu chce zadať zákazku. Nevyhráva vždy najlacnejšia ponuka.

V prvom rade rozhodujú referencie a tie sme mali. Zo skúseností sme vedeli, ako štadión postaviť. Stavali sme napríklad štadióny v Klagenfurte a Salzburgu na EURO 2008,“ prezradil Slovák v rozhovore pre Sportnet. 

Nazvali ho štadión Vagína

Futbalový stánok leží v južnom meste Al Wakrah, ktoré patrí k najstaršie obývaným oblastiam krajiny a pýši sa svojou bohatou históriou.

Mesto má približne stotisíc obyvateľov a nachádza sa dvadsať kilometrov od hlavného mesta Dauhá. 

Al Janoub Stadium

  • Mesto: Al Wakrah
  • Kapacita: 40-tisíc divákov
  • Otvorenie: máj 2019
  • Cena výstavby: 700 miliónov eur
  • Čo sa tu hrá: 22. novembra Skupina D: Francúzsko – Austrália, 24. novembra Skupina G: Švajčiarsko – Kamerun, 26. novembra Skupina F: Tunisko – Austrália, 28. novembra Skupina G: Kamerun – Srbsko, 30. novembra Skupina D: Austrália – Dánsko, 2. decembra Skupina H: Ghana – Uruguaj, 5. decembra štvrťfinále 1E – 2F.

Štyridsaťtisícový štadión navrhla v tvare tradičného rybárskeho člna dhow britská architektka iránskeho pôvodu Zaha Hadid. 

Slúži ako pocta rybárskej minulosti, kedy sa z hlbín mora lovili najmä perly. Obrovské plachetnice sa po stáročia plavili za hranice Arabského zálivu a vracali sa domov s morskou korisťou. 

Konštrukcia strechy je abstrakcia trupov člnov otočených hore nohami a stlačených k sebe, aby poskytli tieň a úkryt. Fasády stavby sú zošikmené smerom von, výškovo sa zužujú a pripomínajú plachtu lode. 

Obraz lode je ešte viac zdôraznený presahom odkvapov štadióna. Bronzová farba dodáva dizajnu pocit bohatosti a vzdáva hold tradíciám a umeleckému majstrovstvu islamského remesla. 

Hneď ako sa objavili návrhy dizajnu štadióna, stal sa terčom vtipov. Niektorým fanúšikom pripomínal ženské pohlavné orgány a v médiách ho často prezentovali ako štadión Vagína.

Architektka Zaha Hadid sa proti takýmto prirovnaniam v rozhovore pre magazín Time ohradila. „Je naozaj trápne, že vymýšľajú takéto nezmysly. Čo hovoria? Všetko s dierou je vagína? To je smiešne.”

Očakávali horúčavy

Výstavba sa začala v roku 2014 a trvala päť rokov. Na projekte pracovalo približne tritisíc robotníkov. 

Rozpočet na výstavbu štadióna bol 700 miliónov eur a slávnostne ho otvorili v máji 2019 na finále Amir Cupu. 

Trávnik na hracej ploche je chladený a celý areál má klimatizáciu. Štadión má ovládateľnú strechu, ktorá sa pred úvodným hvizdom zatiahne a plocha sa nafúka studeným vzduchom.

Následne strechu odtiahnu a priestor by mal vydržať v chladnom prostredí počas celého zápasu. 

Plán bol však vymyslený na horúce letné mesiace, kedy panujú horúčavy až päťdesiat stupňov Celzia. V novembri a decembri bude teplota okolo dvadsať stupňov. 

Pomoc pre rozvojové krajiny

Po skončení turnaja sa kapacita štadióna Al Janoub zníži o polovicu. Dočasné sedadlá navrhli tak, aby sa mohli demontovať a prepraviť do krajiny, ktorá potrebuje športovú infraštruktúru. 

Futbalový stánok sa stane domovom športového klubu Al Wakrah. 

Areál je obklopený parkom so športovými a rekreačnými zariadeniami, ktoré sú prínosom pre celú komunitu. Na jednej zo strán je trhovisko so školou a mešitou. 

Al Janoub bude hostiť skupinové a štvrťfinálové zápasy šampionátu. Dovedna ich bude sedem.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Nie loď, ale ženské intímne partie. Štadión Al Janoub bol terčom vtipov